Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Színházban keresik a mérnököket

Szeged - Színházi előadással próbálják rávenni a fiatalokat, hogy mérnöknek tanuljanak. A darabot Szegeden is bemutatták Jordán Tamással és az elektromos robogóval a főszerepben.
– Azt a megbízást kaptam az országban található innovációs ügynökségektől, hogy a mérnökszakmát népszerűsítsem – mondta bevezetőjében a Kossuth-díjas Jordán Tamás, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója Szegeden, az IH Rendezvényközpontban körülbelül 100–120 gimnazista előtt. Ezzel meglehetősen konkrétan megfogalmazta az elvárt hatást. Az országos turnén lévő Mérnökszínház tényleg ezt szeretné: befolyásolni a diákokat a pályaválasztásban. A darabban Merlint játszó Jordán megkérdezte a nézőket, hányan tervezik, hogy mérnöknek tanulnak. Csak egy jelentkező volt, pedig az előadók szerint „hazánk, Európa és az egész világ sóvárog a mérnökök után".

Jordán Tamás színházban keresi a mérnököket. (galéria)

A pályaorientációs történetben Jancsi és Merlin megépíti az egyébként tényleg létező, magyar fejlesztésű, elektromos hajtású, összecsukható robogót. Ettől Jancsi andragógia–kommunikáció szakra, illetve valóságshow-szereplőnek készülő barátai is kedvet kapnak a szakmához – a kiválasztott szakra, műsorba egyébként sem férnek be, annyi a jelentkező. A darabban a magyar jövőt a xanaxok – itt: űrlények – szimbolizálják. Belőlük teljesen kiveszett a mérnöki gondolkodás, viszont az egész bolygó részt vesz a valóságshow-kban.

Az egyébként didaktikus darab nagy előnye a vetített kép és a színpadon előadott jelenetek vegyítése, a szereplők lelépnek a vászonról, és visszalépnek rá, párbeszédet folytatnak a filmen és a színpadon játszók.
Jordán Tamás színházban keresi a mérnököket. (galéria)

Hogyan lesz mérhető a vállalkozás sikere? – kérdeztük Jordán Tamástól.

– Nyíregyházán az innovációs ügynökség szétosztott kérdőíveket a gyerekek között, ezek eredményét meg fogjuk kapni. De a mi visszajelzésünk elsődlegesen az előadást követő taps és az előadás közbeni reakciók. Ennek alapján azt gondoljuk, hogy tetszik a gyerekeknek, de arról nem vagyunk meggyőződve, hogy a darab hatására mindenki mérnöknek akar jelentkezni.

A Nemzeti Színház egykori direktora elmondta: egyre nehezebb színházba csalogatni a tizenéveseket, nagyon nagy ellenfél a Facebook és általában az internet. De ha már eljönnek, van olyan előadás, ami tetszik nekik.
– Behozni nehéz őket a színházba. A szájhagyomány a legfontosabb. Ha Szombathelyen az egyetemisták vagy a középiskolások mégis rászánják magukat, és megnéznek egy darabot, aztán elkezdik mondani, hogy tetszett nekik, akkor van rá esély, hogy mások is megnézzék az előadást.
Jordán Tamás színházban keresi a mérnököket. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Arra a kérdésre, hogy volt-e olyan darab vagy más művészi alkotás, aminek hatására változtatott a tervein, így válaszolt: – Ezek nagy szavak. Gondolom, az ilyesmi folyamat. Én pici koromtól kezdve színész szerettem volna lenni, ezért minden színházi hatás, ami ért, már nem jelentett változtatást ezen az ambíción.

Szegeden a Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség Közhasznú Egyesületet szervezésében volt látható az előadás.

Olvasóink írták

 • 6. Felhőfejes 2011. december 09. 09:50
  „A művészet, mint olyan, úgy látszik, nála már régóta nem elsődleges szempont.
  Amikor a fővárosban fogyni kezdett körülötte a levegő, letelepedett Szombathelyre.
  A szombathelyiek már évtizedek óta sírtak, hogy ők az egyetlen megyeszékhely, amelynek nincs saját színháza - így készséggel fogadták az ajánlkozót.
  Szóval, nem tudom, ettől a Jordán-színháztól mennyivel mentek előrébb...”
 • 5. mátka 2011. december 09. 08:40
  „Megrendelésre képesek ilyen bemutatókra,amúgy meg fanyalognak ha operettet kér a nép vagy hiányolja az operát stb...akkor lehet hivatkozni igényességre”
 • 4. shalomka 2011. december 08. 23:33
  „Az SZTE-n a TTIK-n képeznek mérnököket: környezetmérnök, mérnökinaformatikus, anyagmérnök és biotechnológiai mérnök. Gépészmérnök képzés tudomásom szerint Szegeden nincs.”
 • 3. Felhőfejes 2011. december 08. 20:39
  „Mi ez?
  Michelangelo széklábat farag a Tragédia Falanszter színében?
  Kedves Jordán Tamás!
  Egyszer igazán elmesélhetné, milyen út vezetett idáig a 25. Színházból...”
 • 2. macs 2011. december 08. 17:40
  „És erre pénzt is adtak? Hogy ez nem nekem jutott az eszembe! :-)”
 • 1. Dema 2011. december 08. 15:06
  „Szegeden csak élelmiszer ipari mérnököt képeznek?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiértékelték a Csontváry-felmérést

Szeged - A Móra-múzeum november végén indított kutatást: mennyire ismerik az érdeklődők Csontváry… Tovább olvasom