Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Szív-CT – saját zsebből

Szeged - Közel ezren várakoznak Szegeden szívkatéterezésre, a betegek átlagosan tíz hónap alatt juthatnak csak be. Jelentős részüket egy új eljárással ugyan fájdalom- és kockázatmentesen, kisebb szakemberigénnyel, a várólistát csökkentve is meg lehetne vizsgálni – de azt az OEP nem finanszírozza.
Évi húszezer szívinfarktus történik, és hetvenezren halnak meg szív- és érrendszeri betegségekben itthon. Érthető, hogy a szakemberek minden szívbeteget minél hamarabb – még a nagyobb baj bekövetkezése előtt – szeretnének kivizsgálni.

A szegedi klinikai központban viszont éppen szívkatéterezésből képződött az egyik leghosszabb várólista: jelenleg nyolc-kilencszázan várnak a bejutásra, ami átlagos esetben akár 10 hónapot is igénybe vehet. Hetente nagyjából 30-40 beteg vizsgálatára van lehetőségük – ennél azonban több az új páciens. Vagyis a lista nem fogy, hanem növekszik. Mint többször megírtuk, a várakozás legfőbb oka, hogy az OEP a betegek számánál kevesebb beavatkozást finanszíroz és kevés a szakember. Aki végül bejut a szegedi II. belgyógyászati klinikán működő katéteres laborba, arra húszperces, műtéthez hasonló előkészítést, felügyeletet és szakembergárdát igénylő, kellemetlen szívkatéterezés vár.

Mint Forster Tamástól, a szakklinika vezetőjétől megtudtuk: a szegedi új klinikán ugyan hozzáférhető egy gyorsabb, fájdalom- és kockázatmentes másik eljárás is, ezt azonban az OEP nem téríti meg nekik. Az úgynevezett kardio-CT-vel pár másodperc alatt teljes képet kaphatnak a szakorvosok a szívről, analizálhatják a koszorúér-szűkületeket, megvizsgálhatják a vénás és artériás rendszert. Ha a lelet negatív, az infarktus, illetve a koszorúér-betegség szinte százszázalékosan kizárható. Ehhez mindössze a vizsgálatot végző radiológusra és a felvételt értékelő kardiológusra van szükség.

Szegeden másfél éve használják az új eljárást, de a finanszírozás hiánya miatt csak rendkívül szűk körben. Hetente mindössze három beteget tudnak OEP-kontóra megvizsgálni egy kardiológiai „előszűrés" és radiológiai előjegyzés után – tudtuk meg Horváth Istvántól, a vizsgálatot végző Euromedics Diagnostic Szeged Kft. vezetőjétől. Ennél sokkal több szív-CT elvégzésére van kapacitásuk, de most csak önköltségesen, közel 160 ezer forintért. Ugyanennyit fizet egyébként az OEP egy szívkatéterezésért is. Forster professzor – aki a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke is – elmondta: Székely Tamás új egészségügyi miniszter még OEP-főigazgatóként ígéretet tett a szakorvosoknak a kardio-CT finanszírozására. Ezzel az eljárással – egyéb előnyei mellett – jelentősen csökkenthetnék a szívkatéteres várólisták hosszát is.

Olvasóink írták

 • 4. golyszi 2008. május 15. 13:01
  „Na azért az sem pár másodperc, ott is vannak előkészületek.”
 • 3. 140 2008. május 15. 08:55
  „Az egészségüggyel valamit muszáj lenne kezdeni, mert ez nem tisztességes, ahogy működik.
  Ha van pénzed(nem a eü.biztosításra, hanem az orvos zsebébe), akkor nincs várólista, ha nincs pénzed, akkor nyugodtan haljál meg, kit érdekel.”
 • 2. Barna Miklós 2008. május 15. 08:35
  „,,...kellemetlen szívkatéterezés vár. ,, Kérem ez így nem igaz. A vizsgálat nyilvánvalóan nem kockázatmentes, de kellemetlennek nem kellene nevezni. Sajnos, saját tapasztalatom alapján elmondhatom, hogy semmi kellemetlenséget nem kellett átélnem a nyilvánvaló félelmen kívül, amely egy ilyen vizsgálat előtt, és alatt természetes. Majd jött a ráeszmélés: ennyi volt? Igen. A vizsgálatot végző kiváló kardiológusoknak köszönhetően már 9 évnyi életet kaptam tőlük. Kedves Sorstársaim azt viszont senki ne feledje, hogy az Orvosaink ,, hozott anyagból dolgoznak". A kellemetlen, a vizsgálat elmaradása annak miértjeivel együtt. Kíváncsi lennék a Kútvölgyi várólistáira...Jó egészséget kívánok Magunknak, és nekik is!”
 • 1. CSJ 2008. május 15. 06:01
  „számomra érthetetlen, hogy van egy új eljárás, ami ráadásul teljesebb és hatékonyabb, és az OEP nem finanszírozza. Meg tudná ezt magyarázni valaki az OEP részéről? Csak reménykedni lehet, hogy Székely Tamás egészségügyi miniszter rábólint az OEP finanszírozás-
  ra. A várólista mindig hosszú volt, de a vizitdíj eltörlése óta még hosszabb lett. Csak sejtem az okát, hogy az OEP kevsebb vizsgálatot finanszíroz. Tegnap hasi ultrahangra júliusi időpontot kaptam, de ha hamarabb szeretném, akkor térítéses alapon már június 3-án megcsinálják. Még májust írunk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevés a gomba - a legnépszerűbb a csiperke maradt

Szeged - Még nem esett elég csapadék, ezért a korábbi évekhez képest kevesebb a szabadföldi gomba. A szegedi Mars téri piacon a csiperkén kívül alig látni más fajtákat. Tovább olvasom