Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Színházról játszanak a színházban: Horváth Péter rendezésében mutatják be Molnár Ferenc 3 egyfelvonásosát

Szeged - Molnár Ferenc három egyfelvonásos darabját mutatják be ma a Szegedi Nemzeti Színházban. A rendező könnyed kikapcsolódást ígér a nézőknek annak ellenére, hogy ez több színész számára búcsújáték lesz: a szereplők fele jövőre más társulatnál folytatja a munkát.
Az idei utolsó prózai premiert tartják ma a nagyszínházban: Molnár Ferenc három egyfelvonásos darabját szerkesztette egyetlen este programjába, amelynek a Színház címet adta. Nem véletlenül: mindegyik mű kapcsolódik valamilyen módon a teátrum világához. Ahogy a rendező, Horváth Péter fogalmazott: tüneményes darabokról van szó, amelyek a groteszktől a könnyed humoron át a komoly mondanivalóig rengeteg hangulatot vonultatnak fel.
Jelenet az Előjáték Lear királyhoz című egyfelvonásosból. Fotó: Török János
Jelenet az Előjáték Lear királyhoz című egyfelvonásosból. Fotó: Török János
– Abban a nehéz időszakban dolgoztunk ezeken a műveken, amikor legalább öt héten keresztül nem tudták a színészek, melyikük megy és melyikük marad a színházi vezetőváltást követően – mesélte a rendező. – Ebben a feszült közegben állítottuk színpadra ezeket a komédiákat, és azt gondolom, ez meg is könnyítette az életüket, hiszen a próbák idejére elfelejthették gondjaikat, és önfeledten játszhattak, szórakozhattak. Örülök, hogy együtt dolgozhattam velük, ugyanakkor nagyon fáj, hogy a csapat egy része a következő évadban már nem lesz a Szegedi Nemzeti Színház tagja.

A három egyfelvonásos közül az első az Előjáték Lear királyhoz, amely abszurd, groteszk játék. A Marsall, bár komoly társadalmi problémát is feldolgoz, igazi komédia egy szerelmi háromszögről. Az Ibolya pedig egy sziporkázó vígjáték, amelyben a színésznőjelöltek próbálnak szerephez jutni, leginkább az igazgató meghódítása révén.
Jelenet az Ibolya című egyfelvonásos vígjátékból. Fotó: Török János
Jelenet az Ibolya című egyfelvonásos vígjátékból. Fotó: Török János
– Műfajilag ez az utolsó darab a világ legjobbjai közé tartozik. Waskovics Andrea játékát pedig különösen ajánlom mindenki figyelmébe, ugyanis nála sugárzóbb tehetségű lányt nem láttam még a fiatalok között. Azt gondolom, érdemes lesz rá figyelni a jövőben – mondta Horváth Péter.

A díszletet a rendező Molnár Zsuzsával közösen álmodta meg. A három egyfelvonásosban összesen 12 szereplőt láthat a közönség, köztük a rendezőasszisztenst, Bacsa Erikát is, aki szintén feltűnik egy rövid időre a színpadon. A darab érdekessége, hogy Horváth Péter több mint 10 év után újra saját feleségét rendezte – annak idején így is ismerkedtek meg. Szabó Gabinak egyébként 17 Szegeden eltöltött év után ez lesz az utolsó premierje a teátrumban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szemrebbenés nélkül kérte Botka a kenőpénzt: F. Attila a Fővárosi Törvényszéken vallott a százmilliókról

Szemrebbenés nélkül kérte Botka a kenőpénzt: F. Attila a Fővárosi Törvényszéken vallott a százmilliókról
Szemrebbenés nélkül kérte el Botka László szegedi polgármester és az azóta már elhunyt Toller László azt a 250 millió forintot, amelyet kenőpénzként kaptak egy pécsi ingatlanügyletben - állította tegnap a Fővárosi Törvényszéken F. Attila. Tovább olvasom