Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Szervkereskedelemmel vádolták a tanárt

Elhíresztelték róla: szervkereskedő, a gyerekek májára-szívére-veséjére pályázik Moldvában, s ezeket jó pénzért értékesíti Nyugaton – így akarták nehezíteni a munkáját. Minden zaklatás ellenére folyamatosan jár a moldvai csángókhoz, gyerekeket magyar nyelvre tanítani, és fotókat készíteni. Sietni kell, mert – mondja – süllyedő Atlantisz a csángók világa.
Csoma Gergelynek már öt könyve jelent meg a moldvai csángókról. Fotó: Schmidt Andrea
Harminc esztendeje jár Moldvába; nemrég kerek esztendőt töltött Románia egyik legkeletibb magyar településen, Magyarfaluban Csoma Gergely. Most jelent meg a moldvai egy évéről szóló, Megtalált szavak című kötete. A budapesti szobrász, fotóművész a napokban Tápén beszélt a csángókról.

„Mérgezett" cukorkák

Egyre kevesebben tudnak a moldvai csángók közül eredeti nyelvükön, magyarul. Legkevésbé a gyerekek – őket igyekezett egy éven át magyarul tanítani. A moldvai magyarság nyelvi beolvadásának sürgetői elhíresztelték: szervkereskedő, aki az eldugott vidékeken élő csángó gyerekek májára, szívére, veséjére pályázik, és ezekkel üzletel Nyugaton. Figyelmeztették a gyerekeket, ne fogadjanak el cukrot, csokit, amit „a magyar" ad, mert mérgezett. Mindezek ellenére sok szülő engedélyezte, hogy délutánonként – mintegy szabadegyetem keretében – magyarul tanítsa a gyermekeiket.

– Harmincnaponta visszajöttem Magyarországra, és itthon töltöttem pár napot; a vonatkozó szabályok csak harminc-harminc napos romániai tartózkodást tettek lehetővé – mondja. A nyelvtanítást a Romániai Magyar Pedagógusszövetséggel együttműködve végezte.

Túl a Kárpátokon

A csángók Románia északkeleti részén, Moldvában élő, magyar népcsoport. Eredetük máig kétséges – egyes szakemberek szerint Erdélyből, a Szamos völgyéből a Kárpátokon túlra többszáz évvel ezelőtt átvándorolt lakosság, mások szerint a honfoglaláskor be sem jöttek a Kárpát-medencébe. Egyre kevesebben beszélnek közülük magyarul, de katolikus vallásukat erősen tartják. Miután az új generációk köreiben egyre terjed a CD, DVD, óriási szolgálatokat tehetnének a moldvai magyarság fönnmaradásáért az olyan, a modern kor gyermekeire is hatni tudó rajzfilmek, mint például a Lúdas Matyi, János vitéz – hívja föl a figyelmet Csoma Gergely.

Megtalált szavak

Már öt könyvet írt a csángókról, közülük egy Japánban jelent meg. A korábban napvilágot látott, Elveszett szavak című fotóalbuma meggyőzően dokumentálja a moldvai csángók között zajló nyelvromlási-nyelvvesztési folyamatot. Minél fiatalabbak a harangokon, kereszteken olvasható magyar nyelvemlékek – szövegek –, helyesírásuk annál inkább románosul. A most megjelent Megtalált szavak című könyv pedig az egyesztendős magyartanításról szól.

– Karácsonyi énekeket is tanítottam a gyerekeknek. A csángóknál ugyanis szokás a szenteste zajló „megéneklés". A gyerekek ilyenkor házról házra járnak, énekelnek, a dalok azonban már jó két évtizede románul hangzanak el. – Képzelhető, mennyire meglepődtek és megörültek a meglátogatott családok, mikor a gyerekek magyarul adták elő a karácsonyi énekeket. És bőkezűen megjutalmazták a gyerekeket – ismerteti egyik sikerélményét Csoma Gergely. S hogyan karácsonyoznak a csángók? Karácsonyfa nélkül; világtól elzártságukat mutatja, hogy máig nem jutott el hozzájuk ez a szokás. De a televízió hatására itt-ott már kezd megjelenni – a modernizáció egyéb jeleivel együtt.

Süllyedő Atlantisz

Házi készítésű szőttesek helyett például mind többször porcelánnippek, csillogó, üres coca-colás üvegek, marlborós dobozok szolgálnak szobadíszként. A Rómában dolgozó csángó vendégmunkások foszforeszkáló feszületet, háromdimenziós, kacsintó Krisztust hoznak haza az ünnepekre a Vatikánból.

Hogyan látja a csángók jövőjét a szobrász-fotóművész-pedagógus? – Süllyedő Atlantisz a moldvai csángók világa – mondja. Néhány évtized múlva valószínűleg eltűnik a moldvai magyarság, román nyelvű, katolikus népcsoporttá válik, mely remélhetőleg nem lesz ellenséges a magyarokkal szemben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összevont razzia a kotyvalékgyárban

Az Arany Delikát Plusz Kft. illegálisan gyártott savanyúságot öttömösi és sándorfalvi telepén. A cég… Tovább olvasom