Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Szoftver: ipar vagy valami más?

Melyek a szoftveriparban a fejlesztési szabványok? A Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoportja milyen kutatás-fejlesztési eredményeire büszke? E kérdésekre is válaszol a Mindentudás Egyeteme – Szeged sorozatnak e félévet záró előadásán Gyimóthy Tibor egyetemi docens, az SZTE Informatikai Tanszékcsoport Szoftverfejlesztés Tanszék vezetője.
A biopolisz fejlesztési program egyik modulja a szoftveripari fejlesztési projekt. Az informatikai rohamos térnyerése a gazdaság és tudomány területén napjainkban nyilvánvalóvá vált. Alig van olyan terület, ahol az informatikai alkalmazások kritikus szerepe megkérdőjelezhető. Azonban, mivel a szoftverfejlesztés egy viszonylag új „iparág", még nem alakultak ki az általánosan elfogadott szabványok a fejlesztési folyamatokra, illetve minőségi követelményekre. Ez nagyon veszélyes, hiszen például egy szoftverhiba súlyos károkat okozhat. Ez különösen igaz az úgynevezett beágyazott rendszerek (például repülők, autók fedélzeti szoftverei) vagy orvosi alkalmazások esetén. A problémák megoldásában sokat segíthet a mesterséges intelligencia módszerek alkalmazása (például gépi tanulási modellek).

A szoftveripari fejlesztési modul keretében az SZTE Informatikai Tanszékcsoport nemzetközileg elismert kutatás-fejlesztési eredményeire támaszkodva a szoftverminőség, beágyazott, illetve mobilrendszerek, mesterséges intelligencia, operációkutatás, orvosi jel- és képfeldolgozás területén ipari partnerekkel együttműködve végeznek fejlesztéseket. Az előadáson ezen területek izgalmas problémáiból és lehetőségeiből ad ízelítőt Gyimóthy Tibor.

A Mindentudás Egyeteme – Szeged előadása szerdán 18 órakor kezdődik az egyetemi JATIK kongresszusi termében (Ady tér 10.). Ez – felvételről – pénteken és vasárnap este fél nyolctól látható a Városi Televízió Szeged műsorán. A Mindentudás Egyeteme a Magyar Tudományos Akadémia tudományos vezetésével és a Magyar Telekom társadalmi szerepvállalásával jött létre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éles vita a díjemelésekről

Ahogy az várható volt, éles vita után a baloldali többség megszavazta tegnap a szegedi közgyűlésen… Tovább olvasom