Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Szilveszteri hagyományok, új formában

Szeged - Zajkeltés, disznóhús és lencse. Régi szilveszteri hagyományok, amiket szinte mindannyian követünk. Csakhogy mára többnyire megváltoztak: kereplő helyett petárdával hangoskodunk, disznótoros híján virslit eszünk, a lencsét pedig felválthatja a pattogatott kukorica.
Szilveszter, illetve újév napjához rengeteg népszokás fűződik, amiket a mai napig követünk. Mindegyik arra hivatott, hogy lezárjuk a régit, és befolyásoljuk az újat: bőségesebb, jobb legyen az előttünk álló esztendő.

– Régen azt vallották, hogy amit január elsején teszünk, olyan lesz az egész évünk. Éppen ezért igyekeztek minél hamarabb elkezdeni a napot, mert az egész napos fekvés, heverészés azt jelentette, hogy az új esztendő betegeskedéssel, tétlenséggel telik majd – árulta el Bárkányi Ildikó, a Móra Ferenc Múzeum néprajzi osztályának vezetője.

Sok pénzt remélhet az újévtől az, aki valamilyen aprószemes gabonát, például mákot, lencsét vagy borsót eszik. Talán kevesen tudják, de ezeket kiválthatja a manapság igen közkedvelt pattogatott kukorica is. Január elsején nem szabad pénzt költeni. Ha mégis, az azt jelenti, hogy egész évben költekezni fogunk. Hátrafelé, vagyis elkaparja a szerencsét a baromfi, ezért nem ettek régen szárnyashúst elsején. A disznó viszont előre túr, vagyis kitúrja a jövő évi szerencsénket.

– A régi, paraszti hagyományban nem szerepelt a virsli. Akkor a disznótorosból megmaradt ételeket fogyasztották újév napján. A virsli már inkább városi, polgári szokás – magyarázta Bárkányi Ildikó.

Régen kereplőkkel, lábasfedőkkel zajongtak újév első hajnalán, hogy elűzzék a telet, az elmúlt évet és velük együtt minden rosszat. A dudaszótól és petárdadurranástól hangos szilveszter valójában ennek a hagyománynak a mai változata.

Szilveszter külföldön

Hollandiában amerikai fánkot esznek az év utolsó napján. A gyűrű alakú sütemény biztosítja, hogy a szerencse, akár a kör, végtelen lesz. A mexikóiak bőrönddel a kezükben sétálnak éjfélkor, hogy messzi tájra utazhassanak az újévben. A latin-amerikai országokban szívesen buliznak sárga színű ruhában az emberek: a sárga szerintük az arany, vagyis a gazdagság színe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egészségünk érdekében itt a salátatörvény

Székely Tamás egészségügyi miniszter kormányszóvivői tájékoztatón jelentette be, hogy az év végén az… Tovább olvasom