Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Szolidaritást vállalnak a csongrádi gazdák a szabolcsiakkal

A Csongrád Megyei Gazdakör maga nem szervez tüntetést, de szolidaritást vállal a szabolcsi demonstrálókkal, akiknek tegnap élelmiszert vittek.
Szerdától péntekig a szabolcsi gyümölcstermelők figyelemfelhívó demonstrációt tartanak a 4-es főúton. Záhonytól alig tíz kilométerre a gazdák azért zárták le a forgalom elől a fél útpályát, mert így akarnak érvényt szerezni követeléseiknek.

A miniszter is odamegy

Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter ma délelőtt ellátogat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe a méltányosabb fagykárenyhítést követelő gazdákhoz, a demonstráció helyszínére. Az agrártárca irányítója személyesen kíván tájékozódni a helyzetről, azért utazik Szabolcsba, hogy meghallgassa a tüntetőket, és azt követően – amennyiben arra a demonstrációt szervezők megbízottai igényt tartanak – velük is megbeszéléseket folytat. A miniszter ugyanakkor jelezte, hogy az ügyben hivatalos tárgyalásokra a jövő héten kerül sor, mivel azt szakértői szinten elő kell készíteni.

– A Csongrád Megyei Gazdakör szolidaritást vállal a demonstrálókkal – tudtuk meg Kiss Istvántól, a szervezet sajtószóvivőjétől. A csongrádi gazdák egyelőre nem terveznek hasonló tüntetést térségünkben, mert szerencsére régiónkban nem okozott akkora kárt a téli fagy, mint az északi megyében.

A sajtószóvivő kiemelte, a szabolcsi emberek túlnyomó többsége a zöldség- és gyümölcstermesztésből, illetve az ehhez kapcsolódó ágazatokból (gyümölcscsomagolás, konzervipar) él. Most azonban akadnak olyan területek, ahol egy kisebb kosárra való almát sem tudtak összeszedni.

Annak ellenére, hogy a dél-alföldi régiót nem sújtotta az időjárás, az itt élő gazdálkodók segítik északi társaikat. Tegnap egy autónyi élelmiszert – ötven kiló kolbászt, szalámit, húsz kiló szalonnát, illetve burgonyát és zöldséget – vittek a tüntetőknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyilvánossá váltak a felvételi ponthatárok

Csak a legjobbak jutottak be az államilag támogatott helyekre, a Szegedi Tudományegyetem nappali… Tovább olvasom