Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Színházi, templomi és adventi mulatságok

Csongrád megye – Advent második hétvégéje izgalmasabbnál izgalmasabb színházi előadásokban, jobbnál jobb koncertekben bővelkedik. És már a Télapó is beindul.
Pénteken a Somogyi-könyvtárban a Top Tours utazási iroda szervezésében tart vetítéssel egybekötött előadást Kovács Sándor kárpátaljai szakíró Az ismeretlen Kárpátalja címmel.

A dómban este fél nyolctól: A Csík zenekar adventi koncertje. Közreműködik: Őze Áron. Advent első vasárnapján turnéra indult a Csík zenekar. Hét város templomában adnak rendhagyó, lélekmelengető koncertet – köztük a szegedi dómban is –, amelyben fontos szerepet kap a költészet is. Ez a sorozat az együttes történetében egyedülálló, ugyanis még sohasem léptek fel templomban.

Csík Zenekar - Adagio


A Szegedi Kortárs Balett a kisszínházban pénteken és szombaton is eltáncolja a Bosszúállók – Elektra, Médeia, Trakhiszi nők című darabját. Pénteken este héttől, szombaton délután háromtól kezdődik a darab.
A nagyszínházban pénteken 14 órakor a Nepp József és Ternovszky Béla legendás rajzfilmje alapján készült darabot, Szikora-Valla Macskafogó című musicaljét mutatják be két részben. Grabowski szerepét Poroszlay Kristóf játssza, rendező: Telihay Péter, zenéjét rendezte és hangszerelte Oláh Szabolcs. A darabot aznap még 19, vasárnap 11 és 16 órától játsszák.

Mikulás-túra Miklós nap előtt

Már a december 6-át megelőző napokban köztünk jár a Mikulás: pénteken például a Makói Természetbarát Sportegyesület szervez Mikulástúrát (érdeklődés: Dániel István, 20/932-4605), szombaton pedig a szegedi Alsóvárosi Tájházban elevenítik fel az adventi időszakhoz és Szent Miklós napjához kötődő népszokásokat 10 és 13 óra között, és készítenek Mikulást, adventi koszorút és naptárat. Este az IH Caféban lesz Dolce Dance Mikulás Party: megjelenés fekete, fehér, piros színekben! 17 órától a gyerekeknek rendeznek Mikulás-műsort és tánctanítást, 20 órától pedig a felnőtteket okítják táncra. Vasárnap a Szeged Plazában rendeznek Mikulás-játszóházat 13–17 óráig: a Mikulás sok-sok ajándékkal várja a gyerekeket, és lesz többek között mézeskalács-díszítés, meseforgó, csúszdás ugrálóvár, óriássakk, logikai, ügyességi játékok, csocsóasztal, a legkisebbeket mini csúszda, hintaló, logikai, készségfejlesztő és építőjátékok, színező, legóasztal, halacska, hinta, trambulin várja. A Mikulás-kisvonat a pláza területén utaztatja a gyerekeket, a rendezvény ingyenes.

A Pinceszínházban pénteken Pozsgai Zsolt Liselotte és a május című tragikomédiáját adják elő 19.30-tól, szombaton pedig Müller Péter Szemenszedett igazság című bűnügyi komédiáját 19 órától.

A Dóm téri adventi vásárban: 18.00: Gőzerő (folkrock), 19.30: Nemulass (világzene).

Este a JATE Klubban a Belmondo zenekar ad koncertet – a közelmúltban jelent meg új, Mikor című albumuk – a Honeybeast és az Anna and the Barbies zenekarral.

Este héttől a Zeneművészeti kar Fricsay-termében: az SZTE Zeneművészeti Kar Koncert Fúvószenekarának hangversenye. Koncertprogram: Hidas Frigyes: Szvit fúvószenekarra, Liszt Ferenc: Pápai himnusz, hangszerelte: Csikota József. Hidas Frigyes: El nem táncolt balett, Chaminade: Concertino for Flute. Szólót játszik Varga Laura DLA Artisjus-díjas fuvolaművész, a SZTE ZMK docense. Hidas Frigyes: Festive Music vezényel: Csikota József Artisjus-díjas fúvóskarmester, egyetemi adjunktus. A belépés díjtalan. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Andor Csilla énekművész és Takács Gabriella fuvolaművész ad közös hangversenyt a szentesi Lajtha László Hangversenyközpontban 19 órától.

Szombaton a Belvárosi moziban 18.30: Händel: Rodelinda – opera olasz nyelven, angol és magyar felirattal. Műsoridő: 4 óra 15 perc. Librettó: Nicola Francesco Haym, vezényel: Harry Bicket, rendező:Stephen Wadsworth. Szereplők: Renée Fleming (Rodelinda, Lombardia királynője), Stephanie Blythe (Eduige), Andreas Scholl (Bertarido), Iestyn Davies (Unulfo), Kobie van Rensburg (Grimoaldo), Shenyang (Garibaldo). Stephen Wadsworth 2004-es, legendás rendezését, amelyet az opera legelső Met-előadására alkotott, a mai napig mérföldkőnek tekintik a szakmabeliek.

Händel - Rodelinda, a Met előadása

A Kolozsvári téren a Waldorf-iskolában 10.00–16.00: Adventi bazár. A kézműves-kirakodóvásár mellett lesz kulturális műsor énekkel, balettel és néptánccal, büfé, csemegepult, diavetítés, mesék, csendes terem babáknak, kézművesjátszóház, táncház, iskolabemutató.

Az adventi vásárban a Dóm téren: 10.00–13.00: Christmas arts and craft with Teddy’s Club – kétnyelvű gyermekfoglalkoztató, karácsonyi kézműves-foglalkozás a Teddy’s Club Óvoda szervezésében, 15.00: Szurdiék karácsonyi muzsikája (folk gyerekeknek), 15.30: Kiss Ágnes: Betlehemes meseszínház, 16.30: Szurdiék karácsonyi muzsikája, 17.30: Partiscum Kamarakórus, 19.00: Shit Gyülekezete (rock).

Az IH Rendzvényközpont nagytermében este nyolctól: Szeged Szépe gálaest, tánc- és divatshow. A döntős lányok szépségét szakmai zsűri értékeli három kategóriában: utcai viselet, fürdőruha, alkalmi viselet. Figyelembe veszik az arányos alakot, az arc szépségét, az összhatást, a kisugárzást, az általános műveltséget: általános műveltségi teszt is befolyásolja ugyanis a dobogós helyek sorsát. A rendezvény bevételét a szervezők jótékony célra: a mellrák elleni küzdelemre fordítják. Belépő: elővételben 1200, a rendezvény napján 1500 Ft.

A Szentesi Keresztény Pedagógus Társaság vers-, próza- és mesemondó versenyt rendez a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola és Óvoda dísztermében. A zsűri elnöke Molnár László színművész-rendező, a szolnoki Szigligeti Színház tagja lesz.

Vasárnap a Honvéd téri református templomban 18 órától: az SZTE Zeneművészeti Kar hangversenye. Műsoron: Mozart: Requiem (részlet), A-dúr szimfónia.

Mozart - Requiem. Vezényel Pál Tamás.


A Dóm téren: 17.00: Gyertyagyújtás az óriáskoszorún, a második gyertyát meggyújtja: Gyimesi Kálmán operaénekes, Szeged díszpolgára és Kereskényi Sándor, Honvéd téri református vezető lelkész, közreműködik a Vox Universitas Szegediensis, 17.30: Csörgősipka Bábegyüttes: Az aranytojást tojó tyúkocska. 

Olvasóink írták

  • 2. Zotya100 2011. december 04. 13:51
    „A Belmondot nagy csípem, -- kár, hogy a JATE klub már nem az én világom. A Gőzerőtől viszont kiütést kapok!”
  • 1. sebajtóbiás 2011. december 02. 07:33
    „Ki adta ezt a "frappáns" címet?!
    Templomi meg adventi mulatságok?! A Csík koncert sem kimondottan mularság, sem a többi program.
    Amúgy tényleg ígéretes kínálat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyílt napok az SZTE-n csütörtökön és pénteken

Szeged - Decemberben is tart nyílt napokat a Szegedi Tudományegyetem: bemutatják az adott kar… Tovább olvasom