Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Színháztörténet – díszlettervekben

Szeged - Száz éve született a magyar színháztörténet egyik legjelentősebb díszlettervezője, Szeged díszpolgára, a Kossuth-díjas Varga Mátyás, akinek két éve bezárt Bécsi körúti színháztörténeti kiállítóházát a felújítás után szerdán újra megnyitották.
1910. december 1-jén született Varga Mátyás, a legendás díszlettervező – a centenáriumra felújították, és szerdán újra megnyitották a Móra Ferenc Múzeum által működtetett Varga Mátyás Színháztörténeti Kiállítóházat Szegeden, a Bécsi körút 11/A-ban. Medgyesi Konstantin, a múzeum sajtóreferense elmondta: a fenntartó Csongrád Megyei Önkormányzat közel másfél millió forinttal támogatta a kiállítóhely megújítását. A szakmai munkát irányító Ibos Éva művészettörténész úgy fogalmazott: fel kellett ébreszteni Csipkerózsika-álmából a tárlatot, át kellett gondolniuk, mi az, amit a gazdag anyagból a különleges térben megmutathatnak a közönségnek. Bár sok a személyes emlék is, nem tudtak második Bajor Gizi Színészmúzeumot kialakítani. Arra törekedtek, hogy a színháztörténeti szempontból legértékesebb anyagot, a díszletterveket helyezzék a középpontba, de csütörtökönként és szombatonként 13–17 óráig megtekinthetik a látogatók a filmes munkák emlékeit és a kedvtelésből született kerámiákat is.

Varga Mátyás több mint 1500 színpadképéből jó néhány látható a kiállítóházban. Fotó: Frank Yvette
Varga Mátyás több mint 1500 színpadképéből jó néhány látható a kiállítóházban.
Fotó: Frank Yvette

A színháztörténeti kiállítóház 1987. augusztus 1-jén nyílt meg. Varga Mátyás 1930-ban kezdte pályáját Szegeden, 1935-ben elcsábította a Nemzeti Színház, de már 1936-ban három darab díszletét tervezte a szabadtéri játékok számára. 1938-ban a film is megtalálta, a Földindulástól a Liliomfin át a Honfoglalásig félszáz mozifilm, húsznál több tévéjáték díszlete készült tervei alapján. 1952 és 1956 között az Iparművészeti Főiskolán tanított, 1955-től 1980-ig a Nemzeti Színház legtöbbet foglalkoztatott díszlettervezője volt. A szabadtéri 1959-es újraindulásától a Dóm tér szcenikai szakértője volt, közel harminc produkció díszlete fűződik a nevéhez. Pályafutása során több mint másfél ezer színpadképet tervezett. Művészetét érdemes, kiváló művészi címmel, Bartók–Pásztory-díjjal, Kossuth-díjjal is elismerték, 1990-ben Szeged díszpolgárává választották. 2002-ben hunyt el, szinte az utolsó pillanatig alkotott.

Megemlékezések az évfordulón

A városháza dísztermében ma 11 órától Varga Mátyás-emlékülést rendeznek. A polgármester köszöntője után Gyüdi Sándor, a szegedi színház direktora, Őze Áron, a Pesti Magyar Színház igazgatója, Kesselyák Gergely, a szabadtéri művészeti vezetője, Csikós Attila Kossuth-díjas díszlettervező, Császár Angela színművész, Király Levente, a Nemzet Színésze, Kovácsné Nagymihály Ágnes, a Varga Mátyás Alapítvány kuratóriumának elnöke és Tandi Lajos, a Dugonics Társaság főtitkára emlékezik a művészre. 14 órakor a Belvárosi temetőben síremlékénél koszorúznak, ahol Sándor János rendező mond beszédet. 15 órakor a Bécsi körúti kiállítóháznál Ibos Éva köszöntője után megkoszorúzzák emléktábláját. 18.30-kor a nagyszínház előcsarnokában Borsa Miklós, az Operaház nyugalmazott szcenikusa nyitja meg a pályafutását bemutató kiállítást, amelyet Kovácsné Nagymihály Ágnes rendezett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Saláták és kincsek, akár tíz forintért a Somogyiból

A Somogyi-könyvtár minden évben selejtezi állományát. Tovább olvasom