Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 14°C Még több cikk.

Szilveszter – saját tűzijátékkal

A szilveszter közeledtével egyre többen keresik a pirotechnikai termékeket. Tegnaptól a nagyobb hatóanyag-tartalmú kis tűzijátékok is megvásárolhatók, amelyeket elsején reggel 6 óráig lehet felhasználni.
Pásztor Zoltán ötezer forintért vásárolt rakétákat és tűzijátékokat. Fotó: Segesvári Csaba
Az esztendő utolsó napjához közeledve óriási választékkal várják a vásárlókat a pirotechnikai termékeket árusító szegedi szaküzletek. A játékos árucikkek egész évben beszerezhetők, ugyanakkor a nagyobb hatóanyag tartalmú kis tűzijátékok csak december 28–31. között.
Pásztor Zoltán ötezer forintot szánt a tűzijátékokra. Elsősorban olyan termékeket keresett, amelyek látványosak, de kevésbé drágák. – Rakétát és tűzijáték telepet vásárolok, mert ezek a levegőben bontanak. Együtt szilveszterezünk a barátainkkal egy szórakozóhelyen, ott fogjuk a tűzijátékokat felereszteni – mondta el a férfi.

Pirotechnikai termékek már száz forint alatt is beszerezhetők, de aki igazi látványosságra vágyik, az a komplett szetteket keresi. Egy 121 lövéses tűzijáték huszonötezer, egy 228 lövéses negyvenezer forintot kóstál az egyik szakboltban. Az egyik üzlet vezetője, Kiss Sándor szerint ezek nagyon biztonságosak. – A komplett szetteknek csak egy gyújtószáluk van, és késleltetett időzítéssel működnek, így veszélytelenek a felhasználók számára.

Ötvenezres büntetés

Egy tavaly módosított kormányrendelet értelmében tilos petárdát árusítani, birtokolni vagy használni. Aki ezt megszegi, az 50-100 ezer forintos pénzbírsággal sújtható. Azért szigorítottak, mert az elmúlt két év tapasztalata szerint a lakosság nem volt toleráns az engedélyezéssel kapcsolatban. A nem durranó pirotechnikai eszközök viszont árusíthatóak december 28-a és 31-e között az arra kijelölt, engedélyezett helyeken. Csak nagykorú vásárolhat, s szilveszter este 6 órától másnap reggel 6 óráig használhatja. Az úgynevezett játékos pirotechnikai eszközökből magánszemély egyszerre egykilónyit tárolhat, kis tűzijátékból pedig háromkilónyit. A fel nem használt eszközöket január 5-éig kell visszavinni a vásárlás helyére. Aki ezt nem teszi meg, szabálysértést követ el, s a bírság összege 50 ezer forint.

Nem árt tudni, hogy a II. pirotechnikai osztályba tartozó kis tűzijátékokat szilveszter napján 18 órától másnap reggel 6 óráig lehet felhasználni. Hogy milyen kategóriába sorolták a tűzijátékot, arról a termék címkéjén győződhetünk meg. Ennek a gyártó vagy forgalmazó címét és telefonszámát is tartalmaznia kell a forgalmazási engedély számával együtt. A fel nem használt termékeket január 5-éig a vásárlás helyére kell visszavinni.

Bonyolítja a vásárlók és a kereskedők helyzetét, hogy az idén megváltozott a besorolás: az év közben is használható termékek közül néhány átkerült a II-es csoportba. Ezeket az árusoknak – amennyiben raktárban tartották őket – kiegészítő címkével kell ellátniuk.

A hatóságok felhívták a figyelmet, hogy kizárólag engedéllyel rendelkező árustól és csak magyar címkével ellátott terméket érdemes megvásárolni. A petárda birtoklása és használata ugyanakkor tiltott. Előbbi 50 ezer, utóbbi 100 ezer forintig terjedő bírsággal sújtható. A petárda forgalmazása is jogszabály ellenes. Az általunk körbejárt szaküzletek nem is árultak petárdát, sőt a Cserepes sori árusok pultjai alól sem kerültek elő.

A petárdák kivételével az egyéb pirotechnikai termékek szilveszteri használata engedélyezett. Ezek hanghatása a látványhoz képest nem jelentős, vagyis nem zavarják mások nyugalmát. Balesetet, sérülést sem okoznak.

A Pusztai Zsolt által vásárolt virág alakú tűzijáték egész biztosan nem. Feleségével, Katalinnal a zenélő látványosságot hároméves kislányuk, Fanni tortájára teszik majd fel, a csemete születésnapján, december 31-én.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Decemberben is esszük, pedig júliusban lejárt

Akciós zöldségkonzervet vásárolt egy család karácsony előtt. Kiderült, az üvegen két címke van,… Tovább olvasom