Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Szilasi harcol tanyája kisajátításáért

A szatymazi Szilasi Tibor szerint az autópálya mellett élők kisajátítási kérelmét részrehajlóan bírálja el a Nemzeti Autópálya Rt. A férfi fontolgatja, hogy bírósághoz fordul, mert családja életét ellehetetlenítette a sztráda közelsége. Az rt.-nél jogszabályra hivatkozva tagadták meg a kisajátítást.
Szilasi Tibor szerint lehetetlenné vált az élet a tanyáján. Fotó: Frank Yvette
A szatymazi harmadik kerület egyik tanyáján, közvetlenül az autópálya mellett Szilasi Tibor három éve arra vár, hogy a Nemzeti Autópálya Rt. kisajátítsa ingatlanát.

Hiábavaló várakozás

A tulajdonos mutat egy 2002-es kisajátítási térképet, amelyen kijelölték portáját is. Végül háromszázhetvennégy négyzetmétert választottak le belőle. Ezen a területen december közepe óta Szeged felé már autók száguldanak. Szilasiék három éve azt gondolták: zöldségtermesztő bázisukat hamarosan felszámolják a népnyelvben „tankos útnak" nevezett út mellett és más helyen építik fel. Végleges kisajátítás azóta sem történt – mondja az elkeseredett tulajdonos és mutatja a levelezéseit. A legutolsót a Nemzeti Autópálya Rt.-től kapta, amiben tudatják vele: a jogszabály szerint nem sajátíthatják ki tanyáját.

Remeg a ház, rothad a zöldség

Antos István osztályvezető elmagyarázza, hogy 2004 tavaszán a levegővédelemmel kapcsolatos rendelet változott: csak azokat az ingatlanokat vehetik meg, melyeknél a lakószoba homlokzatfala és az autópálya gerincvonala között a távolság ötven méternél nem nagyobb. Szilasi Tibor viszont azzal érvel, hogy korábban száz méter volt a tűréshatár, s a tanya épületei körülbelül 55 méterre vannak a pálya közepétől.

Szilasi Tibor mutat egy 2002-es kisajátítási térképet, amelyen kijelölték portáját. Fotó: Frank Yvette
– Az sztráda építése során megrepedtek az épületek falai, a víztároló egyik oldala megcsúszott, és amióta itt döngetnek a kamionok, a ház beleremeg. Az egyik mennyezetről a vakolat is leszakadt – mutatja az őstermelő, aki családi vállalkozásban főként sárgarépát termeszt. A jövője – mint mondja – bizonytalan, mert a földjénél jóval magasabban fekvő autópálya egyben vízzáró gát is és hatására megemelkedett a talajvíz. A feleségével azt mutatják: kirothadt a zöldhagyma, földjeiken megjelent a belvíz, ami az építkezés előtt nem okozott gondot. Áldatlan állapot alakult ki, a zaj pedig elviselhetetlen – panaszkodik az asszony, aki menekülne a területről. A család ezért azt fontolgatja, hogy bírósághoz fordul.

Elfogyott a jogalap?

Dobay Dezső szegedi ügyvéd – aki 1993 óta a Nemzeti Autópálya Rt. megbízásából intézi a Röszke, Domaszék, Kiskundorozsma és Szatymaz környéki kisajátításokat, adásvételeket, bontásokat, azt állítja: Szilasiéknak nincs jogalapjuk, hogy bíróságra menjenek. – Amíg volt az rt.-nek pénze a méltányoskodásra, méltányosságot gyakorolt. Most már szigorúan a jogszabályok szerint bírálják el kérelmeket.

Szilasi Tibor viszont fotókat vesz elő a dossziéból: azt szeretné bizonyítani, hogy néhány hónappal ezelőtt több olyan tanyát is kisajátítottak, melyek még száz méternél is távolabb esnek az autópálya gerincvonalától. Az a gyanúm, pofára megy a dolog – mondja elkeseredésében.

A család jogi képviselője azt mondja, ügyfelét az építkezés ellehetetlenítette. – Ilyen körülmények között nem lehet élni – jelenti ki Agód Sándor ügyvéd, aki elsősorban a kisajátítást látja megoldásnak vagy egy hasonló összegű kártérítést. A Nemzeti Autópálya Rt. egy-egy tanyás ingatlanért 5-20 millió forintot fizetett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénztárgépek rohama

Sok üzlet nem merte használni pénztárgépét, amíg nem állították át rajta a 25 százalékos áfát 20-ra.… Tovább olvasom