Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Színészek a rádiómikrofon előtt

Szeged - Hobbinak, szerelemnek, bulinak – és némi keresetkiegészítésnek tekinti a két friss Dömötör-díjas szegedi színész, hogy rádióknak kölcsönzi a hangját. Borovics Tamás az MR6 és az MR4, Pataki Ferenc a Rádió 88 állomáshangja.
Egyre több rádió, közlekedési cég profi beszélők, azaz színészek hangján adja közre önmagáról az információkat. Borovics Tamás, aki a közönség szavazatai alapján nemrégiben elnyerte az évad legjobb férfi színészi alakításáért járó Dömötör-díjat, 13 éve a szegedi teátrum népszerű művésze, s azóta szinte az összes helyi adónál, a Tisza Rádiónál, a Partiscumnál, a Juventusnál, a Rádió Plusznál és a Rádió 88-nál is megfordult.

– Savanyu Gergely kollégám, aki az MR6-nál riporterkedik, tudta, hogy évek óta rádiózom, ezért beajánlott a Magyar Rádióhoz is. Nagy Margit stúdióvezető, majd egy budapesti vezető is meghallgatott, végül megkaptam a munkát: én lettem az MR6 és a MR4 állomáshangja. Előbbi a regionális, utóbbi a nemzetiségi adót jelenti. Egy hónapja vettük fel a hanganyagot, és két hete az én hangommal szólalnak meg ezek a csatornák. Imádok rádiózni, mert nagyszerű a társaság!

Fizetéskiegészítésként igazából nem sokat jelent, de jó bulinak, szerelemnek tartom. Megkapom az írott szöveget, és a szigorú szabályok szerint felolvasom. A technikus megvágja, és már mehet is adásba. Egészen más, mint a szinkronizálás, amit még csak most tanulok. Ott egy-egy szerepet ugyanúgy el kell játszani a hangommal, mint a színházban, ráadásul tudni kell blattolni is – mondja Borovics Tamás. Az egykori Hamlet ezen a nyáron aktív pihenésre készül: nemrégiben vett egy kertes házat Szőregen, ami körül még bőven akad tennivalója.

– Peter Shaffer darabjának, az Equusnak a főszerepét játszottam Szegeden, amikor a rádiós kollégák az egyik előadáson felfigyeltek a hangomra – meséli Pataki Ferenc, aki 2002 óta a Rádió 88 állomáshangja. – A rádiózást kitűnő technikai gyakorlatnak tartom, az arculatváltozásnak köszönhetően az évek során többféle stílust is kipróbálhattam. Régebben reklámokban is közreműködtem, ma már csak a rádióval azonosítható dolgok szólalnak meg az én hangomon. Heti két alkalommal járok be a stúdióba, ahol remek csapat dolgozik, élmény velük a munka – teszi hozzá a színművész, aki ebben a szezonban elnyerte a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Dömötör-díjat.

Sztárok szólnak a BKV-járatokon

Népszerű színészek hangjára cseréli a BKV a buszokon, villamosokon, metrókon hallható tájékoztatókat. Az akcióba Hegyi Barbarát, Nagy-Kálózy Esztert, Rudolf Pétert, Szerednyei Bélát és Pusztaszeri Kornélt vonták be, az ő hangjukat rögzítették. A színészeket Budapesten a 7-es buszcsaládon, a 4-es és a 6-os villamosokon lehet hallani, valamint a közeljövőben a kisföldalattin és a metrókon is. Mint az SZKT közönségkapcsolatok irodájától megtudtuk, a szegedi tömegközlekedési járatokon a Magyar Rádió Román Nyelvű Adások vezető szerkesztője, Kaupert Júlia hangján kapnak az utasok tájékoztatást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

BMW-ből, Merciből épített tuning Ladát

Szatymaz - Hogyan kerül egy sárga 1200-es Ladába 200 lóerős, V8-as Mercedes-motor, BMW-váltó és üvegszálas pilótaülés? A szatymazi Farkas Gábor tudja a választ. Tovább olvasom