Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Szigorúbbak az ebtartási szabályok

Szeged - A gazdáknak ezentúl maguknak kell gondoskodniuk a jószág bejelentéséről, oltásáról, ráadásul ezt oltási könyvvel kell igazolniuk.
Megváltoztak januártól az ebtartás és a kötelező veszettség elleni oltás szabályai. A kutyákat nem az önkormányzatok tartják nyilván ezentúl. Helyette a gazda kötelessége bejelenteni az állatot egy szabadon választott – kamaránál bejegyzett – magánállatorvosnál, ha az eb elmúlt 3 hónapos, elhullott, elkóborolt vagy más tulajdonoshoz került. Ilyen szakember a megyében 108 dolgozik. Beoltott kutyát tavaly 48 ezret tartottak nyilván, 5000-rel kevesebbet, mint 2007-ben. Farle Csaba, az élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi igazgatóság megyei helyettes főállatorvosa elmondta, tapasztalataik szerint az ebek egyharmadát nem jelentik be.

Azokon a településeken, ahol működik állatorvosi rendelő, megszűnik a kampányszerűen meghirdetett eboltás. A továbbiakban a kutyatartó köteles féregteleníttetni és beoltatni a 3 hónapos kort elért jószágot, majd még egyszer fél éven belül. Utána pedig minden évben. Igazolni is kötelező az oltást: egységes új, sorszámozott oltási könyvet vezettek be – tájékoztatott Szalay János, az állatorvosi kamara megyei szervezetének elnöke. Ezt be kell tudni mutatni az igazoltató mezőőrnek, közterület-felügyelőnek, rendőrnek. A kutyák eddigi útlevele is használható oltási könyv gyanánt.

Változtak a jelölés szabályai: ha egy kutya megmar valakit, vagy nem derül ki róla egyértelműen, hogy megkapta a veszettség elleni vakcinát, 14 napig megfigyelik, és kötelezően elrendelik a mikrochip beültetését a bőre alá. Az oltást elmulasztó gazdára a hatóság bírságot szabhat ki. Az oltások, mikrochipek és oltási könyv 3-5 ezer forintos díja a tulajdonosokat terheli. A veszettség emberre és állatra is átterjedő, gyógyíthatatlan betegség. Több mint 10 éve, amióta a levegőből rókáknak veszettség elleni kapszulát szórnak, szinte nem találtak fertőzött állatot.

Olvasóink írták

  • 2. CID 2009. február 25. 18:04
    „web : Hol a faszba kellene sétáltatni kutyát te barom ? A Kárász utcán ? Vagy a Tisza pályaudvaron. Egyébként, hol van itt Szegeden park ? max. zöldterület. Nem az a baj bazdmeg, hogy a kuytát a parkban sétáltatod ( persze ha nincs kiírva, hogy kutyát bevinni TILOS ), hanem az, hogy a hozzád hasonló barmok, nem szedik össze a kutyájuk után a szart.”
  • 1. web 2009. február 24. 14:52
    „Ha ez igaz lenne akkor már rögtön nem is a füves parkokban sétáltatnák az e b e i k e t a gazdáik! Ugyanis az ürülékükkel veszélyforrást teremtenek a környezetük számára. Ez is beletartoz -na az ebtartási szabályokba .Még ezt idáig egyszer sem lehetett olvasni,hogy ezért bárkit is megbüntettek volna!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hírek az egyetemről

Szeged - A mi vagyunk az Európai Unió elnevezésű program részeként felmérés készült arról, hogy a Szegedi Tudományegyetem milyen képzéseket, kurzusokat, szolgáltatásokat kínál az EU iránt érdeklődő fiatalok számára. Tovább olvasom