Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Színházi körmagyar

Szeged - A vidéki színházak szeptember közepétől-végétől várják a közönséget – Szegeden 10-én tartják a Nyitány-gálát, de igazából október 1-jén, a Csárdáskirálynő bemutatójával indul az évad. 2010/2011-ben a teátrumok jegy- és bérletárai hasonlóak, Debrecen után itt láthat legtöbb új produkciót a publikum.
A vidéki teátrumok többsége – hasonlóan a szegedihez – a hamarosan induló 2010/2011-es a színházi évadban alig vagy egyáltalán nem változtatott a korábbi jegyárakon. Az elmúlt években is az volt a jellemző, hogy a legolcsóbb jegyek ára nem nőtt (sőt néhol csökkent), inkább csak a drágább belépők árát emelték; így – és egyre több kedvezménnyel – igyekeztek növelni bevételüket, ugyanakkor megtartani az árérzékeny nézőket is. Táblázatunkból is kitűnik: nincs nagy különbség a teátrumok jegyárai között. A legtöbb városban egy átlagos mozijegynél olcsóbban is be lehet jutni a legtöbb színházi produkcióra – igaz, ezek a belépők általában a kakasülőre vagy a leghátsó sorokba szólnak.

A bérletárak terén látszólag nagyobb a különbség, azonban ez elsősorban amiatt van, hogy rendkívül változatos a színházak kínálata. Szegeden például két előadásra szóló gyermekbérletet is lehet kapni már 1620 forintért, míg akad olyan színház, amelyben minimum 8 előadást tartalmaz minden bérlet, ezért a legolcsóbb is 8000 forintba kerül. A legdrágább bérletek mindenhol a premierekre szólnak; a Debreceni Csokonai Színház 10 előadásos kiemelt bérletéért kell a legtöbbet fizetni: 27 ezer forintot.

Hasonló bérlet- és jegyárakkal dolgoznak a vidéki teátrumok
Hasonló bérlet- és jegyárakkal dolgoznak a vidéki teátrumok.
DM/DV GRAFIKA

Szeptember közepétől-végétől várja a közönséget a teátrumok többsége – Szegeden 10-én tartják a Nyitány-gálát, de igazából október 1-jén, a Csárdáskirálynő premierjével indul az évad. Debrecenben tartják a legtöbb, 16 bemutatót; Szegeden 15, a többi színházban 11–12 premierre várják a nézőket. A műsorkínálat különbözik legjobban. A Kecskeméti Katona József Színházban a szezon legnagyobb szabású produkciójával kezdenek:

Claude-Michel Schönberg és Alain Boublil világsikerű musicaljét, A nyomorultakat mutatják be. Az első prózai premier Somerset Maugham darabja, a Csodás vagy, Júlia – a teátrumot igazgató Cseke Péter felesége, Sára Bernadette főszereplésével játsszák. Több olyan előadásra is készülnek, amit budapesti színházakkal közösen mutatnak be: például a Tháliával Darvasi László és Ganxsta Zolee Popeye című darabját vagy a Karinthy Színházzal Márai Sándortól az Eszter hagyatékát. A Miskolci Nemzeti Színház A mindenlátó című mesejátékkal és Peter Shaffer Amadeus című drámájával nyit. Győrben tavalyi sikerekkel, a Csárdáskirálynővel és az Egri csillagokkal, Szolnokon Molnár Ferenc örökzöldjének, Az üvegcipőnek a premierjével kezdik az új szezont.

A Szegedi Nemzeti Színházban október 1-jén kezdődik az évad. Fotó: Veréb Simon
A Szegedi Nemzeti Színházban október 1-jén kezdődik az évad.
Fotó: Veréb Simon

Beázik a Pécsi Nemzeti Színház

Európa kulturális fővárosában a IV. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozóval indul a színházi szezon. „Rettenetes állapotban van az épület, az infrastruktúra, megingott a dotációs rendszer" – vázolta a Pécsi Nemzeti Színház helyzetét Balikó Tamás igazgató az évadnyitó társulati ülésen. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy bár megbízatása 2011 februárjában lejár, újra pályázik az igazgatói posztra. A 115 éves pécsi színházépület beázik; világítóberendezései, hangtechnikája olyannyira elavulttá vált, hogy nem felel meg a komoly produkciók bemutatásához szükséges feltételeknek. A felújításhoz legalább 1,2 milliárd forintra lenne szükség.

Olvasóink írták

 • 1. szilléri 2010. szeptember 04. 22:41
  „A fentiek figyelembevételével a 2010-es költségvetési törvénytervezetébe az alábbi összegek kerületek:
  I. kategória (színházak, bábszínházak) 9.461,5 millió Ft
  II. kategória (produkciós-, befogadó színházak) 500,0 millió Ft
  III. kategória (balett vagy táncegyüttesek) 53,0 millió Ft
  IV. kategória (színházak, bábszínházak) 365,0 millió Ft
  V. kategória (szabadtéri, etnikai és kisebbségi színházak) 330,0 millió Ft
  VI. kategória (független színházak) 1.278,9 millió Ft
  Kiemelt művészeti célokra elkülönített összeg 800,0 millió Ft
  Összesen 12.788,4 millió Ft
  Az önkormányzati ösztönző részhozzájárulás és a művészeti ösztönző részhozzájárulás arányát az I. és a II. kategóriában 50-50 %-ban állapították meg, az egyes műfaji szorzókat pedig az alábbi százalékokban rögzítették:
  báb 0,5
  gyerek 1,4
  opera 3,0
  klasszikus operett 1,2
  balett és tánc 2,0
  stúdió 2,0

  Szegeden az egy főre eső támogatás nézőnként : 12 000 Ft. Mindenki eldöntheti, hogy sok vagy kevés!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Radiátorokat akartak leszerelni az elhagyott benzinkútnál

Egy elhagyott röszkei benzinkúton értek tetten a rendőrök két férfit, akik az ott hagyott értékeket… Tovább olvasom