Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Szőkefalvi-Nagy Erzsébet inkább könyvtáros maradna

Szeged - A szegedi Somogyi-könyvtár éléről november utolsó napján az a vezető távozik, akit az 1998-ban induló, polgári többségű közgyűlés választott meg, de 2002-ben a mai baloldali-liberális többségű testület nevezett ki igazgatónak. A mostani voksoláskor nem támogatott vezetőt és a kulturális bizottság két tagját kérdeztük a döntés hátteréről.
– Általános megbecsülés övezte Szőkefalvi-Nagy Erzsébetnek a Somogyi-könyvtár élén végzett munkáját, ellene szakmai kifogás 2002 óta nem merült föl – hangsúlyozta Haág Zalán (Fidesz–KDNP) képviselő. A közgyűlés kulturális bizottságának ellenzéki tagja elmondta: a vitából számára kitűnt, a testületekben többséget élvező szocialista és szabad demokrata várostyák „politikai és bizalmi kérdésnek" tekintették e döntést. A tény, hogy a bizottsági ülésen megjelent Solymos László alpolgármester, kifejezte: a városvezetés a Somogyi-könyvtár élén mindenképpen személyi változást akar. Ennek megfelelően voksolt a Szegedet irányító MSZP–SZDSZ-frakció.

Szőkefalvi-Nagy Erzsébet korábbi, húsz éven át végzett könyvtárosi munkáját folytatná, kerül minden megosztó igyekezetet. Fotó: Karnok Csaba

– Külön is méltattam a bizottsági vitában, hogy Szőkefalvi-Nagy Erzsébet komoly érdemeket szerzett, többek között abban, hogy a Somogyi programjaival gazdagítja a szegedi turisztikai kínálatot – jelentette ki Tóth Károly (MSZP). A szakbizottság tagja cáfolta, hogy politikai okok miatt szorgalmazták az igazgatóváltást. Mint ahogy a könyvtárt érintő korábbi gazdasági megszorítások sem a városvezetésnek az igazgató iránti bizalmatlanságát fejezték ki. A két pályázó jövőképében mutatkozó különbségeket, továbbá a döntés-előkészítésbe bevont külső szakmai grémium, illetve a munkahelyi közösségek véleményét tartotta meggyőzőnek. Szerinte alaptalan feltételezés, hogy nem a munkatársak többségének álláspontját tükrözi a közalkalmazotti tanácsnak, illetve a szakszervezetnek a jelenlegi igazgató pályázatát elutasító véleménye. Rögzítette: érték- és programalapú döntés született.

– Nem érzem szükségességét annak, hogy egy közgyűlési döntést utólag az érintett fél magyarázzon, minősítsen – válaszolt kérdéseinkre Szőkefalvi-Nagy Erzsébet. – Tudtam, hogy nem fognak megválasztani, de beadtam a pályázatot, mert szakmai önbecsülésemnek tartoztam ezzel. Úgy véltem: a Somogyi-könyvtár legutóbbi öt évének teljesítménye – például az évi több mint 370 ezer látogató elégedettsége, az egész megyére kiterjedő könyvbeszerzés és rendezvényszervezés – elég garancia arra, hogy az intézmény jól látja el közművelődési, közösségi szolgáltató feladatát. A döntést tudomásul vettem, hogy belül mit éreztem, az a magánügyem, senkire nem tartozik. A korábban húsz éven át nagy szeretettel, szellemi és szakmai eltökéltséggel, felelősséggel végzett munkakörömben békében, alkotón és korrekt együttműködésben szeretnék továbbra is dolgozni; minden megosztó igyekezetet határozottan kerülni kívánok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öngyilkosságot kísérelt meg egy férfi Szegeden

Szeged - Feltehetően öngyilkossági szándékkal vetette le magát négy emelet magasból egy Retek utcai… Tovább olvasom