Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Színházi fesztiválok Szegeden

Igencsak kifárasztja az elszánt látogatót, ha szeretne a héten zajló két alternatív színházi fesztivál – majdnem minden programján ott lenni.
A zsina. Jó így hívni a régi zsinagógát, ember és épület kapcsolata bensőségesebbé válik tőle. Az udvarán mindent beborít az akácfavirág, és már a meleg sem elviselhetetlen. Idilli, mondhatni. Csak bogarak ne lennének. Mellettem ül az ukrajnai srác a nyitó előadásból, ott meg éppen az a német színész megy, aki kedden kigombolt női ruhában egyszer csak a mögöttem lévő sorból kiabálni kezdett, és elindult az előadás. Az alternatív színházi előadás.

Alternatív. A szó hallatán nem kevesen rögvest legyintenek, s azt gondolják, az valami érthetetlen, valami elvont, valami öncélú. Pedig nem. Az alternatív színház nem antiszínház, hanem példa arra, hogy a hagyományos színjátszáson kívül is van élet, s a teátrumok látogatói előtt egy másik alternatíva is áll. A trágárságra, a véresebb jelenetekre, a meztelenségre itt mindenki megvonja a vállát: na és?!

Alternatív közönség

Valaki viccesen megjegyezte mellettem, hogy az alternatív színházi előadás onnan is megismerszik, hogy mindig késve kezdődik. Volt időm ezen gondolkodni kedden, amikor fél óra várakozás után este tizenegykor szóltak: Ladányi Andrea gépe most szállt le Ferihegyen. – Mi lenne, ha éjjel egykor kezdenénk? – szegezte a kérdést a megjelenteknek Balog József. Nagyjából nyolcvan fő vissza is ment a nem túl felhasználóbarát időpontra, a kevésbé kitartóak visszaváltották jegyüket. Úgy tűnik, az alternatív színházak közönsége pedig roppant elszántságáról ismerszik meg.

– Egyrészt már edzettek a nézőink, másrészt ezek használata teljesen természetes. Vannak táncosok, mint Gergye Krisztián, akik testüknek minden egyes porcikáját ugyanolyan magától értetődően mutatják meg, mint például a vállukat. A ruhátlanságnak, ha a helyén kezelik, ma már nincs hírértéke – mondja Balog József, a Szegedi XIII. Alternatív Színházi Szemlével (SZASZSZ) párhuzamosan rendezett THEALTER International – Szabad Színházak XVII. Nemzetközi Találkozóját szervező MASZK Egyesület elnöke.

Fullasztó meleg, még árnyékban is, még este hatkor is – nem éppen szabadtéri előadáshoz ideális koordináták. A szentesi Horváth Mihály Gimnázium dráma tagozatasai mégis odaragasztják a közönséget fellépésük aktuális helyszínére – belvárosi tereken játszanak. Aztán jön a Mars téri U pavilon. A fémszerkezetű épületben a kintinél is nagyobb a forróság, az Andaxínház előadásán színész és néző együtt gyullad meg, már képletesen, persze. Testközelből látom, ahogyan Geltz Péter álláról méretes izzadságcsepp gördül le. Nagyon jó. És még három nap hátra van a hétből.

A THEALTER-rel és a SZASZSZ-szal csak az a baj, hogy képtelenség mindig, mindenhol ott lenni. Grand Caféból ki, régi zsinagógába be, onnan át a régi Hungáriába. Nem lehet ezt bírni...
De mégis. Majd hétfőtől pihenek.

Gelegonya Edina

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezrek hűsölnek a szegedi strandokon

Megugrott a forgalom a szegedi strandokon. Reggeltől késő estig özönlenek a mártózni vágyók. Szükség… Tovább olvasom