Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Színházi évadzáró: az Evitát látták a legtöbben

Növekvő számokban beszéltek a szegedi színházról az évadzáró ülésen: 7 ezerrel több néző és 20 százalékkal több jegybevétel érkezett, valamint a tavalyi 320-hoz képest 343 előadást játszottak idén saját helyszíneiken.
A színházi évadzáró ülésen Gyüdi Sándor igazgató és Kozma József önkormányzati képviselő értékelte számszerűen a 2016/17-es évadot: 7 ezerrel több, azaz 105 ezer néző látta a 343 előadást, és a tavalyi 170 milliós bruttó jegybevétel 20 százalékkal emelkedett. Gyüdi elmondta, hogy bár az öt vidéki nemzeti színház összes állami támogatása 2,5 milliárd forint, ami kevesebb, mint például az Operettszínházé, a következő évre jó eséllyel 20 százalékkal emelkedik az államtól kapott összeg. Ebből és a növekvő önkormányzati támogatásból elhúzódó beruházásokat és béremeléseket finanszíroznak.
Elismerések, közönségdíjak

A város művészeti elismeréseit Kozma József adta át, a Vaszy Viktor-díjat Cseh Antal operaénekes, a Makó Lajos-díjat Rédei Roland, az Imre Zoltán-díjat Hortobágyi Brigitta balett-táncos, az Énekkari nívódíjat ismét Somogyvári Tímea Zita énekes kapta. A műszaki dolgozóknak járó színházi Varga Mátyás-díjat Udvardi Tibor asztalosnak adták át. A Szegedi Operabarátok Egyesületének közönségdíjait Gyémánt Csilla, az egyesület elnöke adta át az Évad Ifjú Énekesének, Kiss Andrásnak Mefisztó alakításáért, az Évad Énekesének, László Boldizsárnak és az Évad Énekesnőjének, Kónya Krisztinának. Az egyetem közönségdíját az SZTE Kulturális Iroda vezetőjétől, Tajti Gabriellától vehette át Kárász Zénó és Borovics Tamás.


A produkciók közül a két gyermekdarabot játszották legtöbbször: a Parázsfuvolácskát 37-szer összesen 14 ezer 500, a Pinokkiót 36-szor 14 ezer gyerek előtt. Ezt követi az Evita 29 előadással, majd a Volpone 28-cal és a Dollárpapa 24-gyel. A Szegedi Kortárs Balett 72 előadásából 25-öt láthatott a hazai közönség. Az Evita nézőszáma a csúcstartó, Szegeden 15 ezer 500-an látták. Az évadban legtöbbször Szívós László lépett színpadra, 95 alkalommal, a színésznők közül Tolnai Hella. Az operatagozatban idén is Altorjay Tamás és Laczák Boglárka nyert.

Az opera műfajában nincs nyelvi korlát, élni kellene ezzel a lehetőséggel Pál Tamás első karmester szerint. Előrelépést jelentene a társulatnak, ha például a YouTube-ra nemcsak amatőr videókon, hanem intézményes keretek között készült, saját felvételeken is vissza lehetne nézni a produkciókat – így a Kolonits Klára vendégszereplésével játszott Bánk bánt. A modernizálást a péntektől elérhető megújult színházi honlap elindította.

Keszég László főrendező, egyben a Magyar Színházi Társaság elnöke úgy látja, a független társulatok és a vidéki nemzeti színházak helyzete a legnehezebb. Az utóbbi feladata, hogy évente egy új magyar mű ősbemutatóját megtartsa. Spiró György művészeti vezető szerint az országban jelenleg 5 jó drámaíró él, és magát nem számolja közéjük – listájából Háy Jánostól idén láthattuk az Utánképzést, a 2017/18-as évadban pedig Németh Ákos Tél című ősbemutatóját játsszák. A társulat hat új művésszel bővül, és három távozik, köztük Rédei Roland, a drámatagozat színésze.
 
Évadzárót tartottak a Szegedi Nemzeti Színházban. Fotó: Frank Yvette 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Építők napja: hárman kaptak Vedres-díjat Szegeden

Építők napja: hárman kaptak Vedres-díjat Szegeden
Kitüntették a korábbi szegedi főépítészt is. Tovább olvasom