Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Szigorúbban ellenőrzik a gabonát

Szeged - Szigorúbban ellenőrzik a gabonát és az abból készülő élelmiszert, takarmányt, hogy csökkentsék az emberi egészségre veszélyes fuzáriumfertőzés gyakoriságát. A szegedi kutatók sürgetése nyomán összehívott tanácskozáson tegnap minisztériumi munkabizottság alakult.
Tanácskozást hívott össze tegnap a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBiH) és a földművelésügyi minisztérium, hogy javaslatokat tegyen a gabonát és ezáltal a lisztet veszélyeztető fuzáriumgomba-fertőzés szigorúbb kiszűrésére.

Tegnap megírtuk, hogy Mesterházy Ákos, a Szegedi Gabonakutató Kht. főosztályvezetője, Falkay György, az egyetem gyógyszerkutatója és Szűts Péter több éve kimutatta, hogy veszélyes az egészségre a gabonát támadó fuzáriumgomba egyik mérge. Az indulatok a MÉBiH adatai nyomán lángoltak fel megint a napokban, mely szerint közel 400 ezer felnőttet és 200-300 ezer 18 év alatti fiatalt fenyeget a fertőzés. Szűts Péter azt nyilatkozta: nap mint nap újabb betegek keresik fel a penészgomba mérgezésének gyanújával. A gyerekek egy részénél ugyanis, akiknél emlőcsomót, korai menstruációt találtak, kimutatható volt a fuzáriumtoxin az étel- és vérmintában. Miután a müzlit, gabonapelyhet nem ették tovább a betegek, lassan ürülni kezdett szervezetükből a méreg, és enyhültek a tünetek.

Hétfői ülése után a MÉBiH közleményben igyekezett megnyugtatni a kedélyeket. Ebben a hivatal megállapítja, hogy a hazánkban kapható gabonaalapú termékek szennyezettsége – noha nem tér el az európai átlagtól, és jobb, mint a világ sok más területén – figyelmet érdemel. Részletezi, hogy csapadékos, szeles időben támadja a fuzáriumfertőzés a gabonát, a szennyezett gabona nehezen értékesíthető, takarmányként korlátozottan hasznosítható. Mivel a gabona az alapélelmiszerek közé tartozik, rendkívül fontos figyelni. A közleményben az élelmiszer-biztonsági hivatal kiemeli: a méregtermelést sehol a világon nem sikerült kiküszöbölni, de szabályos növényvédelemmel és élelmiszer-előállítással olyan alacsony szinten tartható, hogy nem okoz egészségkárosodást. Az ellenőrzésre kitérve leírja: alapos kockázatelemzéssel szűrik a takarmány, a gabona és a liszt méreganyagait. Leírják, hogy a sajtóhírekkel szemben a MÉBiH-nek nincs tudomása arról, hogy gabonatoxin miatt az utóbbi években bárki megbetegedett volna.

Bizottság alakult

Mesterházy Ákos gabonakutató – akit a hatóság a szegedi kutatók közül meghívott a tanácskozásra – kérdésünkre elmondta: elégedett, amit lehetett, elért. Munkabizottság alakult a minisztériumban, amely az ellenőrzésre vonatkozó javaslatait beemeli az élelmiszer-biztonsági szabályozásba. Mi is megírtuk, a szegedi kutató azt sürgette, hogy a gabona minőségét minden felhasználási szinten ellenőrizzék. Vagyis legyen egyértelmű a termelő, a raktár, a malom, a pék és a bolt felelőssége.

Olvasóink írták

  • 1. Zsoltee0716 2009. június 23. 20:18
    „Eddig is ellenőrizni kellett volna!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idő előtt visszavitték Nagyfára Ancsin Jánost

Nagyfa - Feleslegesen függesztették fel börtönbüntetését a gerendási Ancsin Jánosnak, aki azért jöhetett ki március végén Nagyfáról, hogy segítsen vesebeteg fián. Tovább olvasom