Délmagyar logó

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -5°C | 1°C Még több cikk.

Szigorúbb büntetések

Szigorúbban büntetik mostantól az illegális fakitermelést, azaz fatolvajlást. Az erdészeti szakma szerint a büntetés még mindig nem eléggé elrettentő erejű – de az eddiginél mindenképpen súlyosabb.
Szigorítják az illegális fakitermelés büntetését – közölte Danks Emese kormányszóvivő. Az eddiginél erősebb visszatartó erejű szabályozás megszületését már régóta sürgetik az erdészek.

– Az új szankciók még mindig nem elég szigorúak, de az eddigihez képest nagyobb büntetésre számíthatnak az erdőket dézsmáló fatolvajok – tudtuk meg Sulyok Ferenctől, a dél-alföldi régió erdészeti ügyeiben illetékes Bács-Kiskun Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Erdészeti Igazgatóság – az Állami Erdészeti Szolgálat jogutódja – igazgatóhelyettesétől. A szigorítás többlépcsős.

Az erdőt károsító ötezer forinttól 200 ezerig terjedő erdővédelmi bírságot fizet az eddigi kétezertől 50 ezerig terjedővel szemben. Aki illegális fakitermelést végez, köbméterenként 30 ezer forint büntetésre számíthat; korábban ez az összeg is kisebb volt. A kitermelt faanyagot a rendőrség lefoglalhatja, az illegális kitermeléshez használt eszközöket pedig – láncfűrész, gépkocsi, és így tovább – el is kobozhatja. Fontos még: az erdészeti hatóság által kiadott fakitermelési engedélyt a kitermelőnek, a faanyag származási igazolványát a szállítónak mindig magánál kell tartania a munkák során. Aki a szállított faanyag eredetét nem tudja igazolni, annak erdőgazdálkodási bírságot (50 ezertől 500 ezerig) kell fizetnie.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerzetesek ünnepeltek

Négy női és hat férfi szerzetesrend tagjai tevékenykednek Szegeden és a környező városokban:… Tovább olvasom