Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Szindbád, a kalandozó hajós

A Made in Szeged-koncepcióba illik a Szegedi Nemzeti Színház újabb ősbemutatója: a két színész, Janik László és Mátyássy Szabolcs zenés mesejátékát, a Szindbádot először szombat este adja elő a társulat.
A próba egyik jelenete. Szombaton lesz a bemutató. Fotó: Frank Yvette
– Elkényeztetett a sors, mert a Szindbád a Reviczky után már a második olyan ősbemutató ebben az évadban, amelynek én játszhatom a címszerepét – mondja Pataki Ferenc.

Pataki lányának tetszett

Nagy kihívásnak tartja életre kelteni Az ezeregy éjszaka meséiből jól ismert kalandozó hajóst. – Amióta diplomáztam, nem volt igazán komoly énekes-színészi feladatom, ezért örülök, hogy most szóló dalt és duettet is kaptam. Úgy érzem, sikerült izgalmas produkciót létrehoznunk, amit A gyűrűk ura és a hasonló filmek után biztosan szeretni fognak a gyerekek.
A mese és a dalok is fantasztikusak. Hároméves kislányomon már teszteltük az előadást az egyik próbán. Neki nagyon tetszett. Jó az is, hogy élő zenekarral énekelhetünk, ennek egészen más hatása van. Janik Laci rendező, szerző és kollégánk is egy személyben, rugalmasan tudtunk vele dolgozni. Még azt is megengedte, hogy egy-két saját poént is belecsempésszünk az előadásba, amiben a népszerű Gyalog galoppra emlékeztető humor is lesz, ezért azt remélem, nem csak a gyerekek szeretik majd.

Rocktól a szimfonikus hangzásig

A dalokat komponáló Mátyássy Szabolcs múlt nyáron, a szabadtérin, a Csárdáskirálynő próbái alatt ismerkedett meg a produkcióban korrepetitorként dolgozó Riederauer Richárddal, akit megkért, hogy segítsen a Szindbád hangszerelésében. – Többféle hangzásvilágot használtam fel. A rockzenekari hangzástól a szimfonikus nagyzenekari megszólalásig, és ezek ötvözetéig sok mindennel találkozhat majd a közönség – árulja el a Budapesti Operettszínházban dolgozó muzsikus, akinek ez volt az első nagyobb szabású, ilyen munkája.

– Sok szeretettel, tehetséggel és ötlettel írták meg a zenét, ami szerintem perceken belül népszerű lesz Szegeden – jósolja Kardos Gábor karmester, aki a színház zenekarát vezényli. – Az összes dal slágergyanús, azaz felpezsdít vagy elandalít. Ez nem az a zene, amit hónapokig kell emésztgetni, hogy közel kerüljön hozzá az ember, hanem azonnal élvezhető. Természetesen elfogult vagyok vele, de ennek ellenére is bátran állítom: kitűnően hangszerelték. A zenekarunk is élvezettel játssza. Jó szívvel ajánlom mindenkinek.

Jaffart, az indítómotor

Jaffart, az excentrikus varázslót Rácz Tibor alakítja, aki már sokszor bebizonyította, hogy mindent tud a műfajról, ezért lehet adni a véleményére: – Szimpatikus darab, mert zeneileg és színpadi szempontból is magas színvonalú, ráadásul színészcentrikus, ami persze a szerzőpárostól el is várható. Janik Laciék maximálisan ki akarják használni, amit valamikor tudtam. Bevallom, ma már kicsit küzdenem kell azért, hogy úgy szólaljon meg a hangom, ahogyan tíz-tizenöt évvel ezelőtt, de azért még sikerül. Rögtön az első két dal és a tizenhárom oldalnyi szöveg, ami felér egy nagymonológgal, eléggé igénybe vesz.
Nekem kell elindítanom a darabot. Komoly kihívás. Tetszik, ahogyan a zenekar megszólal. Olyan igényes hangzású, mint egy Lloyd-Webber-musical. Szerintem a pici gyerekek elsősorban a színek tobzódását, a meseszerű játékot értékelik majd. Legnagyobb sikerre az iskolások és az őket elkísérő szülők körében számíthat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nyugdíj forrásai

Soha nem lehet elég korán kezdeni a felkészülést a nyugdíjas éveinkre. Némi előrelátással és… Tovább olvasom