Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Szimfonikus ajándékkoncert, nyáresti spanyol hangulatban

Szeged - Spanyol műsort kínál a közönségnek idei ajándékkoncertjén a Szegedi Szimfonikus Zenekar. A hagyományos ingyenhangversenyt július 7-én, szerdán 21 órától tartják a Dóm téren. A rendezvény médiatámogatójaként a 100 éves Délmagyarország 1500 belépővel ajándékozza meg hűséges – és szerencsés – előfizetőit.
– Mindegyik ajándékkoncertünknek volt valamilyen határozott koncepciója, így tavaly a három tenorra építettük a műsort, előtte a Mozart-, a Bartók- vagy a Kodály-évfordulóhoz választottunk darabokat. Korábban a muzsikáló természet vagy az éjszaka volt a műveket összekötő motívum. Ezt a hagyományt folytatjuk azzal, hogy most egy spanyol témájú műsort állítottunk össze. Spanyolországban nagy hagyománya van a szabadtéri nyáresti koncertezésnek; magam is dirigáltam olyan koncerteket, amelyek 23.30-kor kezdődtek a pálmafák alatt. A nyári éjszakáknak Szegeden is ilyen délies jellegük van – reméljük, az időjárás is segít majd abban, hogy a spanyol hangulatot megidézhessünk – mondja az ajándékkoncertek állandó dirigense, Gyüdi Sándor. A Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója – aki egyben a zenekar művészeti vezetője is – azt is hangsúlyozza: fontos a szimfonikusok számára, hogy a Dóm téren egyszerre négyezer emberrel találkozhatnak, ami a koncertévadban nem fordulhat elő, hiszen nincs más ilyen befogadóképességű helyszín.

Ezen a nyáron is Gyüdi Sándor vezényli majd a szimfonikusokat a Dóm téren. Fotó: Frank Yvette
Ezen a nyáron is Gyüdi Sándor vezényli majd a szimfonikusokat a Dóm téren.
Fotó: Frank Yvette

A hangversenyen szólistaként Lendvay József Liszt-díjas hegedűművész lép fel. – Ő nem az a fajta hegedűs, akitől mondjuk a Beethoven- vagy a Bartók-hegedűversenyt hallgatnánk különösen szívesen, hanem egy rendkívül virtuóz, temperamentumos muzsikus. Baross Gáborral, a zenekar igazgatójával őt tartottuk a legautentikusabbnak a spanyol műsorunkhoz – fogalmaz az ajándékkoncertet dirigáló Gyüdi Sándor. – A spanyol muzsika nem csak spanyol komponistákat ihletett meg. Míg a magyar zenét – néhány kivételtől eltekintve – döntően olyan szerzők tették népszerűvé, akik maguk is magyarok, a spanyol muzsika megtermékenyítő ereje szélesebb hatókörű, így francia, orosz, olasz komponistákat is magával ragadott. A spanyolos jelleg jól azonosítható; a műsor összeállításakor is kifejezett célunk volt, hogy több nemzet komponistája is szerepeljen a spanyol programban.

Az ajándékkoncertre a szimfonikus zenekar a filharmóniai bérlettulajdonosok és a komolyzene iránt érdeklődő partnerei számára – a korábbi évekhez hasonlóan – helyre szóló, ingyenes jegyet biztosított. A rendezvény médiatámogatója, a 100 éves Délmagyarország 1800 belépőt kapott, ebből 300-at civilszervezeteknek és partnereinknek adtunk, 1500-at pedig a játékukban részt vevő hűséges előfizetőink között sorsolunk ki – minden szerencsés 4 jegyet vehet majd át. A részletekkel kapcsolatban figyeljék hirdetéseinket!

A műsor

Az ajándékkoncert első részében Rimszkij-Korszakov Spanyol capricciója, Saint-Saens Bevezetés és rondo capricciosója és Chabrier Espana című műve csendül fel. A szünet után, a második részben de Falla Bűvös szerelem – Tűztánc, Sarasate Cigánydalok című darabját, továbbá de Falla A háromszögletű kalap című balettjéből a II. szvitet, zárásul pedig Ravel Boleróját játssza a Szegedi Szimfonikus Zenekar.

Olvasóink írták

 • 1. K.T. 2010. június 19. 18:13
  „Hol van már az eredeti és nagyszerű ötlet, az örömkoncert?
  Az elsőn ott voltam és nagyon tetszett.
  Most miért kell sorban állni és kerítések közt "örömködni"?
  Ha a szegedieknek akarnak koncertet adni, ahhoz mi köze van a Délmagyarnak?
  (azon túl, hogy önkormányzati propaganda lap).

  Nem úgy lenne helyes, hogy nézőtér nélküli térre beengedni az összes érdeklődő embert és együtt örülni a zenének, a pillanatnak?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

43 trükkös lopás történt Szegeden

Szeged -Egyre többen válnak trükkös rablók áldozatává Szegeden. A tolvajok leginkább közüzemi… Tovább olvasom