Délmagyar logó

2018. 12. 09. vasárnap - Natália 1°C | 11°C Még több cikk.

Szívműtét Szegeden egy óra alatt

Szeged - Bár nagyjából fél évet kell rá várni, a legkorszerűbb műszerekkel és eljárásokkal vizsgálják és kezelik a betegeket az egyik szegedi szívkatéteres laborban. A csúcstechnikát felvonultató műtőben tavaly kétezer beteget operáltak, a vizsgált páciensek már aznap hazamehetnek.
A szegedi sebészeti klinika alagsorában működő szívkatéteres laboratórium ajtaja előtt a kezeit tördelve ült tegnap reggel Ondrejó Jánosné. Férjét – az évente Szegeden megvizsgált vagy kezelt több ezer beteg egyikét – tíz perccel korábban hívták be a műtőbe. Az aggódó tótkomlósi asszony azt mondta, a 68 éves János bácsit nem először kezelik koszorúér-szűkülete miatt.

Odabent eközben egy kisebb team már bevezette a jobb csuklón át a katétert a szív egyik koszorúerébe, az ólomplexi fallal elválasztott kontrollszobában pedig több orvos és asszisztens figyelte a monitorokat. Az egyiken egy kontrasztfolyadékkal megfestett verőér lüktetett, a másikon János bácsi vérnyomását, pulzusát követték figyelemmel. Egy harmadik képernyőn közben egy orvos más betegek mozgóképes felvételeit tanulmányozta, hogy eldöntse: melyik terápia lenne nekik a legmegfelelőbb. A kontrollszemélyzet feladata, hogy azonnal szóljon a műtőben dolgozó szakembereknek, ha valamelyik értékkel valami nagyobb probléma adódna – a bentieknek ugyanis túl sok mindenre kell figyelniük egyszerre.

Féléves várakozás

Bár a betegeket a legkorszerűbb műszerekkel vizsgálják és kezelésekkel látják el, nem egyszerű bejutni a szegedi szívkatéteres laborokba. A teljesítményvolumen-korlát miatt a vizsgálatra és a kezelésre is közel fél évet kell várni, kivéve a sürgősségi eseteket. A szegedi labor a régió nagyjából 1,4 millió lakosát látja el: amíg csak egy labor működött, reggel 7-től este 10-ig folyamatosan dolgoztak a szakemberek. Az általunk meglátogatott high-tech labort 2004-ben adták át, a nagy igénybevétel miatt hamarosan újra festik. A kezelési igények robbanásszerű növekedését jól jelzi: míg 2000-ben nagyjából kétezer katéterezést végeztek, amiből csak 350 volt operatív jellegű, addig tavaly már öt és fél ezret, s ebből kétezret operatív céllal.

Közben Ungi Imrének, a kardiológiai központ szívkatéteres laborvezető szakorvosának a nyugdíjas férfi állapotáról jelent a műtőben dolgozó kollégája, egy másikuk pedig jelzi: a mentők infarktusgyanús nőt hoznak, akit sürgősségi esetként kell ellátniuk. A gömbpályán mozgó röntgennel, monitorokkal, kevlárasztallal, steril klímával, defibrillátorral felszerelt, csúcstechnikát felvonultató műtőben éppen végeztek János bácsi szívkatéterezésével, így átadhatta az asztalt az új betegnek. A nyolc-tíz kilós ólommellényben, maszkban dolgozó szakemberek pörgetik a munkát: a tótkomlósi férfi katéteres műtétjét 40 perc alatt végezték el.

Mint a szakorvos elmondta: a katéterezés kezdetben csak szív- és érrendszeri vizsgálat volt, a szívsebész keze alá dolgoztak. Hazánkban csak tíz éve végzik rendszeresen az úgynevezett intervenciós katéterezést, ami már gyógyító munka: ballonkatéterrel „felfújják", kitágítják a beszűkült, elzáródott eret, vagy egy pici, fémhálós endoprotézist rögzítenek a kellő helyre, hogy zavartalan legyen a véráramlás. Ez eltarthat akár két órán át is, de átlagosan egy óra alatt befejezik. A heveny infarktusok halálozási aránya egyharmadára csökkenthető egy gyors katéterezéssel – jelenleg ezt tartják a legkorszerűbb infarktusellátási módszernek. Csuklón keresztül egyébként több évig csak a szegedi szakemberek katétereztek, a fiatal szakorvosok ide jöttek, ha meg akarták tanulni az eljárást. Ez a műtéti megoldás a legkevésbé kockázatos, a betegek számára kényelmesebb is, mint a lágyékon vagy a könyökhajlatban elvégzett beavatkozás – a kisebb kockázat miatt a műtött páciensek gyorsabban, a vizsgáltak akár azonnal haza is mehetnek.

János bácsit – mivel valójában szívműtétet hajtottak végre rajta – ugyan még benn tartották megfigyelésre, a beavatkozás után azonban mosolyogva mondta: jól van, és örül neki, hogy ilyen rövid időt kellett csak a műtőben töltenie.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint kétszázmillió forint iskolákra, óvodákra

Szeged - A szegedi önkormányzati óvodák és iskolák összevonását és költöztetését a Nevelési-Oktatási… Tovább olvasom