Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Szombat esti láz Szeged egyetlen melegbárjában

Szeged - A Not Caféban, Szeged egyetlen melegbárjában jártunk szombat este. Több tematikus klub nyitott már a városban, mégis a Not Café az egyetlen, amelyik évek óta bírja. A bulikat heteroszexuálisok is szívesen látogatják. A tulajdonos szerint több értelme van egy-egy közös bulinak, mint a felvonulásoknak.
Szegeden csak a Not Caféba jár szórakozni a homoszexuális Norbi. A kertépítőként és pultosként is dolgozó, 30 éves fiatalember szerint barátságos a hely, jó a zene és a társaság. Valószínűleg ez lehet az oka, hogy ez az egyetlen melegbár, amelyiknek évek óta sikerül életben maradnia a napfényes megyeszékhelyen.

– Négy vagy öt éve járok ide. Mivel heterók is buliznak itt, előfordult már, hogy mellétrafáltam az ismerkedésnél. De a legtöbb melegen látszik, hogy az: a mozdulat, az öltözködés, a beszéd nagyon árulkodó
– mosolygott Norbi, aki 16 évesen, a kollégiumban jött rá, hogy a fiúkhoz vonzódik. Négy éve él párkapcsolatban. – Sok olyan meleg van, aki még ide sem jár, mert fél, hogy ismerőssel találkozik. Pedig Szegeden közvetlenebbek a homoszexuálisok, mint például Pesten – magyarázta.

Egy fiú színes nyalókával ült a pultnál. Egyre több vendég érkezett, többnyire fiúk vagy fiú párok. Többségük törzsvendég lehet, puszival köszöntik egymást. De nem csak ez adja a hely intimitását. Nincsenek nagy terek, a négy kisebb helyiségben szinte lehetetlen elbújni. Fotóriporter kollégámmal lopva néztük, amikor az egyik fiú a másik combjára, fenekére tette a kezét, vagy összebújva csókolóztak a sarokban. Tény: ilyet nem látni máshol.

Táncoló talpak: többet ér egy közös buli, mint egy melegfelvonulás. Fotó: Karnok Csaba
Táncoló talpak: többet ér egy közös buli, mint egy melegfelvonulás.
Fotó: Karnok Csaba

– Hogy miért ide jöttünk? Mert itt kötetlenül lehet szórakozni! Mindenki közvetlenebb, és hetero lányokként is tudunk bulizni anélkül, hogy pasik zaklatnának – magyarázta Andi, a 23 éves egyetemista. A háttérben az amerikai énekesnő, Katy Perry I kissed a girl (Megcsókoltam egy lányt) című slágere szólt.

A mozaikpadlós, vörös és narancssárga falú klubban összesen két asztal van. Leültünk az egyik mellé a tulajdonossal, Borossebesi Zsolttal. 14 éve dolgozik a szegedi éjszakában, három éve ő és a felesége „viszi" a Not Cafét. Azt mondta, nem kifizetődő, de szereti csinálni, ezért nem adja fel.

– A balhés heterók kiszűrése a legnehezebb. Ők azok, akik csak azért jönnek, hogy bántsák, provokálják a melegeket. De a kidobók mindenre figyelnek, tehát nincs baj a biztonsággal – magyarázta a tulajdonos. – Ugyanakkor azok a heterók, akik rugalmasabbak, szívesen buliznak itt. Megismerik a melegeket, és elfogadóbbak lesznek. Szerintem több értelme van egy-egy közös szombat esti bulinak, mint egy felvonulásnak.

Gisele és társai

Nagyon jó műsort és hangulatot csinálnak a Not Caféban a Szegedre hívott férfi-női előadók. A transzvesztita show-k még azoknak is szoktak tetszeni, akik előítélettel nézik a színpadon szoknyában éneklő hímeket. Olyan ismert transzvesztiták jártak már a Not Caféban, mint például Gisele, Csepy és Irén vagy Ginger.

Olvasóink írták

127 hozzászólás
 • 127. Neszemetelj! 2009. május 27. 23:41
  „Mindenki úgy éli az életét, ahogy neki jó!
  Nem mindegy nektek hogy ki meleg, és ki hetero?
  Tanuljátok már meg: Élni, és Élni hagyni!!!

  Nekem több meleg barátom is van..., szeretem őket mert intelligensek, és nagyon egyedi személyiségű emberek.
  Itt megjegyzem, hogy hetero vagyok és nő, még mielőtt lebuziznának a szélsőséges polgártársak...

  Szép napot minden melegnek, és heterónak!
  Peace...!”
 • 126. CID 2009. május 27. 22:12
  „damien : duplán írsz, ergo te flex vagy.
  Kedves melegek. Van egy két meleg ismerősöm, valóban normálisabbak mint egy két heteró, de akkor se akarjátok a társadalommal elfogadtatni ( most 2009-ben ) hogy tolerálják ha két pasi az utcán kézen fogva megy, ne adj isten smacizik. Meleg felvonulásról ne is beszéljek. SZerintem nektek kellene elfogadni másságotokat, és leginkább a többség másságát. Ez van 2009-et írunk, s Magyarországon vagyunk.”
 • 125. damien 2009. május 27. 21:51
  „Nem gondolnám, hogy egy rózsaszín parókás melegnek provokatívabbnak kellene lennie, mint egy rózsaszín parókás heterónak. Emellett ha én nem foghatom mega párom kezét és nem csókolhatom meg más se tegye! Az utca tele van nyűves csókolózó heteró párokkal. Ha innen nézzük nekem az a kérkedés. Én is tudok cédulákat aggatni, nagyon-nagyon könnyű. Néhányan melegek, törődj bele...”
 • 124. damien 2009. május 27. 21:51
  „Nem gondolnám, hogy egy rózsaszín parókás melegnek provokatívabbnak kellene lennie, mint egy rózsaszín parókás heterónak. Emellett ha én nem foghatom mega párom kezét és nem csókolhatom meg más se tegye! Az utca tele van nyűves csókolózó heteró párokkal. Ha innen nézzük nekem az a kérkedés. Én is tudok cédulákat aggatni, nagyon-nagyon könnyű. Néhányan melegek, törődj bele...”
 • 123. Virtuozo 2009. május 27. 16:49
  „121. hozzászólás N.P. 2009.05.27. 11:34

  Köszönöm. Örülök, ha így látod.
  Nem is szeretem az olyan kampányokat, mert szerintem nem oldanak meg semmit (ahogy a pride sem). Csak mondanak valamit a plakáton, arra meg az emberek a megszokott dolgaikat reagálják. Nincs visszacsatolás, nincs kétirányú kommunikáció.
  Párbeszédre van szükség, és ennek egy igen jó formája ez a kommentezés szerintem. Sokkal hasznosabb megbeszélni a dolgokat, mint kígyót-békát üvöltözni egymásra, és meg sem hallgatni a másikat. ;)”
 • 122. N.P. 2009. május 27. 11:34
  „Virtuozo

  A hozzászólások végét csak most volt alkalmam elolvasni. Ahogy Te reagáltál, ahogy tűrted a mocskolódást és a néha csak információhiányból, félreértésből származó "véleményeinket" az többet tett a melegek elfogadásáért mint 5 SZDSZ-es kampány.”
 • 121. klj_54 2009. május 27. 00:25
  „Sem bi sem meleg nem vagyok, de szívesen részt vennék egy felvonulásukon!
  Ugyanis, ha zsidóznak akkor zsidó vagyok, ha buziznak akkor buzi!”
 • 120. Virtuozo 2009. május 26. 21:16
  „118. hozzászólás Bond 2009.05.26. 21:01

  "Azzal én is egyetértek, hogy a parádézó rózsaszín parókás egyedek nagy támadási felületet nyújtanak azoknak, akik nem hajlandók erre a megismerésre. Az ezzel okozott kár óriási szerintem."
  Egyetértek. A parádézó rózsaszín parókások éppen hogy az ellenszenv szításában "segítenek", nem pedig a valódi megismerésben és elfogadásban. A melegek 80-90%-a nem olyan mint ők, hanem normálisan öltözködő, hétköznapi, dolgozó emberek, de a minden évben megrendezett Gay Pride-on pont nem ez derül ki. A kamera a "színes egyéniségeket" mutatja, nem a hétköznapiakat, akikből jóval több van, és természetes, hogy a nézők inkább a színeseket jegyzik meg, és velük azonosítják az összes meleget.”
 • 119. Bond 2009. május 26. 21:01
  „Ez a vita jó példa rá, hogy mennyivel nehezebb dehumanizálni valakit, akivel már valamilyen kapcsolatod van. Ezért fontos az ismeretterjesztés, a megismerés. Utána már tudni fogod kezelni, ha egy kisebbség tagjával találkozol, vagy esetleg egy barátod, rokonod azzá válik.

  Azzal én is egyetértek, hogy a parádézó rózsaszín parókás egyedek nagy támadási felületet nyújtanak azoknak, akik nem hajlandók erre a megismerésre. Az ezzel okozott kár óriási szerintem.”
 • 118. Zeppelin 2009. május 26. 20:47
  „Uraim! További szép estét mindenkinek!”
 • 117. Virtuozo 2009. május 26. 20:44
  „Uraim!
  Köszönet a konstruktív és élvezetes vitáért. Egy élmény volt. De komolyan.
  További békés estét mindenkinek!”
 • 116. Zeppelin 2009. május 26. 20:41
  „Örülök, hogy a végén közös nevezőre jutottunk!”
 • 115. Zeppelin 2009. május 26. 20:40
  „Virtuozo! Meggyőztél, élj boldogan! De azért belátod, hogy nekünk is van némi igazunk.”
 • 114. SP 2009. május 26. 20:39
  „112. hozzászólás Virtuozo 2009.05.26. 20:30
  OK! :-)”
 • 113. Virtuozo 2009. május 26. 20:30
  „111. hozzászólás SP 2009.05.26. 20:20

  Azzal egyetértek, hogy "népi mozgalmakat szervezni a még identitásban normálisak csábítására, toborzására, az azért túlzás." De én nem láttam mégsoha olyan kampányt, hogy "legyél te is meleg, mert az trendi." Szerinted van olyan heteró kissrác, aki Steiner Kristófot választja példaképének? Én még melegként sem tenném. :) Szerintem az is túlzás, h azt állítod, h ilyen példaképeket állítanak a fiatalok elé.
  Ha tényleg van ilyen (bár én sose láttam), az szerintem sem normális. Én soha, senkit nem próbálnék meggyőzni, h legyen meleg. Ilyen nincs. Valakinek mégiscsak kell gyerekeket nemzenie a jövő generációk érdekében.
  Még ha meg is próbálbá, egy idő után csak rájön szerintem, hogy az ellenkező nemhez vonzódik és nem érzi jól magát egy vele azonos neművel az ágyban. A szexuális beállítottság megváltoztatását nem lehet erőltetni sem egyik, sem másik irányban.”
 • 112. SP 2009. május 26. 20:20
  „108. hozzászólás Virtuozo 2009.05.26. 20:09
  Sajnos most még divatot is csinálnak belőle, példaképeket állítanak a fiatalok elé.
  Ez a trendi.
  Tagadni mindent szemlélet, amire a fiatalok hajlamosak is.
  Aki betegnek született, mint ahogy más beteget is tolerálni kell. De azt, hogy népi mozgalmakat szervezni a még identitásban normálisak csábítására, toborzására, az azért túlzás.”
 • 111. Zeppelin 2009. május 26. 20:16
  „Virtuozo! Ez a magyarázat elfogadható, de ott van az a bizonyos stimulus.”
 • 110. Virtuozo 2009. május 26. 20:15
  „(107) SP 2009.05.26. 20:08

  A homoszexualitás nem betegség (ezt már korábban elmondtam, lásd 45-ös HSZ), ezt az ENSZ Egyészségügyi Világszervezete, a WHO már a ´70-es években megállapította. Biológiai kisebbség. Mint a balkezesek.
  Szerintem pusztán "reklámozás," ill. kényszer útján nem lehet valaki meleg... legalábbis ha a saját élményeimből indulok ki.
  Vannak még rejtélyek ezügyben, ez tény. És az is tény, hogy a homoszexuálisok társadalombeli aránya évtizedek óta változatlan.. a "reklámkampányok" beindulása ellenére.”
 • 109. Virtuozo 2009. május 26. 20:09
  „(102) SP 2009.05.26. 19:58

  Ez nem pontosan így van. A genetikai háttér (az a bizonyos gén az X kromoszómán) e melegek kb 80-90%-ában van jelen, és valamilyen stimulus váltja ki azt, hogy "aktiválódik". Van olyan is, aki hordozza a gént, mégsem lesz meleg.
  És igen, van 10-20%, akiknél nincs jelen ez a géne, és mégis melegek lesznek. Erre még egyelőre nem jöttek rá a biológusok, hogy ez mitől lehet.

  Vannak egyéb biológiai különbségek is meleg és nem meleg férfiak között. Pl. (lehet, h most butaságot írok, de így emlékszem) az agyalapi mirigyben levő 9 db mag közül a 4-es számú hiányzik a melegeknél. A két agyféltekéjük közötti összeköttetés viszont 30-szor olyan szoros, mint a hetero férfiaknál. Alapesetben a férfiaknál a bal, a nőknél a jobb agyfélteke a domináns, ezért van az, h a férfiak racionálisabbak, általában jobbak a matematikában és jobban tudnak autóval tolatni, a nők pedig emocionálisabbak és kreatívabbak (mert ez utóbbi a tulajdonságokért a jobb agyfélteke felelős). És ezért van az, hogy a művészvilágban felülreprezentáltak a meleg férfiak, mert a jobb agyfélteke által determinált tulajdonságok (kreativitás) a két félteke közötti sűrűbb összeköttetésnek köszönhetően jobban tudnak érvényesülni. Ugyanez az oka annak, h a meleg férfiak egy része a szokásosnál nőiesebb, femininebb és érzelmesebb.”
 • 108. SP 2009. május 26. 20:08
  „104. hozzászólás Zeppelin 2009.05.26. 20:03
  Nem kellene reklámozni, rávezetni, beszervezni a még normálisok felé ezt a defektust. Kovács Krisztinek is jobban állt a repülőzés élményeinek közvetítése, mint a " betegek" reklámozása.”
127 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Toplistára tennék a háziorvosokat

Szeged - Nyilvános toplistát állítana fel jövőre a háziorvosokról saját értékelési rendszere alapján az egészségügyi tárca. Tovább olvasom