Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Színésznő, aki színésznőt játszik

A magyar színháztörténet egyik legnagyobb legendáját, Jászai Marit alakítja a kisszínházban, Egressy Zoltán Reviczky című drámájában a szegedi társulat új tagja, Bajcsay Mária.
Bajcsay Mária a társulat új tagja Fotó: Szegedi Nemzeti Színház
Erzsébet királyné a III. Richárdból, Zsuzsa Nádas Péter Takarításából, Perticsné A Janikából vagy Bernarda Alba. Hosszan sorolhatnánk Bajcsay Mária sikeres szerepeit. A Jászai-díjas színésznő nemrégiben szerződött a Szegedi Nemzeti Színház társulatához, és bemutatkozásképpen Jászai Marit alakítja a kisszínházi Reviczkyben.

– A Kertészeti Egyetemre jártam, ahol működött egy irodalmi színpad, amellyel megnyertük a Ki mit tud?-ot. Nagy László-verset mondtunk, ezért felfigyelt ránk Berek Kati, aki akkoriban a költő verseinek tolmácsolója volt. Meghívott bennünket az Egyetemi Színpadra verset mondani. Így kerültem a 25. Színházhoz, amelynek egyik alapítója Berek Kati volt. Előtte Halász Péterrel is megkíséreltünk létrehozni egy modern színházat, de végül elváltak útjaink, Péterék kimentek Amerikába – meséli bemutatkozásképpen pályakezdéséről a színésznő, aki a 25. Színház után a Népszínház tagja lett, onnan pedig Szikora János hívta Győrbe. Két évad után a Paál István és Lengyel Boldizsár nevével fémjelzett szolnoki színházba került, ahol majd' másfél évtizeden át szebbnél szebb szerepeket játszott. 1995-ben a Vándorfi László vezette veszprémi Petőfi Színházhoz szerződött, az elmúlt szezonban már szabadúszó volt.

– Mielőtt rendező lett, kollégák voltunk Bal Józseffel, akivel a Csongor és Tündében játszottunk is együtt. Az ő hívására szerződtem Szegedre, mert ebben az évadban több olyan darabot is terveztek, amelyben több idősebb női szerep is van. Nagyon szeretem Jászai Marit játszani, bár színésznek színészt megformálni mindig nehéz feladat.

Ugyanakkor hálás is, mert sok mindent tud az ember saját magáról, és Jászai naplói, levelei is sok mindent elárulnak a korszak legnagyobb színésznőjéről. Szeged számomra nem volt ismeretlen, mert amíg Imre Zoli itt dolgozott, sok előadást megnéztem. Zolival szolnoki munkái kapcsán barátkoztunk össze, nagyon megszerettük egymást, ezért gyakran eljöttem a balettegyüttes produkcióira – mondja Bajcsay Mária, aki a Reviczky után Gabriele Zapolska darabjában, a Dulszka asszony erkölcseiben izgalmas karakterszerepet, egy mosónőt játszik majd, és Albee Kényes egyensúly című színművében is kapott feladatot.

– Új társulatba kerülve az ember mindig drukkol. Hiába van hosszú évtizedek óta a pályán, ilyenkor mindent elölről kell kezdenie, bizonyítania kell. Szegeden jól érzem magam, helyesek a kollégák, erős a társulat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyen vizsgálták a nőket

Sikeres volt a két egymást követő szombaton tartott rendkívüli mellrákszűrés Szegeden. A Vasas Szent… Tovább olvasom