Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Szigorúbban ellenőrzik a temesvári parkolóbérletek szegedi használatát

Szeged - Júliustól csak regisztrációs díj megfizetése után használhatók a temesvári parkolóbérletek magyar rendszámú gépkocsikon Szegeden - tájékoztatta a csongrádi megyeszékhely fizetőparkoló-rendszerét működtető Szegedi Közlekedési Társaság (SZKT) szerdán.
A szegedi és a temesvári önkormányzat a testvérvárosi kapcsolatainak bővítése érdekében még 2007-ben állapodott meg a parkolási együttműködésről. Ennek értelmében kölcsönösen elfogadják a másik településen megváltott parkolószelvényeket és -bérleteket.

Az SZKT közleménye szerint Szegeden az elmúlt hetekben egyre több magyar rendszámú gépjármű parkolt a temesvári szolgáltató által kiállított bérlettel. A két önkormányzat megállapodása értelmében azonban a temesvári bérlet csak román rendszámú járművekkel használható Szegeden.

A közlemény szerint a június 30-ig a Temesváron kiállított parkolóbérlettel Szegeden parkoló magyar rendszámú autók tulajdonosait figyelmeztetik, utána a szelvények csak - a két, azonos időszakra szóló bérlet vételára közötti különbséggel megegyező összegű - regisztrációs díj megfizetése után lesznek érvényesek Szegeden.

A parkolótársaságok honlapjai (http://www.telpark.ro és http://www.szepark.hu) szerint az éves kombinált - az egész városra érvényes - parkolóbérlet ára Szegeden magánszemélyeknek 115.500, a napi parkolószelvény pedig 1415 forint. Temesváron az éves bérlet 619,65 lejbe (mintegy 39 ezer 500 forintba), a napijegy pedig 9 lejbe (mintegy 570 forintba) kerül.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. andras25 2011. június 16. 17:24
  „Az Unió irányelvei úgy tudom tiltják, hogy különböző EU tagországok lakosait hátrányos megkülönböztetés érje.
  Mi ez, ha nem hátrányos megkülönböztetés, ha bevezetik, hogy a temesvári parkolóbérlet legyen érvényes Szegeden, de ha magyar vagy (esetleg magyar rendszámú az autód), akkor nem. Szerintem itt uniós alapjog sérül azzal, hogy csak akkor érvényes a bérlet, ha adott ország lakosa vagy.

  Nem mellékesen, akinek magyar rendszámú autója van, ide fizeti a rengeteg teljesítményadót, illetéket, akármit, és pont annak kelljen 7x.000 forintot plusszban kifizeti??? Akinek román rendszámú az autója, és ide nem fizet semmilyen adót és illetéket, és jó eséllyel nem is itt tankol (hülye lenne drágábban, mint otthon...), az persze megússza 39.500-ból.

  Fogadjunk, hogy Temesváron elfogadják a szegedi parkolóbérleteket román rendszámú autón is.. De gondolom ritka, mint a fehér holló az, akinek itt is, ott is van érdekeltsége, és szegedi bérletet vesz, hogy otthon Temesváron parkolhasson...”
 • 21. deszkás 2011. június 16. 10:07
  „NANEMAAAA! Ez még mindig nem annyi mintha itt is ott is megvásárolná. Ez is azt támasztja alá amit már régebben mondtam:NEM AKARJÁK A KÜLFÖLDI rendszámokat büntetni mert akkor magyar is beleszaladhat (Ro rendszámmal.”
 • 20. nanemaaa 2011. június 16. 09:27
  „A SZEPARK weblapjáról: "Az ezidáig Temesváron kiállított parkolóbérlettel parkoló magyar rendszámú autók tulajdonosait 2011. június 30-ig figyelmeztetjük. Ezt követően a bérletek csak egy regisztrációs díj megfizetése után lesznek érvényesek Szegeden. A regisztrációs díj nagysága a két azonos időszakra szóló bérlet vételára közötti különbség."
  Magyarán a szolgáltatás ára éves bérlet esetében üzleti haszonnal együtt 39.500,- Ft, míg ezt a SZEPARK egy diszkrét 76.000,- Ft-os sarccal fejeli meg regisztrációs díj néven? Mi a fenét regisztrálnak ennyiért? Innentől elmehet a SZEPARK is a picsába!”
 • 19. nanemaaa 2011. június 16. 09:21
  „"2007-ben állapodott meg a parkolási együttműködésről. Ennek értelmében kölcsönösen elfogadják a másik településen megváltott parkolószelvényeket és -bérleteket."

  És ezt csak annak kapcsán lehetett megtudni, hogy itthon szigorítást vezettek be? A románok tudták, hogy ingyen parkolhatnak, de a szegedieknek fogalmuk sem volt róla, hogy ők is ingyen parkolhatnának Temesváron. Ilyenkor a DM egy kicsit sem szégyelli magát?”
 • 18. Minibusz 2011. június 16. 07:05
  „Szerzel román rendszámot, akkor ideiglenesen jól jársz.
  utána meg kitalálják, csak úgy mint az E85-ös üzemanyag esetében, hogy azt sokan kezdik vásárolni, ezáltal csökken a bevétel, ergo annak az árát is fel kell központilag emelni.
  Ezek bármire képesek, csak hogy az utolsó fillért is kilopják az ember zsebéből!
  Tök mindegy, milyen pártról van szó.
  Mi meg addig keressük a kiskapukat.
  Nem mellesleg, és erről is volt már szó, a rokkant matricákat kellene felülvizsgálni.
  És nem a bicajosokat vegzálni, hogy van-e rajta mellény, vagy nincs.
  Bár ez egy másik téma és nem is ide tartozik.”
 • 17. morci 2011. június 15. 22:51
  „Kéne nekem román rendszám...a magyar az így is <moderálva>”
 • 16. tirpák 2011. június 15. 22:46
  „óóó romániaaa”
 • 15. Besenyő_Pistabácsi 2011. június 15. 22:34
  „De tényleg, nem lehetne valami emberibb díjszabása ennek a parkolásnak nevezett mizériának? Lehet, hogy nem keresnék ennyien a kiskapukat.”
 • 14. igazságkereső 2011. június 15. 19:41
  „Testvérvárosi együttműködés, a mi kontónkra?!”
 • 13. lepkehalo 2011. június 15. 17:27
  „"Az SZKT közleménye szerint Szegeden az elmúlt hetekben egyre több magyar rendszámú gépjármű parkolt a temesvári szolgáltató által kiállított bérlettel."
  Én ebből úgy olvasom ki (bár lehet, hogy nem tudok), hogy a szerződés 2007-es, de ez a probléma most merült fel. Gondolom azért itt is eladtak 2007 óta pár bérletet.”
 • 12. online 2011. június 15. 16:47
  „3. lepkeháló. Mi van elcseszve? Te nem tudsz olvasni? 2007 óta megy a lóvé a románokhoz, ide meg nem. Hát ez....”
 • 11. Surranó 2011. június 15. 16:37
  „... sináltak egy kiskaput na! mit kell ezen leakadni, meg legalább lesz bevétele így az szegedi parkolótársaságnak is a regisztrációs díjból!
  Garfield.. nem hiszem h nem látod át a célt :)”
 • 10. Garfield 2011. június 15. 15:44
  „Azért hadd kérdezzem már meg, hogy milyen jogérzék szerint működőképes megoldás az, hogy a magyar rendszámú autókon levő román parkolási bérlet esetén regisztrációs díjat kell fizetni? Ha ugyanis az a mondás, hogy a bérlet csak román rendszámú autón lehet, akkor a magyar rendszámú autót megbüntetni kell, mert nincs érvényes parkolójegye/-bérlete. Hogy bukott 39500 Ft-ot a kedves trükköző honfitársunk? Hááát, az élet bizony pofoz...
  Ahogy hawaiiklub is írta, ezzel a megoldással a Szepark bukik 39500 Ft-ot ahelyett, hogy amúgy teljesen jogosan szimplán megbüntetné a trükközőt.”
 • 9. szpirigonzálesz 2011. június 15. 15:43
  „A valódi probléma az, hogy Szegeden irreálisan magasak a parkolási díjak!”
 • 8. deszkás 2011. június 15. 15:27
  „Én meg náiv azt hittem két bérletet kell váltania. Akkor Bécsbe is parkolhat vele? Wazze tényleg ez a hülyék országa? Az meg eszembe se jutott hogy külföldi és két bérlet már zavaró a szélvédőn. A pártelnök vezér sleppje mit szól erre? Tudom:bólogat. Ha nem elég a bevétel (mert mikor volt elég?) akkor emelik a jegy árát. Gratulálok a Szepark-nak.”
 • 7. lepkehalo 2011. június 15. 15:06
  „Lehet, hogy az se volt leírva, hogy jogos.
  Én is kíváncsi lennék, honnan tudtak a (ezek szerint nem létező) lehetőségről, mivel úgy alapból nem jut az ember eszébe, hogy mondjuk alsóiszaposi jeggyel parkoljon Szegeden.”
 • 6. hawaiiklub 2011. június 15. 15:04
  „Konrad, természetesen jogtalan:

  "A két önkormányzat megállapodása értelmében azonban a temesvári bérlet csak román rendszámú járművekkel használható Szegeden."

  Tehát magyar rendszámú autón nem érvényes a temesvári bérlet, de erre a trükkmesterek nem gondoltak amikor megvették a temesvári bérletet...”
 • 5. Konrad 2011. június 15. 14:53
  „Tényleg, bárhol le volt eddig írva, hogy ez a használat jogtalan?”
 • 4. hawaiiklub 2011. június 15. 14:50
  „Ha kifizetik a regisztrációs díjat, akkor is darabonként 39500 forintot elbukott a szepark.
  Ja és az olcsóbb bérlet újabb érv amellett hogy román rendszámú autót tartson az ember... Mert ha a román rendszám a feltétel, akkor már megfelel az elvárásoknak. Minimális regadó, minimális gépjárműadó tartozik a román rendszámhoz. Természetesen attól is elesik a magyar állam......”
 • 3. lepkehalo 2011. június 15. 14:49
  „Mi van itt elcseszve? Jogtalanul használják a magyar rendszámú autók a temesvári parkolójegyet. Meg lesznek büntetve.”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint húszezer néző a szegedi bábszínház előadásain

Szeged - Több mint húszezren tekintették meg a szegedi Kövér Béla Bábszínház előadásait a… Tovább olvasom