Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Szeretik a Mézeskalács Házat a kübekiek

Kübekháza - Hamar a falu életének része lett a Mézeskalács Ház Kübekházán. Karácsony előtt 2 nappal adták át a kedves kis épületet, amelyet azonnal belaktak az itt élők. Fiatalok és idősek egyaránt szívesen töltik itt az idejüket.
– Az eredeti elképzelés az volt, hogy az óvoda mögötti sufnit alakítjuk át. Egy civil szolgáltató központ létrehozására pályáztunk, 3,5 millió forintot nyertünk. Végül azonban úgy döntöttünk, egy teljesen új épületet készítünk. Négymillió forintot így végül az önkormányzat tett hozzá a beruházáshoz – mondta Molnár Róbert, Kübekháza polgármestere.

Az épület természetesen nem édességből készült, viszont valóban mesebeli nyugalmat áraszt. Fatüzelésű kazánjával egy kicsit a régmúltat idézi, ugyanakkor a modern kor minden eszközével felszerelt: ingyenes wi-fi és internet, valamint 5.1-es hangtechnikával kiegészített videovetítő is rendelkezésre áll.

Tartalmas közösségi élet zajlik a kübeki Mézeskalács Házban. Fotó: DM/DV
Tartalmas közösségi élet zajlik a kübeki Mézeskalács Házban. Fotó: DM/DV

– A Mézeskalács Ház célja, hogy olyan teret biztosítson, ahol az emberek találkozhatnak, és ahol közösségek teremtődhetnek – mondta el a polgármester. – A gyerekek manapság már csetelnek, nem beszélgetnek. Elembertelenedik a világ.

Az épületet délelőttönként elsősorban az idősek használják, a nyugdíjasklub is itt működik. Megtalálhatók itt a napi sajtótermékek, sőt hirdetőújság is van, így az álláskeresők is szívesen töltik itt idejüket. Délutánonként pedig a fiatalok veszik birtokba. A számítógépeket játékra nem használhatják – az itt dolgozó önkéntes segítők erre odafigyelnek –, így valóban értelmesen tölthetik szabadidejüket.

A Mézeskalács Ház több akciónak is helyet ad. Elindult például a jószolgálati klub, amelynek tagjai egyedül élő idősekhez, betegekhez mennek a ház körül segíteni. A faluban holland mintára megvalósították az esti ételosztást is: a központi főzőkonyhán kimaradó menüt a szegények között osztják szét. A Mézeskalács Házba betérő gyerekek is kapnak ebből, ha szükségük van rá.

– A korábbi sikeres terményosztásokat is folytatjuk majd, legközelebb például termelői áron adunk krumplit – beszélt a tervekről Molnár Róbert, aki bízik benne, hogy az a melegség, amely az új közösségi térből árad, nem csupán az ott álló kandallónak, hanem a Mézeskalács Ház egész szellemiségének is köszönhető.

Olvasóink írták

  • 2. tol 2013. január 17. 17:25
    „Ki volt az, aki ezt kitalálta és megcsinálta?! Azonnal meg kell dícsérni!”
  • 1. paris12 2013. január 14. 13:38
    „Milyen kedves hely ez a Kübekháza!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mozdonyt és csatornát nyertek Domaszéken

Közel 2544 méter nyílt, burkolt csapadékvíz-elvezető hálózat elkészítésére nyert pályázatot Domaszék 2012-ben – olvasható a település honlapján. Tovább olvasom