Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Színigazgatót választ Szeged: Gyüdi Sándor folytatná, Barnák László pedig harcba száll a posztért

Információink szerint a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatói posztjára ketten pályáztak: tízéves regnálása után Gyüdi Sándor harmadik alkalommal indult. Kihívója Barnák László, a teátrum színésze, rendezője. Megkérdeztük olvasóinkat is, mi a véleményük a színházról.
A Szegedi Nemzeti Színház főigazgatói posztjára február 1-jén lejárt a jelentkezési határidő: információink szerint ketten adták be pályázatukat. Gyüdi Sándor tízéves regnálása után harmadik alkalommal is versenybe szállt, valamint a teátrum színésze, rendezője, Barnák László pályázott. Felröppentek olyan hírek is, hogy Réczei Tamás, a kecskeméti színház művészeti vezetője és Somogyi Szilárd, a Budapesti Operettszínház rendezője is adott be pályázatot, de az érintettek ezt lapunknak cáfolták. Az önkormányzat egyelőre nem hozta nyilvánosságra a pályázók névsorát, mert ha valaki postán adta fel jelentkezését, az akár még ma is befuthat. A felkért szakmai grémium várhatóan február 13-án hallgatja meg a jelölteket, és a 14-én összeülő kulturális bizottság tesz javaslatot a főigazgató személyére a február 16-i közgyűlésnek.
Előfizetőink nemrégiben a Bál a Savoyban előadásán teljesen megtöltötték a nagyszínház nézőterét - de sokszor nincs telt ház a szegedi teátrumban. Fotó: Kuklis István
Előfizetőink nemrégiben a Bál a Savoyban előadásán teljesen megtöltötték a nagyszínház nézőterét – de sokszor nincs telt ház a szegedi teátrumban. Fotó: Kuklis István

Mielőtt a pályázókat és terveiket részletesen bemutatnánk, olvasóink véleményét is kikértük: egy nem reprezentatív szavazásban elmondhatták, mit gondolnak a szegedi színházról, valamint azt is, milyen változásoknak örülnének.

A válaszadók közel egyharmada a korábbi csalódásai miatt már alaposabban megválogatja, mire vesz jegyet, több mint húsz százalékuk is inkább mazsolázik a produkciók közül – általában eredményesen. Egyértelműen pozitívan a szavazók 29 százaléka nyilatkozott a színházról; 17 százalékuk viszont már egyáltalán nem látogatja a szegedi előadásokat.

A szavazás lezárásáig Szeged és Budapest holtversenyben volt: a fővárosi előadások népszerűsége megkérdőjelezhetetlen. Ezt Rácz Dezső, a színházbuszokat is szervező szegedi Tatradol Travel utazási iroda vezetője is megerősítette. – A nézők minden Budapestre induló buszt megtöltenek: nincs már hely az áprilisi Rebeccára, Luxemburg grófjára, de már a júniusi Az Operaház fantomjának második alkalmára is csak pár jegy maradt, pedig az már a 38. járatunk lesz erre a produkcióra – árulta el a vezető. – Sokszor musicalekre, kabarékra szervezünk Szegedről 48 fős buszokat, de emellett az Erkel Színházba is szól két operabérletünk. Komolyzenei koncertekre és prózai előadásokra is visszük a szegedi publikumot, a Macskajátékra is elfogytak az utolsó jegyek. Azt tapasztaljuk, hogy sokszor nem is a rendező vagy a darab lényeges, hanem hogy ki játszik benne. Persze Webber új musicaljére, amit szeptemberben mutatnak be a Madách Színházban, már most rengetegen feliratkoztak, holott még alig lehet róla valamit tudni.

Az olvasók hozzászólásai igazolták mindezt: többen hiányolják a szegedi színház repertoárjáról a könnyedebb, populáris műfajokat, valamint vendégszereplőként a „nagy neveket".

Sisákné Lőrincz Erika: – Sok éven át volt bérletünk, idén már nincs. Annyiszor csalódtunk az előadásokban, hogy nem kísérletezünk tovább. A prózai tagozat szerintem a leggyengébb a három tagozat közül, az operák a meghökkentő rendezések miatt veszítették el számomra a varázsukat. (...) És az is jelent valamit színvonalügyben, hogy évek óta nincs szegedi előadás a POSZT-on. Várom a változást.

Juhász Ferenc: – Lehet, kilógok a sorból, de én kedvelem a szegedi társulatot (ezért van bérletem). Igaz, van olyan rendezés, ami picit furcsa, azt félidőben otthagyom. Összességében pár órára elfelejtem, milyen korban élek. (Ady ezt gyönyörűen meg is írta.)

Banga Béla Erik: – Szerény nézői véleményem, hogy valóban lehetnének könnyedebb, populárisabb előadások, illetve azokból több. Természetesen a klasszikus darabokra szintén nagy szükség van, megfelelő egyensúlyban a többivel.

Bányai Józsefné Mészáros Ilona: – Gyüdi úr műsorpolitikája nagyon gyenge, nem beszélve a színvonalról. És még azon csodálkoztak a múltkor, hogy nem tapsolt a nézőközönség. Ideje volna változtatni minden téren!!!
Hasznosné Bankó Ágnes: – A gyerekeim általános iskolásként csak a Filharmónia koncertjeire tudnak menni, mert a számukra érdekes (13 évesek) színházi előadásra bérletlehetőség nincs. Szerintem egy 13-14 éves gyerek már tudná erre építeni a későbbi szokásait.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád megyében a bőrrák a leggyakoribb - Gyógyítható a legtöbb korán felfedezett daganat

Csongrád megyében a bőrrák a leggyakoribb - Gyógyítható a legtöbb korán felfedezett daganat
Ügyintézés mellett az egészségükért is tehettek azok, akik hétfőn ellátogattak a Csongrád Megyei Kormányhivatal Rákóczi téri épületébe. Tovább olvasom