Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Színvita a Tisza-parti Sellőháznál

Három hétre elakadt a Sellőház festése, mert a műemlékeseknek nem felelt meg a felületre felvitt szín. Szerintük a rikító sárga homlokzat nem illett a szomszédos, műemlék szerb templomhoz. Végül mindenki engedett: a falakat mégis csak sárgára lehet festeni, de kevésbé erőteljes okkert kevertek ki.
Sárgul már a Sellőház, az új szín illik a szerb templomhoz. Fotó: Schmidt Andrea
Vidámabb színeket szeretne látni a lakók egy része a Sellőházon, a műemlékesek viszont csak pasztellárnyalatokat engednek. A Tisza parti tömb Szeged egyik legismertebb modern épülete, a hatvanas években épült, két szobor is díszíti. A Borvendég Béla által tervezett épületet felújítják, szigetelik. A Révai utca felőli homlokzat festése azonban elakadt. Három hétig nem színezhették be a felületet, mert a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) munkatársai más árnyalatot szerettek volna látni a műemlék templommal szomszédos házon.

Mátyus Zoltánné a KÖH regionális irodavezető-helyettese elmondta: a szerb templom színeihez alkalmazkodó festést szerettek volna látni a Sellőházon. Az eredetileg tervezett „banánsárga" és „neonnarancs" helyett pasztellszíneket. Mátyusné emlékeztetett arra, hogy a KÖH feladata őrizni az építészeti értékeket, a műemléki környezetben fekvő Sellőház pedig meghatározó városképi elem. A nagy tömegű épület felújítás utáni színei hosszú távon meghatározzák a városképet. A tervekben jelzett és a falra fölvitt próbaszínek között jelentős volt az eltérés, ezért avatkozott be az örökségvédelem.

Valkony Károly, a felújítás tervezője arról tájékoztatott, hogy megszületett a megállapodás. Kevésbé erőteljes színeket használnak. A műemlékesek végül engedték, hogy az épület sárga legyen, ők pedig más sárgát kevertek ki. A Somogyi utca felől szinte fehér, halványbézs színt kap az épület. A Tisza-parti látvány részét képező Korányi fasori falakat pedig a zöld két árnyalatával színezik. A három hétig tartó alku során sem állt le a munka, csak az épület más részein dolgoztak.
A lakók egy része azonban nem pasztellszíneket szeretne.

A színlélektannal is foglalkozó orvos, Soproni Lajos szerint a Tisza-parton az élénkebb színek is megférnek. A nyugdíjas férfi a társasház számvizsgáló bizottságának is tagja, és e minőségében a színekről szóló eszmecserébe is bekapcsolódott. Szerinte a világos színre festett ház könnyen koszolódik, porosodik. A Somogyi utcai homlokzatra tervezett halványbézzsel ezért sem elégedett. Soproni doktor szerint a tervezett színek némelyike úgy fest, mintha eleve koszos lenne a ház. A férfi hangsúlyozta: vidám színekkel is érdemes a város hangulatán javítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életeket is menthet a gázszerelő

Itt az újabb fűtési szezon. Kétévente célszerű átvizsgáltatni a ház kéményét, gázkészülékeit. Rossz… Tovább olvasom