Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Szigorodnak a korkedvezményes nyugdíj feltételei

Szigorodnak a korkedvezményes nyugdíjazás feltételei jövőre. A megállapításakor nem szabad dolgozni. Aki később munkát vállal, csak meghatározott keresetösszegig kaphat nyugdíjat.
Változnak jövő januártól az előrehozott öregségi nyugdíj jogosultság szabályai. Marad ugyan a férfiak 60 éves és a nők 57 éves korhatára, ha legalább 38 év szolgálati időt megszereztek, de még egy szigorú feltételhez köti a törvény a nyugdíj jogosultság megszerzését. Csak akkor állapítható meg az ellátás, ha a nyugdíjazáskor a nyugdíjat igénylő nem dolgozik.

Egy másik szigorítás is életbe lép jövőre. A 2008. január 1. után megállapított előrehozott öregségi nyugdíjat csak addig kapják az ellátottak, amíg az éves keresetük a mindenkor érvényes minimálbér tizenkétszeres összegét nem éri el. Ha eléri, a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság a következő hónaptól automatikusan leállítja a nyugdíj folyósítását egészen december végéig. Ez azt jelenti, hogy ha valaki már júniusban kimeríti a keretét, akkor egy féléven át nem fog nyugdíjat kapni. Ha decemberben meríti ki a nyugdíjas a keretét, akkor vissza kell fizetnie a decemberi ellátását.

A már nyugdíjban levőkre ez a szigorítás nem vonatkozik, de később őket is érinteni fogja. Rájuk 2010 januárjától vonatkozik majd, ha addig az öregségi nyugdíjkorhatárt, azaz a 62. életévüket nem töltik be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hosszú hétvégére megtelt a megyeszékhely

A tegnapi szabad pénteken nagy volt a mozgolódás a belvárosban. A szegediek kihasználták a szép… Tovább olvasom