Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Szigorúan ellenőrzött tojások a Csongrád megyei boltokban

Több mint 354 ezer forint bírságot szabtak ki az elmúlt héten a megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás munkatársai Csongrád megyei élelmiszerüzemekben, boltokban. Húsvétig nagy ellenőrzésre számíthatnak a kereskedők és a termelők is. A megyében a szennyezett lengyel tojás nem került forgalomba.
Szigorú, célzott ellenőrzésekre számíthatnak húsvétig az élelmiszer-termelők, az előállító üzemek és a kereskedelmi egységek. A Csongrád Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás 12 munkatársa járja a következő hónapokban a megyét, s a tervek szerint hetente 60-70 helyen végeznek ellenőrzést.

A húsvét előtti időszakban a megszokott ellenőrzések mellett fokozottan figyelünk a húsvéti termékekre – mondta dr. Faragó Katalin, a Csongrád Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás élelmiszer-biztonsági osztályának vezetője. – Ellenőrizzük a húskészítményeket, a füstölt árut, a sonkákat, a csokifigurákat és a tojásokat.


Bírságszázezrek

A Csongrád Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás munkatársai a múlt héten a megye 21 élelmiszer-előállító üzemében tartottak ellenőrzést. 45 termékből egy húskészítményt kifogásoltak, emiatt 104 ezer 800 forint minőségvédelmi bírságot szabtak ki. Negyven kiskereskedelmi egységben 92 tétel élelmiszert ellenőriztek – ezek közül héttel volt baj. Három esetben elkobozták a terméket, mert lejárt a minőségmegőrzési ideje. Másik négy terméken hibás volt a jelölés. Összességében 250 ezer forint minőségvédelmi bírságot szabtak ki. Az ellenőrök vizsgálódtak hét nagykereskedelmi egységben is, tíz terméket ellenőriztek, problémát nem találtak.  

Az ellenőrök egyrészt azt vizsgálják, hogy a kötelező jelöléseket feltüntették-e a termékeken. Az állati eredetű árun például szerepelnie kell az engedélyezett és jóváhagyott üzemek egyedi azonosító számának is. Vizsgálják a csomagolást, a származást, és mintákat is vesznek, hogy megbizonyosodjanak arról: a termék megfelel-e a csomagoláson feltüntetett összetételnek. Ha kifogásolható, az élelmiszer-biztonságot veszélyeztető terméket találnak, azt el is kobozhatják, illetve bírsággal büntethetik az üzlet, üzem tulajdonosát.

A szervezet az elmúlt héten országosan nyolcmillió forint bírságot szabott ki szennyezett tojások forgalmazása miatt. Dr. Faragó Katalin elmondta: 90 ezer, bélsárral szennyezett tojást vontak ki a forgalomból. Az uniós tagországból származó szállítmányból két országos élelmiszerlánc is vásárolt, ám az ellenőrzést követően mindkét lánc visszahívta a terméket, így Csongrád megyei fogyasztókhoz nem került belőle.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fő Fasori Általános Iskola: a szülők kitiltva

A diákok védelmében zártabbá tették a szegedi Fő Fasori Általános Iskolát, ahol az utóbbi időben… Tovább olvasom