Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Szilágyi Ákos az irodalmi szalonban

Szeged - Újabb népszerű költő látogat el Szüts Miklós és Vojnich Erzsébet kiállítására, hogy egy exkluzív, hangulatos irodalmi beszélgetésen vegyen részt a képek között.
Tóth Krisztina után a közönség Szilágyi Ákossal találkozhat, aki szerint a két festő egyfajta aszkézist valósít meg alkotásaiban.
Szilágyi Ákos, a hazai kortárs irodalom egyik legkarizmatikusabb alakja lesz a REÖK Szüts–Vojnich-tárlatának vendége az irodalmi szalon programsorozatban.

– Tíz éve ismerem Miklóst, bár a képeit azelőtt is láttam már – emlékszik vissza Szilágyi Ákos költő annak a barátságnak a kezdetére, amely Szüts Miklóshoz fűzi.

A képzőművészek és írók közti barátság rendkívül gyakori, ahogyan azt Szilágyi Ákos is megállapítja: „A kortárs magyar festőknek egészen különleges kapcsolatuk van az írókkal, ami azért fontos, mert a különböző művészeti ágakból nyíló ablakok sokat segíthetnek saját művészetünk megélésében is."

Szilágyi: A kortárs magyar festőknek különleges kapcsolatuk van az írókkal Fotó: DM/DV
Szilágyi: A kortárs magyar festőknek különleges kapcsolatuk van az írókkal
Fotó: DM/DV

Szilágyi egyike azoknak az íróknak, akik szövegei szerepelnek a két festőművész közös, nemrégiben kiadott művészeti albumában. A költő bevallása szerint bár bizonyos pontokon érintkezik művészeti felfogásuk, azért ellentétes pólusokon állnak: míg ő maga lelkileg és esztétikailag a színes, dekoratív, az ikonikus művészethez inkább vonzódó ábrázolást részesíti előnyben, addig Szüts Miklós és Vojnich Erzsébet a festészetnek egy bizonyos aszkézisét valósítják meg alkotásaikban: lemondanak a színekről, és egy lecsupaszított, szűkszavú, pompától mentes világot közvetítenek.

– Én nem a naturalisztikus jelleget emelném ki, nem feltétlenül azt fogom meg ebben a kiüresedett világban, ami a festményeikre jellemző. Szerintem Erzsébet és Miklós képei a szellemi szemnek szólnak: erőteljesen spirituális műveket alkotnak ugyanis – fejti ki véleményét a költő, aki szerint manapság egy kivételesen erős, kommerciális színorgia vesz minket körül, ez nyom minket agyon az utcán a mindennapokban, és ez dől ránk a médiából is.

– A pompa eltakarja előlünk a mély sivárságot, ürességet – szól a markáns vélemény. – Ha a világot megszabadítjuk a színektől, mint ahogy Szüts és Vojnich teszi, akkor sokkal közelebb jutunk az igazsághoz.

Szilágyi Ákossal október 25-én, szombaton 16.30-kor találkozhat a közönség a REÖK-ben. A beszélgetést most is Balog József moderálja.

Németh György az Alko-talkshow-ban

A FLASH Alko-talkshow következő vendége Németh György fotóriporter, grafikus lesz. A kiállításmegnyitókat színházi közegbe varázsoló provokatív programsorozat harmadik, október 27-én, 18 órakor kezdődő felvonásában a Délmagyarország népszerű karikaturistáját és alkotásait ismerhetik meg a nézők. A beszélgetőtársak ismét a REÖK rögtönzött bohócai, Balog József és Herczeg Tamás lesznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A röszkei női váltóval a Bécs–Budapest szupermaratonon

„A fájdalom múlandó, a győzelem örök" – ez lehet a mottója a Bécs– Pozsony–Budapest szupermaraton résztvevőinek. Tovább olvasom