Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Szívféregtől féltik kutyáikat a gazdik

Szeged - Sok a szívférgességet terjesztő szúnyog Klebelsbergtelepen, ezért egyre több kutya betegszik meg. Az egyik gazda megelégelte ezt, aláírásgyűjtést kezdeményezett, és a polgármesternek írt petíciót.
7-8 évig életképes

Rengei Antal elmondta, a férgek a tüdőartériákban vannak, roncsolják az érfalak belsejét. Azért hívják ezeket szívféregnek, mert ha túl sok van belőlük, akkor beszorulnak a szív jobb üregébe. Az artériákban 7-8 évig életképesek, az általuk a vérpályába bocsátott bébiféreg 3 évig fertőzőképes. Ha kezelni kell a kutyát, az bonyolult és költséges, az elpusztított féreg pedig tüdőembóliát okoz.

„Klebelsbergtelepen volt olyan utca, ahol mindegyik kutyában kimutatták a szív- vagy bőrférgességet" – olvasható abban a polgármesternek címzett levélben, amelyet a Facebookon osztott meg Márki Lucia. A szegedi kutyatulajdonos arra hívja fel a figyelmet, hogy a Holt-Tisza közelsége miatt a városrészükben rengeteg a szúnyog, amely a kórokozót terjeszti. A levélhez aláírásgyűjtés kötődik.

– Várakozásaimat felülmúlta az érdeklődés. Pontos számot még nem tudok mondani, csak az általam gyűjtött aláírások száma meghaladja a százat, annak ellenére, hogy a petíció csak néhány napja indult útjára – mondta Márki Lucia.

Klebelsbergtelep felelős állattartói arra kérik a polgármestert, hogy gyakoribb szúnyogirtásról intézkedjen, és „szíveskedjen kijelölni olyan állatorvosi rendelőket", ahol a férgességtesztet méltányos összegért, „idős vagy nagycsaládos lakosok által is kifizethetően elvégzik".

Tücsök, a tacskó keverék kutya szemműtét előtt. Hősiesen tűrte a teszthez szükséges vérvételt. Fotó: Schmidt Andrea
Tücsök, a tacskó keverék kutya szemműtét előtt. Hősiesen tűrte a teszthez szükséges vérvételt.
Fotó: Schmidt Andrea

A szúnyogirtásra fordított pénz jelentős részét a gyálaréti Holt-Tiszára költik – tudtuk meg Makrai Lászlótól. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. ügyvezető igazgatója megerősítette értesülésünket, miszerint egy mezőgazdasági cég télen-nyáron – engedéllyel – termálvizet ereszt a holtágba. A hőszennyezés, azaz a vízhőmérséklet emelkedése miatt korábban – már február-márciusban – indul a szúnyoglárvák hőmérsékletfüggő fejlődése. A másik probléma Makrai szerint, hogy a gyálaréti holtág erősen feliszapolódott, sőt bizonyos része régebben szennyvízbefogadó hely volt, a lerakódott többméteres híg iszap kiváló lárvaélőhely. Emiatt ráférne egy Holt-Maroshoz hasonló teljes körű rehabilitáció.

– A holtág egyes részei járhatatlanok csónakkal is. Repülős kezeléskor pedig a növényzet nem engedi le a vízfelszínig a szert. Óriási energiákat szánunk arra a szakaszra. A csípésszám egyelőre jelentéktelen, ezért a repülőt nem érdemes kiküldeni permetezni, de szinte minden héten van biológiai szúnyogirtás – fogalmazott az ügyvezető.

– A szívféreg kifejlődéséhez 7-8 hónap kell, ha egy fertőzött szúnyog megcsípi a kutyát. A megelőzés a legfontosabb, és a felnőtt kutyákat kell ellenőrizni. A gazdák zöme elfogadja a szűrővizsgálatot, amely annyiból áll, hogy veszünk pár csepp vért, lefuttatunk egy tesztet, és megnézzük mikroszkóp alatt a vért – mondta Rengei Antal állatorvos. A felnőttkutya-állomány több mint öt százaléka fertőzött. A szívféregtesztet a protokoll szerint féléves kihagyásokkal, összesen háromszor kell elvégezni. Ha mindhárom negatív, és márciustól novemberig, a szúnyogszezon idején folyamatosan védi állatát a gazda a megfelelő szerrel, akkor a későbbiekben nem kell többet újra ellenőrizni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Benzinfaló régiségek parkolnak az Árkádban

Oldtimer autókiállítás nyílt csütörtökön az Árkád bevásárlóközpontban. Tovább olvasom