Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Szipál: 'Csak szerelemből tudtam szexelni'

Szeged - Negyven évig élt az álmok országában, mégis hazatért Magyarországra az extravagáns fotós. Szipál Mártont a világ tíz leghíresebb portréfotósai közé sorolják, ennek ellenére természetes közvetlenséggel válaszol minden kérdésre. Jelenléte betölti az egész termet, a Szipál-jelenségre nem lehet nem oda figyelni. Az imádnivaló különccel a Reök-palotában beszélgettünk.
– Egészen kalandos élete volt, habzsolta az örömöket és a nőket. Az évek során öt feleséget is „elfogyasztott". Hány évesen nősült először?
– Buta voltam. Húszévesen nősültem először. De ha újrakezdhetném, akkor is mindent ugyanígy csinálnék. A második feleségemmel mentem ki Amerikába. Őt ismertem hatéves kora óta, mert a nagynénjét akartam elvenni, ő volt a menyasszonyom. Aztán jöttem Pestre és megláttam a húszéves unokahúgát...

– Rosszat sejtek, mi lett ebből? Családi dráma?
– Semmi, továbbra is jóban maradtak. Az amerikai feleségeim és a barátnőim is mind jóban voltak. Az egyik feleségemmel és az akkori barátnőmmel két évig laktunk hármasban. A húgom egyszer megkérdezte tőlem, hogy hülye vagyok? Mire azt válaszoltam, nekem ők a családom.

– Amíg együtt éltek nem volt féltékeny egymásra a barátnője és a felesége?
- Nem.

– Ezt hogyan tudta elérni?
- Tudtam, hogy mindenkiről jót kell mondani, akkor nem féltékenykednek. Ennyi.

Szipál Márton: Jó karmám volt. Fotó: Frank Yvette

– Mennyire tartja fontosnak a hűséget?
- A hippi korszakból egy barátom sem él. Mind meghalt AIDS-ben. Én nagyon vigyáztam, és soha nem csapongtam. Monogám ember vagyok. Amerikában minden héten bejöttek hozzám a műterembe a legklasszabb csajok, és azt mondták bármit megtesznek, csak egy képet csináljak róluk. Én viszont se pénzért, se fényképért nem tudtam szexelni. Mindig csak szerelemből.

– Milyen a viszonya a nőkkel?
– Imádom őket. A legtöbbször nőket fényképeztem. Szinte az összes barátom nő, jobban kijövök velük, mint a férfiakkal.

– Mostanában udvarol valakinek?
– Attól függ hogyan. Igazán csak a harmincon aluli vagy a hetvenen felüli nőkkel találom meg a közös hangot.

(M)értékkiállítás

A szegediek személyesen is megismerkedhetnek a művésszel, hiszen ma délelőtt 11 órától délután 13-ig szegedi hírességeket, például Tóth Judit és Vajda Júlia operaénekest, a Délmagyar on-line A Nap Szépei rovat hölgyeit és a tárlat látogatóit fotózza, majd 14 órától exkluzív tárlatvezetést tart.

Mielőtt kiment Amerikába, pilótának készült. Repült-e azóta, hogy fotózik?
– Amerikában egyszer repültem. Ez olyan, mint a biciklizés, nem lehet elfelejteni. A jövő héten pedig Malajziába utazok nyaralni, mert tíz éve nem vakációztam. Az egész világot bejártam. Megfordultam Hongkongban, Tokióban. Mindenütt. Soha nem kellett nyaralni mennem, mert a munkám miatt sok helyre eljutottam. Szinte már mindent láttam.

– Sokan próbálkoznak, mégsem érnek el semmi jelentőset Amerikában. Az ön sikerének mi a titka?
– Jó karmám volt. Egyszerűen csak megtörténtek velem a dolgok. Szerencsém volt.

– Los Angeles-i műtermében, a Sunset Boulvard-on egymásnak adták a kilincset a hollywoodi sztárok. Kit szeretett a legjobban fotózni?
– Akinek a legtöbb pénze volt. Egyszer egy arab hercegnőt fényképeztem, ő majdnem tízezer dollárt fizetett a fotókért.

– Amerikában híres partikat adott. Magyarországon jár bulizni?
– Jártam, amikor hazajöttem. Előfordult, hogy reggel négyig táncoltam két-három lánnyal, de ezt is meg lehet unni.

– Az imént Solymos László alpolgármestert hívta meg egy fotózásra. Miért?
– Ja, mert nagyon jóképű. De nem mindig a szép emberekről lehet jó fotót csinálni. Sőt! Aki nem fotogén, arról könnyebb.

– Mostanában mivel foglalkozik?
- Egy hónapja kifestettem és rendbe tettem a lakást. Hamarosan pedig három helyen fogok tanítani. Mindig azt mondtam, tanulni és tanítani, ez az evolúció. Annyira beképzelt vagyok, úgy gondoltam akárhogy megtanítok valamit, úgyse fogja olyan jól megcsinálni senki, mint én. És mégis. Az egyik tanítványom megnyerte a művészetek palotájában az első díjat, egy másik képe pedig részt vesz a hősök terén a nagy plakátversenyen. Ennek sokkal jobban örülök, mintha az én képeimet állították volna ki.

Kalandos életút

Szipál Márton 1924-ben született Szolnokon. A II. világháborúban pilóta volt, ez gyermekkori álmának beteljesülése. Nem akart fotós lenni, bár édesapja is ezt a szakmát űzte. Soha nem tanult fényképezni, de apja folytonos okítása és állandó üvöltözése a retusőrökkel a szomszéd szobából elég volt ahhoz, hogy felnőtt korára jó fotós legyen. Kalandvágyból disszidált Amerikába 1956-ban, ahol kezdetben egy fotólaborban dolgozott. Később saját műtermet nyitott, nevét egyre jobban megismerték. Negyven évig világhírű színészek, királyok, hercegek, milliárdos üzletemberek keresték fel Los Angeles-i műtermében a Sunset Boulvard-on. Egy portréfotóért minimum 500 dollárt kért. Rolls-Royce-al járt, partikat rendezett. Habzsolta az életet és a feleségeket: ötször nősült. Első feleségétől egy fia született, aki folytatta a családi hagyományt: sztár- és divatfotós. Egy idő után egyre kevesebb lett a megrendelés, ezért Márton úgy döntött hazajön. Tíz éve költözött vissza Magyarországra, azóta Budapest egyik jellegzetes figurája. Nyolcvanhárom évesen bulikba jár, tanít és élvezi az életet.

Olvasóink írták

 • 6. plázs 2007. december 21. 08:58
  „bobkóanna cikkírónak?

  olyan buta, hogy azt sem tudja hol van Szolnok és Debrecen...”
 • 5. kamu 2007. december 17. 21:57
  „Szerintetek szóljunk a kedves cikkírónak, hogy a művész úr valójában Debrecenben született? :)))”
 • 4. xy 2007. december 14. 15:31
  „Egy tanulatlan fotós marad akkor is, erre aztán tényleg fel lehet vágni. Az alibi nőiről nem is beszélve :))”
 • 3. Mese 2007. december 13. 19:21
  „xy: Lehet,hogy nagyképű,de sztem van is mire fennhordani az orrát :)
  Na meg micsoda ellenálhatatlan mosolya van :) Én szívesen lefotóztatnám magam vele(azt írja,akik nem fotogén,arról könnyebb) Sok sikert kívánok a továbbiakban!”
 • 2. El Nyomottka 2007. december 13. 14:36
  „De szeretnék én 83 évesen ilyen "lúzer pöcs" lenni! :-))

  Szipálra évszázadok múlva is emlékezni fognak, míg az
  xy nevű lúzer pöcsre már most sem kíváncsi senki... :-D”
 • 1. xy 2007. december 13. 10:43
  „Ilyen nagyképű alakot, lúzer pöcs.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepi ajánlat: a szentölt halászlétől a borvacsoráig

Szeged - Nem minden az ízletes étel, teljes körű élménnyel kell szolgálni – szól a Roosevelt téri Halászcsárda mestereinek éttermi filozófiája. Tovább olvasom