Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Szombat esti láz Dalí-őrültekkel

Dalí-utánzók keveredtek szombaton éjszaka a Fekete Ház ingyenes tárlatvezetésén a szolid, fizetős látogatókkal. Több mint háromszázan vették komolyan a bohém meghívást.
Dalí és hasonmásai. Fotó: Karnok Csaba
A szombat esti ajtónyitásra a Fekete Háztól a Hági épületéig kígyózott a szegedi Dalí-kiállításra igyekvő tömeg. A tárlatvezetésre ingyen bemehetett, aki „Dalíba öltözött".

– Bőrbarát leukoplaszttal ragasztjuk fel a kartonbajuszt. Csak nevetni nem szabad, mert akkor leesik – jegyezte meg három huszonéves Dalí-rajongó. Át is keresztelték magukat: Dalí 2 és társai lettek. Retikülökből került elő a kistükör és a szemceruza, emlékezetből pingáltak maguknak Dalí-szőrzetet fiúk és lányok, meglett férfiak és asszonyok. Papp Zoltán százados, a rendészeti szakközépiskola tanára gitárjátékával szórakoztatta a sminkelő közönséget: rendelésre játszotta, hogy Százados úr sejehaj, és hogy Csao Bella. Mindent, amit csak kért a publikum. A vasútforgalmi technikum egykori végzősei negyvenedik osztálytalálkozójuk után érkeztek. Azt mondták, ezt a bulit nem hagyhatták ki, bajuszt eresztettek a sötétben.

Túl az ötezren

A Dalí-őrültek éjszakájára fél 12-ig 160 fizetővendég és 166 Dalí-utánzat érkezett. Velük együtt a múlt hét leghosszabb napján, szombaton 1156-an látták a tárlatot. A Fekete Ház kiállítása egy hét után, tegnap estére elérte az ötezres látogatószámot.

– Ákos vagyok, szabadúszó, szóval életművész. Világpolgár – árulta el ceruzabajsza alól somolyogva egy már nem szomjas Dalí-látogató. Barátai nevették, neki gyárilag „dalís" a hátra vakszolt fekete haja. Papp Katalin, a kiállítást rendező művészettörténész fogadta a csoportot, beljebb Tóth Ferenc Tibor, a Széchényi-könyvtár tájékoztatási igazgatója a könyvritkaságokat mutatta meg. Látszott, még a tizenegykor érkező hetedik csoport „dalístái" is tartogattak számára meglepetést. Harkai Kati és Balázs László hálósipka fazonú kreppsapkát hajtogatott, hozzá madzagbajuszt pödört. Varga Lívia barátnőinek saját kezűleg varrt katalán fejfedőt. Takács Erika Ágnes biztosra akart menni: a középkorú asszony a Délmagyarországban megjelent Dalí-fotóból vágott ki maszkot.

Zöld szigetelőszalagból Hofecker Zsuzsanna pödört szőrt. Virágos antennákkal Mucsi Emese büszkélkedhetett, ő azt is olvasta, hogy a spanyol szürrealista festő radarként használta jellegzetes bajszát. Galkó Janka szívesen alkot is, azért alakított zöld barettes, ecsetbajuszos művészt. Míg Nagy Adriána spanyol kultúrtörténész a magamutogató férfiú életének pikáns részleteiről mesélt, fura figura tűnt fel, Moldován László. A „bohém szakos" tanár fején félrecsapott piros kisgatyával vonta magára a pillantást. Az ingére tűzött csipeszt is megmagyarázta: nem volt ideje gombot varrni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életmentés nyolc perc alatt

Bár az egyetemisták már visszajöttek Szegedre, egyelőre kevesen jelentkeznek a véradó állomáson.… Tovább olvasom