Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Színház a divatban

Szeged - Sánta László stylistként pár éve lapunk kérésére felöltöztette Janics Natasát, és az idén átváltoztatta Mozduljunk! fogyókúra- és életmódklubunk nyerteseit – de kevesen tudják, hogy részben a Szegedi Nemzeti Színház színészeinek jelmezeit is ő jegyzi.
Már a negyedik évadot tölti a teátrum férfiszabászaként, és a régies öltözetek a ruhatervezéshez is ihletet adnak.

„Sánta László kollekciójának koreográfiája szinte már színház volt" – írták 2006 márciusában a Fashion Week Hungary divatbemutatója után a hazaidivat.hu portálon. Nem véletlen, hogy színházhoz hasonlították a szegedi divat- és stílustervező férfiruha-bemutatóját: már a negyedik évadban szabja-varrja a korhű jelmezeket a Szegedi Nemzeti Színház férfiszabászaként a stylist, akit lapunk hasábjairól már ismerhetnek az olvasók. Nemcsak Mozduljunk! fogyókúra- és életmódklubunk győzteseit változtatta át, Janics Natasát is felöltöztette.

Méretarányos próbababa

– Délután háromig tartanak a próbák, utána már nyugalmasabb a szabászat – mondta László, amikor megbeszéltük: felkeressük birodalmában, a hatodik emeleten. A nyugalom persze relatív fogalom egy színházban. Hamar kopogtattak az ajtón, arany, fehér, fekete kelmék érkeztek feltekerve. A helyiségben óriási munkaasztal, rajta szabásminták és apró, méretarányos próbababa.

Sánta László tudja, mennyit dobhat a megjelenésen egy-egy érdekesebb szabásvonal, minta, kiegészítő Fotó: Frank Yvette
Sánta László tudja, mennyit dobhat a megjelenésen egy-egy érdekesebb szabásvonal, minta, kiegészítő. Fotó: Frank Yvette

– A ruhákat a jelmeztervező képzeli el, de az én dolgom kitalálni, hogyan lehet megvalósítani a megálmodott jelmezt – avat be minket. És hogy mit kell tudnia egy jó szabásznak? Rajzolni, anyagokat kombinálni, ismernie kell a divattörténetet, az emberi test arányait. Minderre stílustanácsadó ként is szüksége van, a színházban készített régies öltözetek pedig tervezőként is megihletik.

Arany mintás férfikabát

A legnagyobb sztár a legszerényebb

Hogy boldogul a színészekkel? – kérdeztük a ruhapróbák viszontagságairól a férfiszabászt. Kiderül: általában a legnagyobbak a legszerényebbek. – José Cura egyszer próbálta Otello, a mór jelmezét, elmondta, mi zavarja mozgás közben, és végeztünk. Kevesebb gond volt vele, mint egyes mellékszereplőkkel – emlékezett vissza a világhírű, de annál szerényebb tenor vendégszereplésére.

Rokokó dísz is került már ízig-vérig mai zakó vállrészére, mesélte, illusztrációként a Hamupipőkéhez készült, zsabós, fodros, arany mintás férfikabátot mutatta. A színházban annyi ötlet ragad meg a fejében, hogy a nők után az erősebb nemnek is elkezdett ruhát tervezni – úgy véli, unalmasan öltözködnek a férfiak. – Üzletben ritkán vásárolok. Mindig ugyanaz a szabásvonal, ugyanazok a színek, anyagok – fejtette ki a véleményét a nem túl változatos férfidivatról – egyébként sem könnyű butikból öltözködni, ha valaki 198 centiméter magas. – Ha színházba megyek, mindig megnézik a saját tervezésű zakóimat – jegyezte meg.
Beavatottként is szívesen ül be egy-egy darabra, mindig talál valami érdekeset az előadásban, ha nem a színészi játék, hát a zene, a jelmez, a díszlet köti le. Vagy éppen szemrevételezi, mit visel a közönség.

– Az a baj, hogy sem a férfiak, sem a nők nem mernek terveztetni, újítani, merészebb holmit felvenni – szólalt meg belőle a stylist, aki tudja, mennyit dobhat a megjelenésen egy-egy érdekesebb szabásvonal, minta, kiegészítő. Félnek, hogy megszólják őket, és sokan azt sem tudják, mi áll jól nekik, csak azt nézik, mi az aktuális divat.

Színárnyalatok és trükkök

– Amikor stílustanácsadásra kérnek, első a beszélgetés, hogy megismerjem az illető ízlését. Közösen kiderítjük, milyen színárnyalatok állnak jól neki, milyen trükkökkel lehet orvosolni a testalkat aránytalanságait. Végül fotókkal, tervekkel, rajzokkal illusztrált összeállítást kap az „ügyfél" – tette hozzá. A stílusváltás nem megy egyik napról a másikra, ahogy egy-egy jelmez vagy általa tervezett férfi-, illetve női öltözet sem tíz perc alatt születik. Amikor rajzol, úgy a tizedik vázlat tájékán kezd elégedett lenni az eredménnyel.

Olvasóink írták

  • 1. szegedifiú 2008. november 13. 22:10
    „IMÁDLAK, JANICS NATASA!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok nőtársunk bukik az uniformisra

Szeged - Bátornak, erősnek tűnik, aki meg tudja védeni a nőt és a gyermekeit, sorolják a nők az… Tovább olvasom