Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Szezonnyitó vásár Dorozsmán

Kevesen jöttek el az árusok, kevesen voltak a vevők az idei első dorozsmai kirakodóvásáron – mégis elégedetten zárták a napot. Megélhetés, befektetés, szórakozás? A lényeg: a szokott helyen és időben a bolhapiac megmarad Szeged határában.
Az árusoknak megéri, mert bogarasok mindig lesznek. Fotó: Karnok Csaba
Imitt-amott egy árus – foghíjasan töltötték meg szombaton délelőtt a dorozsmai vásárteret. A nézelődők összehúzott kabátban tébláboltak közöttük. – Pont akkor kezdett rá az eső meg a szél, amikor otthon eldöntötte a nép, kidugja-e az orrát. De legalább visszajöttünk, mert a Cserepes soron nem volt értelme az ócskapiacnak. A szegediek nem a mi árunkhoz szoktak. Nem érte meg – értékeli a szezon első dorozsmai kirakodóvásárát a szegedi Mikuska Tibor. És tíz órára már be is csukta utánfutónyi boltját. Papp József bizakodóbb: – Nem sokan tudták, hogy ma kinyit a piac. Nem reklámozták eléggé. Én azért meg vagyok elégedve. Pénteken kiválasztottam a helyet, hajnalban bejöttem, lepakoltam. Összefutottam a régi ismerősökkel, meg még üzletet is kötöttem. Kell ennél több? – mondta.

– Elfogyott a mai lángos! – szólt ki a fokhagymaillatú lakókocsiból Nagy Gábor. Gyengécskének mondta a forgalmat, szerinte keserves kenyér a lángos. És egyre rosszabb, pedig ebből él a feleségével és a kisfiával. Anyósáék is mobil sütödések, ők szorultak ki a Szent István térről. Hát cseréltek: a szülők folytatják a Diófánál, a fiatalok pedig a négykerekű büfével vásároznak, Mórahalom, Ruzsa, Kistelek a következő állomás.

Marad a régi

Tavaly júliusban hirdette ki a dorozsmai vásárteret működtető Dorozsmai Nagybani Kft., hogy a zöldségpiac átépítése miatt a bolhapiac megszűnik. A szegedi Cserepes sori piac mögött kaptak helyet az árusok, de nem felelt meg sem nekik, sem a vevőiknek. A dorozsmaiak aláírásokat gyűjtöttek, és a polgármesterhez fordultak. Végül az a megoldás született, hogy a hagyományos téli szünet után a dorozsmai vásár a szokott helyen és időben kinyit.

– Ha látná, az osztrák városokban három-négy bolhapiacot találni! – vette át a szót a kecskeméti Baranyi Balázs. A megrögzött vásározónak két esztendeje kinyílt Európa kapuja, már azt is kiismerte, mire harap a magyar, mire az osztrák kuncsaft. Szókincse még avíttas, NDK-s örökség, ám, mint megsúgja, bogarasok mindig lesznek. Remekül boldogul. – Idén az új gyűjtők körében a katonai fénykép, levelezőlap, lőszeres láda, ásó, kitüntetések, egyenruha a menő. Sláger marad a könyv. Újdonság, hogy viszik a mézet! Látja, magyar–német rajta a címke. Az osztrákoknak nemzetiszín terítőre teszem. Megkóstolták, rákaptak, viszik.

– Gyakran jövök nézelődni. Remek kikapcsolódás – árulta el Márta. Mániásan szeret alkudni. Kell a sikerélmény neki is, az eladónak is. Egy porcelántálra kérdezett, ezerkétszázról indult az árpárbaj. Átellenben Rácz István kisteleki bútorosnak kínáltak kocsikereket egy mérlegért, de nem állt kötélnek. Hipp-hopp eladott viszont egy barokk majolikatányért, megvett egy német szekrénykét és egy szecessziós padot. Antik locsolókannát csomagolt, bélyeges téglát kínált fali dekorációnak. Nem is rossz első tavaszi vásárnak! – mondták elégedetten.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kis pártok szerint a nagyok elvitték előlük a szelvényeket

Hódmezővásárhelyen száll harcba a legtöbb képviselőjelölt az országgyűlési választásokon – a… Tovább olvasom