Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Szezonkezdet a kétarcú Sárgán

Szeged - Az egyik portát a vadszőlő fojtogatja, a másikon most lett kész a kerti medence. A kacsaláb és a betört ablak egyaránt jellemző a Sárgára. Van persze középút is: egyes ingatlanokat egyszerűen rendben tartanak. Kezdődik a szezon a szegedi üdülőtelepen.
Kétarcú a Sárga, egyik része rohad, a másik virágzik. Számtalan nyaralón kint az eladó tábla, máshol meg emeletet húznak a felújított házra. Kezdődik a szezon az üdülőtelepen.

Elveszi a Tisza, ami az övé

– Nekünk már nem most kezdődik az idény, februárban is kint voltunk – mondta Váradi Márton kajakedző. Tavaly vásárolta és azóta szépen rendbe tette a nyaralóját, a kérdésre, hogy nem fél-e a Tiszától, így válaszolt: ha a hegyen állna a ház, a hóvihartól kellene tartani. Aki szerei a Tiszát, közel akar lenni hozzá.

– Ha minden tulajdonos foglalkozna az ingatlanával, nem lenne gond. De egyes nyaralókon még a két évvel ezelőtti víz nyomai látszanak. Sokan belefáradtak a küzdelembe, de amikor megvették a házat nem tudták, hogy ami az övé, azt a Tisza úgyis elveszi? – fogalmazta meg a telep problémáját Üveges Ferenc. A Tisza persze ad is, most éppen harcsát, menyhalat, máskor pontyot, kecsegét, sőt állítólag angolnát is. Mi három horgásszal és ugyanennyi homokvárépítővel találkoztunk szombaton délelőtt.

Ha egy méterrel följebb jön a víz, akkor úszunk – mondta Szetei László. Fotó: Frank Yvette
Ha egy méterrel följebb jön a víz, akkor úszunk – mondta Szetei László. Fotó: Frank Yvette

Pálinkáspohár a géppuska helyén

Nem homokból építette a várát az a család, amelyik rövid úton kitette a szűrünket a birtokáról. A kerti medence már a helyén volt, de a rózsaszín padlószőnyeg még feltekerve várakozott. A melegítős tulajdonosnő közölte: azért költenek ennyit a nyaralóra, mert sokat pihennek itt. Most pedig tűnjünk el, mert úgysem nyilatkozik.

Barátságosabb volt az a pár, amelyik azt mondta: számukra a Tisza látványa és a csönd megfizethetetlen. Az erkélyükön álltak, a nő mosolyogva fésülködött, a férfi pedig elmesélte: testvéréé volt a nyaraló, de elcserélte vele. Ő azt állítja, jól járt, de a testvér már bánja. Nem félnek a víztől, tudnak úszni – állt optimistán az árvíz kérdéséhez. Az ugratást megszokta, barátai gyakran kérdezik: nem ér-e a vízbe reggelente a keze.

A délutáni bulira takarította a nyaralót Katona Krisztián és Eisen Katinka. Nagyjából húsz embert vártak. Az apropó a Kék asszony vízre tétele. Az orosz katonai hajó 18 éve a Katona családé, de csakis békés célokat szolgál, az egykori géppuskaállás helyén szombaton éppen egy üres pálinkáspohár állt.

A Kék asszonyt csinosítják, hamarosan vízre lehet tenni
A Kék asszonyt csinosítják, hamarosan vízre lehet tenni

Mosógép a tóparton

– Ha egy métert jön a víz, akkor úszunk – jelentette ki nem túl aggodalmas hangon, arccal a Tiszának Szetei László. A férfi a kertjében gereblyézett, közben elmesélte: a Tömörkény István üdülőtelep azért Sárga, mert régen a kikötőbejárat miatt kikotort meredek part ilyen színű volt, és működött itt egy Sárgarigó nevű halászcsárda is. De lehet, hogy másért.

Bográcsot, fűnyírót, söprűt és ecsetet más portákon is láttunk, egy új ház ablakán benézve bőrkanapét, bárpultot, máshol meg gazt, fojtogató vadszőlőt, betört ablakokat és nyaralókat, melyeket csak csíkos macskák őriztek. A rég halott Csaba büfé kapuján tábla: kérjük a kutyát a kerítéshez kötni kívül.

A Sárga a kettősségét egyetlen birtokon belül is megmutatta: dizájnos kerti tó partján ezeréves tárcsás mosógépből szedegette ki a vizes ruhát egy asszony. Régi, új, gazdag, szegény. Ilyen ebben az évben a Sárga.

Olvasóink írták

 • 4. Bimbó Lajosné 2008. június 23. 11:32
  „Elolvastam a cikkeket, aki szereti a "Sárgát" az rendbe is tartja az üdülőjét. Már 40 éve meg van az üdülőnk, először csak földszintes ház volt, de a 70-es árvíz elmosta, azután kezdte a férjem lábakra épittetni. nagyon sokat dolgoztunk a fiainkkal együtt. Már 5 éve egyedül vagyok férjem meghalt, de még most is az árvíz után - pedig még az emeletre is bejött a viz- mindent ki kellett dobni. Rendbe hozattam. És most magam végzem a mindennapi szépítést amit a 77-éves korom megenged. Ettől függetlenül nem válnék meg tőle mig élek, mert nyáron nagyon szeretek kint lenni.
  Editnéni.”
 • 3. 153 2008. május 17. 09:09
  „Tényleg szép a Sárga szeretjük mi is csak az emberek teszik tönkre az irígységükkel. Szemtő-szembe a legjobb szomszéd ahogy elfordulunk már hátba is döfnek. Egy rossz indulatú megjegyzéssel vagy telefonnal.”
 • 2. Ukuku 2008. április 29. 01:22
  „Szerintem csodálatos hely, érdemes lejönni. Én itt lakom. Valóban megfizethetetlen a csönd, a nyugalom és a Tisza. Nekem nem szegte kedvem az elmúlt évek árvizei. Ez itt egy kis közösség. Igen, sajnos vannak nem ide való "elemek" is. Pl.: az illető, aki ilyen ellenszenvesen elküldte a riportert.”
 • 1. El Nyomottka 2008. április 28. 09:20
  „"Most pedig tűnjünk el, mert úgysem nyilatkozik."

  Talán már ő is hallott a Délmagyar c. bulvárlapról? :-P”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lángolt a szegedi orvoskar oktatási épülete

Szeged - Kigyulladt a szegedi orvoskar régi oktatási épülete a hétvégén: a tűzoltók négy kocsival két órán keresztül birkóztak a lángokkal. Tovább olvasom