Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

''Szeretném jövőre megérni a százat!''

Ezer éve nem láttalak, mintha nem is ugyanabban a városban élnénk, hogy vagy? A véletlenül összefutó ismerősök szokásos kérdésére a rövid válasz: köszönöm, jól. Sosem tudjuk meg, valójában mi foglalkoztatja a másikat, mi történt vele – és mi nem. A föntinél kicsivel hosszabb válaszért most mi keressük meg az önök ismerőseit. Milyen volt az éve?
Fotó: Schmidt Andrea
A kilencvenkilenc esztendős Suba Sándor – egyébként éppen nyolc nap múlva lesz kerek százéves – mi mással töltötte volna az elmúlt esztendőt: pihenéssel és emlékezéssel.

– Egy-két évvel ezelőtt még dolgoztam, volt, hogy felástam a kertet, fát vágtam, de amióta beteg lettem, mindez már nem megy – mondja, és hozzáteszi: szívesen hallgat rádiót, néz tévét. – A hírműsorokat meg a focimeccseket nézem a leginkább! – jegyzi meg.

A bácsi azóta, hogy özvegyen maradt, egyetlen fiával, a hasonló nevű, már ugyancsak nyugdíjas gimnáziumi tanárral lakik együtt Kálvária utcai otthonában – ő gondoskodik róla nagy odaadással, szeretettel. Amúgy dolgos élete volt eddig. Mint meséli, cipészként kezdte, aztán villanyszerelő lett, így is ment nyugdíjba. Persze a háború poklát is megjárta: három és fél évet töltött hadifogságban Grúziában, ahol bajtársaival együtt árkot, csatornát ásott, kubikusmunkát végzett.

Hogy mit szeretne a jövő évben? – Mindenekelőtt: megérni a százat! – mondja mosolyogva, és azt is elárulja, számolja a napokat; január negyedikén lesz a nevezetes ünnep. Amit egyébként nagyon szűk körben, szerényen szeretne megünnepelni.

Azt vallja, a hosszú élet titka is a szerénység és a mértékletesség. – A dohányzásról már legénykoromban leszoktam, alkoholt egyáltalán nem iszom, és ehhez ragaszkodom a jövőben is! – mondja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terülj asztal, otthon

Külföldön megszokott, hogy szentestén étteremben eszik az egész család – a háziasszonyok… Tovább olvasom