Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Szigor van a szegedi gyermekklinikán is

Szeged - Szigor van, de ezt minden normális szülő megérti – fogalmazott egy édesanya pénteken a szegedi gyermekklinika előtt. Az influenzajárvány miatt elrendelt látogatási tilalom itt is érvényes, de például a szoptatós anyák – ha egészségesek – bent lakhatnak a babával.
– Próbálkozzanak, ha akarnak, de úgysem mehetnek fel – figyelmeztet bennünket egy asszony a szegedi gyermekklinika kapujában tegnap. Magunktól is tudtuk, az ajtón ugyanis ez a felirat figyelmeztetett: a klinika fekvő beteg osztályain a látogatás tilos. A nő még annyit mondott: „szigor van", de ezt minden normális szülő megérti, hiszen senki sem szeretné, ha amúgy is beteg gyermeke még az influenzát is elkapná. Ő egyébként kétéves kisfiáért, Ronaldóért bemehetett, a kicsi két hétig feküdt a klinikán.

Pavelka Krisztina anyatejet hozott koraszülött kisbabájának. A tejet csak leadta – az üvegre ráírta a kicsi nevét – a babát nem látogatja.

– Tudom, hogy most itt, a klinikán, az inkubátorban van a legjobb helyen – fogalmazott. Hozzátette: a koraszülöttek esetében különösen fontos betartani a látogatási tilalmat. Ő kifejezetten örül, hogy nem szabad bejárni a picikhez, mert nem biztos benne, hogy a látogatók maguktól önkontrollt gyakorolnának.

Pavelka Krisztina az anyatejet vitte be koraszülött babájának az intézménybe.
Fotó: Schmidt Andrea

– Inkább engem se engedjenek be, mint hogy betegek is bemehessenek – jelentette ki Krisztina, aki korábban naponta kétszer járt a kisbabához. Az anyuka egyébként egészségesnek érzi magát, immunrendszerét vitaminokkal erősíti.

Két-három hétig tarthat a tilalom

Szegeden csütörtöktől tilos a látogatás a kórházakban és a klinikákon, mert a figyelőszolgálat jelentése szerint százezer emberre 440 influenzás jut. A látogatókat akkor engedik be újra, ha ez a szám jelentősen csökken. A járványügyi szakember szerint ez két-három hétig is eltarthat. Jelenleg a régióban Szentesen, Kiskunhalason és Békéscsabán a legtöbb az influenzás: százezer emberből több mint ezer beteg.

– A szoptatós anyák és a rákos beteg gyerekek édesanyja bent lakhat a klinikán. Őket az ambuláns orvos megvizsgálja, hogy influenzamentesek-e – tájékoztatott Túri Sándor, a szegedi gyermekklinika vezetője. Az intenzív osztályon fekvőket csak az üvegen túlról láthatják a szülők. A gyermekklinikán csak egy hozzátartozó – az anya vagy az apa – kaphat engedélyt a látogatásra. Csomagot nem szoktak befogadni, nem pártolják, hogy a betegek „kívülről" kapjanak élelmiszert.

Az influenzajárvány miatt elrendelt látogatási tilalom Szeged minden kórházára vonatkozik. Tombácz Zsuzsanna, az ÁNTSZ régiós járványügyi osztályvezetője elmondta: a tilalom célja, hogy a nagy tömegeket távol tartsák az intézményektől. A klinikák dönthetnek úgy, hogy egy-egy nem beteg rokonnak engedik a látogatást, ha a jelenléte a kezelt gyógyulásához fontos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utastájékoztatás a szegedi villamoson

Szeged - Tavaly május óta „tévézhetnek" a szegedi villamosokon és trolikon utazók. Az utasok tájékozódhatnak például arról, hol jár a villamos és a troli, milyen átszállási lehetőségeik vannak, mely megállók következnek. Tovább olvasom