Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

Szokolayné Szőke Diána nyerte a nemzetközi zongoraversenyt

Nyolc országból huszonhét fiatal tehetsége közül Szokolayné Szőke Diána nyerte a Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyen.
A fiatal művész tavaly végzett a Zeneakadémián és három éve szerezte meg tanári diplomáját Budapesten. Tanárai voltak Botta Ilona, Gács Anikó, Kékesi Judit, Hargitai Imre, Falvai Sándor, Némethy Attila és Noel Flores.

A megosztott második díjat a Szerbiából érkezett Görög Enikő és Utasi Noémi, a megosztott harmadik díjat pedig a Romániából érkezett Rebeca Omordia és a magyar Szabó Marcell kapta.

Az immár negyedik alkalommal megrendezett seregszemle díjait vasárnap adták át a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának Fricsay Ferenc Hangversenytermében.

A versenyre, melyet kétévente Bartók Béla március 25-i születésnapjához kapcsolódóan rendeznek meg idén Magyarország mellett Japánból, Kínából, Szerbiából, Romániából, Chiléből, Olaszországból és Szlovákiából érkeztek fiatal tehetségek.

A háromfordulós megméretetésen az indulóknak az elődöntőben és a középdöntőben szóló műveket, a döntőben pedig – melyen Gyüdi Sándor vezényletével a Szegedi Szimfonikus Zenekar is közreműködött - egy versenyművet kellett előadniuk. A versenyprogramban a Bartók-művek mellett szerepeltek Liszt Ferenc, Scarlatti, Chopin, Rahmanyinov, Szkrjabin, Prokofjev, Dohnányi, Madarász Iván, Debussy és Ligeti alkotásai is.

Csiky Boldizsár Erkel-díjas zeneszerző, a zsűri elnöke az eredményhirdetés során elmondta, az eddigi megmérettetések közül az idei verseny színvonala volt a legmagasabb. Már nem elég egy darabot kiválóan eljátszani, szükség van az egyéniségre, a szellemi kisugárzásra és a kapcsolat megteremtésére is a hallgatókkal – fogalmazott a művész.

A sokoldalú repertoár lehetőséget adott arra, hogy a közönség minden oldalról megismerhesse a versenyzőket – tette hozzá a zsűri elnöke.

Vasárnap délután a verseny résztvevői megkoszorúzzák Bartók Béla szobrát szülővárosában Nagyszentmiklóson, majd gálahangversenyt rendeznek a Nákó Kastélyban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szavazz Csongrád megye legszexisebb sportolónőjére!

A tavalyi nagy siker után idén másodszor hirdetünk versenyt Csongrád megye legszebb sportolónője címének megszerzéséért. Tovább olvasom