Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Szmogriadó Szegeden

Szeged - Bár a helyzet Szegeden nem olyan súlyos, mint Budapesten vagy Nyíregyházán, pénteken itt is elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. Tilos tüzet gyújtani, nyílt térben égetni.

A kedvezőtlen időjárási helyzet miatt az ország több városában is életbe lépett a szmogriadó riasztási fokozata. A levegőminőség-romlás Szegedet is érinti, igaz, a helyzet nem olyan súlyos, mint Budapesten vagy Nyíregyházán. Ennek ellenére tegnap itt is elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. A rendelkezés értelmében a város közigazgatási területén belül tilos tüzet gyújtani és nyílt térben égetni.

Botka László polgármester felszólítja a lakosságot és a közintézményeket, hogy lehetőség szerint mérsékeljék a szilárd-, az olaj- és a gáztüzelésű fűtőberendezések használatát, csökkentsék az olyan, szénhidrogének kibocsátásával járó tevékenységeket, mint amilyen a festés vagy a bitumenolvasztás – közölte Vécsey Ágnes, az önkormányzat sajtófőnöke.

A polgármester utasította a városban a légszennyező források jegyzékében szereplő telephelyek üzemeltetőit, hogy 25 százalékkal csökkentsék a káros anyagok – nitrogén-dioxid, szén-monoxid – kibocsátását.

Szinte „kézzel tapintható
Szinte „kézzel tapintható" a szmog.
Fotó: Schmidt Andrea

Korábban írtuk: szerdán a szálló por mértéke megközelítette a 120 mikrogramm/köbmétert. Az Országos Légszennyezettség Mérőhálózat 24 órás adatai szerint pénteken 11 órakor már csak 89,5 mikrogramm/köbméternyi port mértek. Szeged szmogriadótervéből kiderül, tájékoztatási fokozat elrendeléséhez a levegő portartalmának két egymást követő napon 75 mikrogramm/köbméter felett kell lennie. Riasztást pedig akkor rendelnek el, ha két egymást követő napon a levegőben mért por mértéke meghaladja a 100 mikrogramm/köbmétert, és a meteorológiai előrejelzés szerint jelentős javulás nem várható. Ha tovább romlik a levegő minősége, a riasztási fokozat lép életbe. Ebben az esetben forgalomkorlátozást vezethetnek be Szeged közigazgatási területén, úgy, hogy a riadó elrendelésének első, és azt követően minden páratlan napján csak a páratlan, másnapján és minden páros napján a páros rendszámú járművek közlekedhetnének. Szmogriasztásnál tilos a kétütemű autókkal, motorokkal közlekedni, az öt tonnát meghaladó össztömegű gépjárművekkel, lassú járművekkel a városon áthajtani.

A riasztás fűtési szokásainkat is befolyásolná: a rendelet szerint az állandó tartózkodásra szolgáló helyiségek hőmérséklete legfeljebb 17 Celsius-fok lehet, kivételek ez alól az egészségügyi, szociális, oktatási intézmények. A szálló por jelentősen rontja a krónikus légzőszervi betegek egészségi állapotát, náluk az általános panaszok erőteljesebben jelentkezhetnek, a köhögés és fulladás gyakoribbá válhat. Az ÁNTSZ-től megtudtuk, az apróbb szemcseméretű szálló por a tüdőben bekerül a véráramba, elindítja a véralvadás folyamatát, így emelkedhet a szív- és érrendszeri betegek körében az infarktus, embólia gyakorisága. Szmogriadós időben azt tanácsolják, kerüljük a sétát a szennyezett helyeken! Kisgyermekeket ne vigyünk sétálni, ne szervezzünk velük szabadtéri programot, a szokásos napi levegőztetést hagyjuk ki, amíg a szálló por koncentrációja magas.

Mikorra várható változás?

– Az élénkülő délkeleti szél és a nyugatról közeledő ciklon együttes hatására lassan tisztulni kezd a levegő. Vasárnapra–hétfőre várható érdemi változás – tájékoztatta lapunkat az Országos Meteorológiai Szolgálat Dél-magyarországi Regionális Központja. – Normális esetben a légkör hőmérséklete felfele haladva csökken. Jelenleg azonban még igen nagy magasságban is meleg a légkör. 3000 méter magasságban a hőmérséklet azonos azzal, amit 100 méteren mérünk. Eredménye: a kibocsátott füstgázok nem tudnak felfele eltávozni a légkörből – tudtuk meg Szuhi Attila geográfustól. A Légszennyezés.hu programfelelőse hozzátette: a helyzet ahhoz hasonlítható, mintha egy fedőt helyeznénk a Kárpát-medencére, de továbbra is szennyeznénk a levegőt.

Olvasóink írták

 • 19. pick77 2011. november 07. 14:19
  „Elhagyjuk Újszegeden a sportcsarnokot, SzÓREG felé haladva fel kell tenni a gázálarcot. Délután 4 felé rákapcsolnak az engedély nélkül épített fóliatelepek tulajdonosai , és adnak a környezet szennyezésnek,mivel a fóliák fűtéséhez mindent elégetnek. Ez aztán a kertvárosi levegő!!!Itt van igazán mérgező szmog, már messziről érződik, hogy az ember megérkezett Szőregre! Ehhez képes bármilyen autókonvoj kismiska. A lakosok, mivel a gáz már megfizethetetlen,szintén " vegyessel " tüzelnek ,elviselhetetlen bűzt okozva.”
 • 18. CsImre 2011. november 06. 00:57
  „SP:
  Kár, hogy gázvezetékek, gázerőművek korszakában nemigen jöhetnek el olyan megoldások, amik nem mérgeznek meg minket.”
 • 17. acidrain 2011. november 05. 23:12
  „Hát nem tudom mikortól érvényes ez, de ma reggel is végig ment előttem munkába menet
  a kék IFA a Mars tértől a József A. -ig, persze szigorúan a belső sávban -mert majd egyszer balra fog fordulni- sűrű fekete füstöt eregetve (és feltartva mindenkit), gyakori vendég a 7:30-7:45 -ig tartó idősávban.

  Egyáltalán nem értem, miért nem lehet megbüntetni, vagy kitiltani.”
 • 16. SP 2011. november 05. 22:33
  „A gázüzemű fűtést,
  motort általában, relatíve környezetbarátnak tartják. Pedig az égésterméke erősen marja a légutat, csípi a szemet. pl. SZETÁV gázmotoros fűtés égésterméke a lakótelep kellős közepén.

  Annyira agresszív a gázfűtés füstje,
  hogy a hagyományos téglakémény téglái közül még a maltert is kimarja. Nem véletlen a béléscső beépítése.

  A gázos kémény füstje alig látszik, nem is tartják szennyezőnek, a hagyományost igen mert rendesen fekete.”
 • 15. Skywalker911 2011. november 05. 22:23
  „Ja egy 20 éves benzinzabáló, kevesebbett szennyez ám, mint az új dízel, úgy bizony!!...:) Kár, hogy szinte az haszonjármű dízeles, de azért tíccsákbe, úgyis baromi drága...”
 • 14. CsImre 2011. november 05. 18:05
  „"A közúti közlekedés kibocsátásának korlátozása szmogriadó esetén

  Tájékoztatási fokozat

  1. A forgalomkorlátozás területe Szeged város közigazgatási területe.

  2. A forgalomkorlátozás kiemelt területei a Tisza Lajos körúton belüli városrész utcái, Bakay Nándor utca, Szilléri sgt., Fonógyári út, valamint az M5-ös, M43-as és a 47-es főút városba vezető szakasza.

  3. A forgalomkorlátozás alá eső gépjárművek és tevékenységek:

  a) Az 1. pontban foglalt területen a magáncélú személygépkocsi és motorkerékpár használatának mellőzésére és ún. ,,tele kocsik" valamint tömegközlekedési eszközök használatára kell felszólítani a lakosságot.

  b) A 2. pontban foglalt területen meg kell tiltani a tizenkét tonnát meghaladó össztömegű gépjárművek, járműszerelvények, lassú járművek átmenő forgalmát. "

  --
  /Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének 30/2005.(VI.28.) Kgy. rendelete Szeged Megyei Jogú Város Szmogriadó Tervéről/

  Ez valamiért kimaradt az elrendelő határozatból és a közleményből. Vajon miért?”
 • 13. szentjanosbogar 2011. november 05. 17:50
  „Miert nem vezetik be?- foleg hetvegere vonatkozolag, egyik nap a paros ,masik nap a paratlan rendszamu autok kozlekedhetnek-kivetel mentok es rendeszeti erok. Egeszsegmegovo, kornyezetkimelo es gazdasagos megoldas lenne,akinek surgos intezni valoja akad mehet gyalog, biciklivel vagy tomegkolekedesi eszkozzel.-egyszeru megoldas.”
 • 12. vityillo65 2011. november 05. 16:40
  „1. Fél órával ezelőtt hoztuk be a kiteregetett plédeket, büdösen, füstösen. Akkor vettük észre, mintha köd lenne, annyira elöntötte a füst az utcát.
  2. Mi van azokkal, akik nem tudnak csak autóval közlekedni? Orvoshoz se menjenek? Tudvalévő, hogy orvoshoz időpontot 2-3 hét/hónapra kapunk!”
 • 11. karaly 2011. november 05. 16:14
  „Akkor ezért aszfaltoznak a nagy postánál!”
 • 10. skyzo50 2011. november 05. 11:59
  „Komlodi, reggel fél 7 és 8 között 8 busz jön be. Sajnos az könnyen hogy így korábban kell elindulnod, de valamit muszáj csinálni. Inkább az a napi plusz fél óra (miközben akár tudsz pl. olvasni is, ha van ülőhelyed), mint az a -3 év az életünkből:
  http://www.szmog.info/915-legszennyezes-3-evvel-korabban-halnak-a-budapestiek”
 • 9. Kapitalistapista 2011. november 05. 09:07
  „5. SunCityZs 2011.11.05. 08:08
  "Akkor is ezt mondanád, ha dízel autód lenne?"
  Nem lenne.
  " Megsúgom, hogy sok olajos autónak jobbak a kibocsátási normái, mint egy benzinesnek"
  Itt a szállópor koncentrációról van szó.
  "Nem véletlenül kapnak dízelek is zöld plakettet."
  A saját műfajukban.”
 • 8. komlodi 2011. november 05. 08:46
  „...és hogyan megyek dolgozni??? Szegeden lakom, Ásotthalmon dolgozom. Mondjam a főnöknek, hogy csak kétnaponta lát :-D”
 • 7. deszkás 2011. november 05. 08:37
  „Ez vicc ugye? Akkor miért tiltott Svájcban a dizel? Úri passzió?”
 • 6. geza 2011. november 05. 08:33
  „http://www.idokep.hu/szmog
  Szegeden 152 a PM10”
 • 5. SunCityZs 2011. november 05. 08:08
  „3. Kapitalistapista
  Akkor is ezt mondanád, ha dízel autód lenne? Megsúgom, hogy sok olajos autónak jobbak a kibocsátási normái, mint egy benzinesnek. Nem véletlenül kapnak dízelek is zöld plakettet.”
 • 4. geza 2011. november 05. 08:06
  „Tegnap néztem az időképen a PM10 koncentrációt. Napok óta 179 körül volt”
 • 3. Kapitalistapista 2011. november 05. 07:16
  „"Ebben az esetben forgalomkorlátozást vezethetnek be Szeged közigazgatási területén, úgy, hogy a riadó elrendelésének első, és azt követően minden páratlan napján csak a páratlan, másnapján és minden páros napján a páros rendszámú járművek közlekedhetnének"
  Nem ám a gázolajos járműveket tiltjuk ki. Még a végén eredményre vezetne...”
 • 2. oetschi 2011. november 05. 07:15
  „Mozgáskorlátozott - a rendszámtól függően - minden másnap tétlenségre van kárhoztazva? Nem intézheti ügyeit, nem vásárolhat be, nem mehet orvoshoz sem?”
 • 1. Queenmargareth 2011. november 05. 06:32
  „Nos, tegnap este majdnem "megfulladtam" úgy köhögtetett valami, az ablakom nyitva volt és iszonyú szag áramlott be. Vagy az Etelka sori füst, vagy a szmog, de fullasztó volt az biztos..........”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Honnan származik a dollár neve?

Tudjuk, hogy az sokkal jobban érdekli önöket, hogyan lehetne a zsebükben minél több belőle, de mi most erre vagyunk kíváncsiak... Tovább olvasom