Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Szerződés babákkal, tőke lehet belőle

Januártól minden újszülöttnek számlát nyit a kormány, és rászorultságától függően betétet helyez el nagykorúságáig. Ha a szülők is takarékoskodnak, azt további összegekkel támogatják.
– Februárra várjuk az első gyermekünket. Fél füllel hallottam, hogy ő már „kötvényes" baba lesz, igaz, pontosan nem tudom, mit jelent. Egy biztos: szép gesztus, még ha politikai is – értékelte a kormány új babakötvényéről szóló hírt Tóthné Klári. A Széchenyi téren sétáló kismama édesanyja hozzátette: a kormány alapkötvénye nem eget rengető összegű, de ha a nagyszülők is társulhatnának a befizetésükkel, jó indulótőkévé dagadhat.
Nem tud pluszt fizetni

– Nem a kötvény miatt lesz kistesója Matyinak, hanem azért, hogy ketten segítsék egymást – nevetett a kötvény hírére legyintve Bodó Nikolett. A kétéves kisfiú anyukáját nem gondolkodtatta el a betét híre, csak amikor hozzátettük, az alaptámogatás mellett lesz emelt összegű babakötvény. Nikolett nem tud befizetni az állami betét mellé. Kevésnek és bizonytalannak ítélte, mennyit vehet fel belőle a gyermeke.
Zárolják az összeget

– Automatikusan jár januártól az új babakötvény. Az újdonsült szülőknek valamelyik banknál Start-számlát kell nyitniuk gyermekük nevére. Ha elfelejtik vagy nem nyitnak számlát, az államkincstár akkor is zárolja a gyerekek számára az összeget – tudtuk meg a Pénzügyminisztérium sajtóosztályán.

2006-tól az állam minden egyes gyermek számlájára 40 ezer forintot utal a születése évében, a rászorulók többet kapnak: 7 és 14 éves korukban még 30-30 ezer forintot. Háromszor vizsgálják felül a hátrányos helyzetüket: a születés évében, majd hétévenként. A számlára a szülők is elhelyezhetnek betétet, maximálisan 120 ezer forintot évente.
Alacsony jövedelműek

A Start-számla összege adó-, illeték- és járulékmentes. A szülők betétjét ugyancsak támogatja az állam, ennek felső határa évi 6000 forint: ha a szülők például havi ötezret fizetnek be, ahhoz az állam a tizedét, 500 forintot ad. Az alacsony jövedelmű – rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő – családok megtakarításait emelt összeggel támogatják: a szülői befizetés ötödével, legfeljebb évi 12 ezer forinttal. Ezt a maximális támogatást fizeti be az állam az állami gondozásban felnövő gyerekek számlájára is.


Több gyereket várnak

Tavaly 95 ezer 137 gyermek született az országban, és több mint 45 ezer abortuszt végeztek. A kormány jövőre 95-97 ezer gyermek születésével számol. A babakötvény támogatása 3,8-4 milliárd forintjába kerül a költségvetésnek, amit az általános tartalékból fizetnek ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy fantom pofozkodott

Dózsa Gábor felfüggesztette tegnap a gyermekbántalmazással kapcsolatban indított vizsgálatot. Az… Tovább olvasom