Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Szitakötők is éltek a dínókkal - Az őslények kortársait is bemutatják

Szeged - A dinoszauruszok kortársai is bemutatkoznak a Móra Ferenc Múzeum szombaton nyíló nagyszabású tárlatán. Az ősállatok mellett a közönség láthat például ugyanebből a korból származó szitakötő-lenyomatot is.
A Móra Ferenc Múzeum szombaton nyíló dinoszauruszkiállításának helyi vonatkozása is lesz: bemutatják a dínók „kortársait", vagyis különböző növény- és állatfosszíliákat is. A múzeum gazdag természettudományi gyűjteményében számos olyan lelet található, amelyek abból a korból származnak, amikor a dinoszauruszok éltek.

– A kiállítás egyik célja, hogy ne csak a dinoszauruszrekonstrukciókat ismerje meg a szegedi közönség. Próbáltunk olyan leletanyagot összegyűjteni, amely az őslényekkel párhuzamosan élt egyéb állatokat, növényeket mutatja be – magyarázta Varga András, a múzeum természettudományi osztályvezetője.
Az őslények kortársait is bemutatják. Fotó: Török János - GALÉRIA


Azokat a kortársakat jelenítik meg, amelyek a triász, jura és kréta időszakban együtt éltek az ősállatokkal, így egy szitakötő-lenyomat és a gingko, vagyis a páfrányfenyő őse is látható lesz. Ugyanis a növényvilág is fontos része volt a dinoszauruszok időszakának, lehetővé tette ezeknek a hatalmas állatoknak a fennmaradását évmilliókon keresztül. A szegedi múzeum több hazai társintézménytől kapott itthoni és külföldi lelőhelyekről származó eredeti leletanyagot, így például a komlói múzeumtól egy eredeti komloszaurusz lábnyomatát.

Mindezek mellett a főszereplők már a múzeum előtt fogadják az érdeklődőket továbbra is. Az intézmény kupolatermében egy Tyrannosaurus-rex csontváz-rekonstrukcióját mutatják be, az egyik földszinti teremben pedig egy, a fajt ábrázoló szobor fogadja a vendégeket, amely egy Velociraptorral egyetemben Jurassic Park-filmekben is látható volt. Az Évmilliók urai – Élethű dínók Amerikából című kiállítás július 14-én, szombaton 10 órától látogatható a Móra Ferenc Múzeumban mindennap 10–18 óráig.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sörkülönlegességek és zenészek a belvárosban

Pénteken nyílik a IV. Nemzetközi Söröm Fesztivál a Dugonics téren, amelyet idén első alkalommal… Tovább olvasom