Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Szeretnék látni, hogy épül

Az új képviselő-testület látható bizonyítékát szeretné annak, hogy épül az újszentiváni termálhotel. A beruházó cég többségi tulajdonosa csütörtökön beszámolt az önkormányzatnak.
Folyamatos tájékoztatást kér Újszentiván új képviselő-testülete az épülő termálhotelről. A beruházó cég többségi tulajdonosa, Mohos László csütörtökön számolt be először az önkormányzatnak.

Lapunk többször foglalkozott már a négycsillagosra tervezett hotellel. Először tavaly októberben írtunk az előző polgármester, Talpai János megfogalmazása szerint „a falu számára nagyszerű lehetőségről". De a lehetőség azóta nem valósult meg, pedig a korábbi településvezetés ösztönzésképpen egy forintért adta el a 3,8 hektáros telket a beruházónak. Idén júliusban beszámoltunk arról, hogy a gyakorlatilag ingyen kapott telekre egy útépítő cég 21,5 millió forintos jelzálogot jegyeztetett be, ugyanakkor a beruházás nem halad. Ezzel kapcsolatban Talpai János augusztusban elmondta: az önkormányzatra semmilyen teher nem hárulhat a hitel miatt. Ha 2007. december 31-éig, a határidőig nem épül fel a szálloda, a cégnek vissza kell adnia a telket. (Az alapkőletételkor egyébként a beruházás határideje még 2006 vége volt.)

Bizalom

Az újszentivániak közül egyre kevesebben hiszik, hogy a hotel elkészül. Putnik Lázár polgármester úgy nyilatkozott: a testület szeretné ha a hotel felépülne, de a beruházás iránt csak akkor tud feltétlen bizalommal lenni, ha az építkezésnek már látható nyomai is lesznek. Ilyennek számítana, ha még ebben az évben elkészülne az ígért melléképület.

Amennyiben az eredeti állapot nem állítható vissza – tehát ha például a tulajdoni lapon teher jelentkezik – a beruházó Tisza–Maros Kft.-nek 2 millió 300 ezer forintot (földérték plusz kártalanítás) kell fizetnie az önkormányzatnak.

Az új képviselő-testületet Mohos László csütörtökön arról tájékoztatta, hogy az építési engedélyt beszerezte, a leendő szálló területén próbafúrásokat végeztek, valamint elkészült a szervizút. Ígéretet tett arra is, hogy a 21,5 millió forintot visszafizeti. Megígérte, hogy egy melléképület még ebben az évben szerkezetkész lesz, a hotel alapozására pedig jövő év márciusában sor kerül.

Martinák Imre jegyző arra a kérdésre, hogy tudják-e ösztönözni a beruházást, azt válaszolta, hogy 2007 végéig nem. Addig csak tájékoztatást kérhetnek a kft.-től.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makrai meghódította a Mont Blanc-t

A szegedi Makrai László hat fővárosi barátjával és a Himaláját meghódító Erőss Zsolttal vágott neki,… Tovább olvasom