Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 27°C Még több cikk.

Szigorúbbak a szegedi lakásrendeletek, mint korábban

Szeged - Az újabb helyi lakásrendelet-módosítások szigorúak: nem tűrik a lakbérhátralékot és a közüzemidíj-tartozásokat. Szegeden legalább ötévente, Vásárhelyen már évente pályáztatják újra a bérlőket.
Alapvetően három típusba sorolható az összesen 5080 bérlakás Szegeden, attól függően, hogy milyen alapon határozzák meg a bérleti díjakat: szociális, költségelvű és piaci. Mindegyiknek számos altípusa van, más-más szabályokkal. Ezért csak példákat kértünk Molnár Edittől, az IKV Rt. lakás- és helyiséggazdálkodási irodájának vezetőjétől: mennyi ideig lakhatunk bérlakásban és mi az a helyzet, amikor fölmondhat a városi vagyonkezelő bármely bérlőnek.

Ha a bérlők szociális alapon pályáznak lakásra, ötéves időtartamra kaphatják meg ezeket, az öt év elteltével hosszabbítást lehet kérni. Az ugyancsak szociális típusú bérlakások között az egyik legismertebb az ifjúsági garzon, erre szintén pályázni kell, négy évre lehet megkapni, ez is hosszabbítható, de összesen csak 12 évig lakhat a fiatal a garzonházban. Nyugdíjas garzonhoz a jövedelmi viszonyok szerint szociális, vagy költségelvű alapon juthatnak a bérlők, ha elnyerik a lakást, határozatlan ideig érvényes a szerződésük.

Ugyancsak más-más bérleti díjért, szociális vagy költségelvű alapon kaphatnak szolgálati lakást az erre pályázók, általában munkaviszonyhoz kötött, hogy mennyi ideig.

Vásárhelyi szisztéma

A hódmezővásárhelyi önkormányzat 595 bérlakással rendelkezik: 336-ot határozott időre, többnyire csak egy évre adtak ki, a többi szerződés azonban még 1990 előtt született – határozatlan időre. Vásárhelyen is fölmondás az ára, ha valakinek lakbérhátraléka vagy közüzemi tartozása van, s ezt ott évente megnézik, hiszen az újabb szerződések szerint évente kell újra pályázni a bérleti jogot. A városban 800-1000 család vár bérlakásra.

A költségelvű típusú bérlakások közé sorolhatjuk az úgynevezett váltólakásokat, ezekre olyankor szorulnak rá az emberek, ha például építkeznek, és a régi lakást már eladták, de az új még nincs készen. Egy évig lakhatnak a váltólakásban, ha muszáj, kérvényezhetik utána is a maradást.

Csakis pályáztatással, de határozatlan időtartamra lehet megszerezni a piaci típusú bérlakásokat.

Nem lehet pontosan megmondani, pillanatnyilag hányan szeretnének szociális bérlakáshoz jutni Szegeden. Az tény, hogy a pályáztatások idején általában legalább 500 család jelentkezik.

A februárban elfogadott új szerződési szabályzat szerint az IKV fölmondhat a bérlőknek, ha lakbérhátralékuk vagy közüzemi tartozásuk halmozódik föl. A szegedi vagyonkezelő cég országos összehasonlításban nincs rossz helyzetben: az éves lakbérbevételnek általában a 7-8 százaléka a tartozás (Budapesten ez az arány 15 százalék).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jáksó és a kerek idomok

Szeged - Vizespólóversennyé alakult az eredetileg szépségversenynek meghirdetett program a SZIN-en… Tovább olvasom