Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Szombattól már büntethetnek, ha nem igazoljuk a kötelezőt

Szeged - A szabályozás szerint az autós felelőssége, hogy a kötelező biztosítás meglétét a hatóságok előtt igazolja. A rendőrök január 31-től már kérhetik a bizonylatot, s hiányában – szabálysértésért – büntetnek is.
Tavaly ilyenkor autósok ezrei kerültek kellemetlen helyzetbe, mivel biztosítójuktól a jogszabályban szereplő január 30-i határidőig nem kaptak sem csekket, sem igazolást a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) befizetéséről. Idén ismét előfordulhat, hogy egyes biztosítók késnek a szerződések feldolgozásával. A szabályozás szerint az autós felelőssége, hogy a kötelező meglétét a hatóságok kérésére igazolja. A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) segítségével az alábbiakban összefoglaljuk, mit kell tenni, ha még nincs ilyen igazolásunk.

Az alkuszokat a határidő közeledtével egyre több ügyfél keresi fel azzal, hogy még nem kapta meg a kötelező biztosításáról szóló csekket, és így fizetési kötelezettségének nem tud eleget tenni. Aggodalmuk jogos: aki ugyanis a biztosítási kötvényben szereplő határidőt több mint 30 nappal átlépi, az biztosítás nélkül marad. Ennek legsúlyosabb következményét pedig nem is rendőri büntetés, hanem az okozott károkért viselt felelősség jelenti: egy súlyos személyi sérüléssel járó baleset okozása esetén akár egész életre szóló eladósodást is eredményezhet!

A biztosítók egy része ugyanakkor ma már hatvannapos díjhalasztást is felajánl az ügyfeleinek. Ezekben az esetekben a díj befizetése kevésbé sürgető, hiszen nem fenyeget a biztosítás megszűnésének veszélye. A jelenleg érvényben lévő rendelet értelmében azonban a közúti ellenőrzés során már január 31-én is kérhetik a biztosítás érvényességének igazolását. Ilyenkor pedig az igazolás hiánya önmagában szabálysértésnek minősül, függetlenül attól, hogy a gépjármű üzembentartója egyébként rendelkezik-e érvényes biztosítási fedezettel.

A rendőrök szombattól már kérhetik a bizonylatot. Fotó: Karnok Csaba
A rendőrök szombattól már kérhetik a bizonylatot.
Fotó: Karnok Csaba

Fontos tudni, hogy a biztosítási ajánlat a halasztott díjfizetés által adott határidő után önmagában nem alkalmas a biztosítási fedezet igazolására, emellett a díjfizetés igazolása is elengedhetetlen.

Azt is lényeges, hogy ha az üzembentartó kötelező felelősségbiztosítását nem készpénz-átutalási megbízással, hanem például csoportos beszedéssel vagy banki átutalással fizeti meg, a közúti ellenőrzés során a rendőr nem köteles elfogadni az erről szóló banki igazolást, mivel a jogszabály értelmében a biztosítási fedezet fenntartását ebben az esetben csak a biztosító által kiállított, a biztosítási díj megfizetését igazoló bizonylattal (díjfizetési igazolás) lehet igazolni.

Mi a teendő?

Ha még nincs a kezünkben a díjfizetésről szóló csekk vagy biztosítói igazolás, a legcélravezetőbb, ha ott járunk utána az elmaradt számlának, ahol a biztosításunkat megkötöttük – javasolja Cselovszki Zsolt, a FBAMSZ gépjármű-biztosítási szekciójának elnöke. Ez általában az adott biztosító ügyfélszolgálata vagy a biztosítási alkuszunk. Hatvan napos díjhalasztás híján péntekig mindenképpen gondoskodjunk az első díj befizetéséről! Ha pedig hatvan napos díjhalasztást kaptunk, arról vagy a kötvényt, vagy a biztosító által kiállított igazolólapot szerezzük meg!

Olvasóink írták

 • 10. zolcsi44 2009. január 30. 12:05
  „Na végre, egykettöre behozzák Veres elvtárs autojának az árát , igy kell ezt csinálni. Hajrá,hajrá a legkorruptabb állam igazgatási szerv.
  A rendőrség egész hét végén koitál - kielégül nemileg-, végre nem otthon kell nekik.”
 • 9. wastekiller 2009. január 30. 11:27
  „Nekem ezzel tavaly volt gondom, amikor biztosítót váltottam, a csekket meg hiába vártam... Idén már gördülékenyebben ment a dolog, meg is lepődtem...”
 • 8. frakk 2009. január 30. 09:18
  „Elértük Bosznia színvonalát-megérkeztünk a Balkánra. Ott sincs termelés,nincs munka, valamiből bevételt kell csinálnia a kommunista diktatúrának. 40-es sebességkorlátozás az egész országban, útjelzőbólyákba is radart szerelni, és 1 km-es sebesség túllépésért is 2-3 havi fizetés büntetés. A kormánygépezetben fenn kell tartani a pénzdorbézolás színvonalát. Tehát a csóróktól elkell venni. Igazatok van , Gyurcsány a mostani hitelfelvételével eladósította az országot még száz évre, innen menni kell. Aki tud tanulja az angolt, és irány külföld. Ausztrália, kanada, Újzéland tártkarokkal vár bennünket. Itt meg elérkezünk oda , a komcsik komcsikat fognak büntetni, és marni, hogy a szűk kör megéljen.”
 • 7. Nikos 2009. január 30. 01:14
  „Szopjanak le !!!! 12.-én kapok fizetést ....”
 • 6. web 2009. január 29. 21:41
  „ha kell ,akár a kákán is csomót keresünk........”
 • 5. Culumbo 2009. január 29. 20:43
  „Dörzsölik már a markukat:)”
 • 4. LukSzusz 2009. január 29. 20:04
  „A Kormány kiszámolja hogy mennyi kell fizetésre,prémiumra,költségtérítésre,ingyen telefonra,kajára,üdültetésre,jutalomra,ruhapénzre-a családtagjainak is-,és ehhez igazítják a parancsot a rendőröknek,APEH-nak,fináncoknak,adóirodáknak stb,.Ennyit kell behajtani ha törik-szakad. fiúk,és ti is kaptok morzsákat.Ennek a kormánynak ennyire tellett,de ők jól megvastagodtak.Szégyeljék magukat,aki teheti húzzon innen el mert ezek a szemetek még a bőrt is lenyúzzák rólunk.”
 • 3. flower 2009. január 29. 18:12
  „Teljes mértékben igazat adok Kraftwerk.
  Ez itt a hivatalos bűnözés országa.
  A cigány maffia és a rendőrség között csak az a különbség, hogy az utóbbi államilag engedélyezett.
  Naná, hogy szombaton, vasárnap kinn lesznek az utakon. INGYEN PÉNZ.
  Bízom benne, hogy nekem nem kell sehová autóval mennem, mert én még biza nem fizettem be, a fizetést csak 10-én kapom.”
 • 2. papipa 2009. január 29. 17:23
  „Vazze!! Nézzék meg a nyilvántartásban!!! Nehogy már mindent nekem kelljen igazolni!”
 • 1. Kraftwerk 2009. január 29. 17:06
  „Hááááát igeeennn.....Ez megy ennek az országnak a legjobban,ezt itt nálunk a felügyeleti szervek nagyon megtanulták!!!!BÜNTETNI-BÜNTETNI-BÜNTETNI!!!!!
  Büntetni mindenért az embereket,még lassan azért is ha fingik az ember!!!!!
  Ez itt a KurvaOrszág!Üdvözlünk mindenkit benne!
  Megj:akinek volt esze,már rég elment innen,és nem fgolalkozik már ezzel az idióta,bürokratikus országgal!
  Attól,meg elnézést és bocsánatot kérek,aki ezt nem így gondoloja,nem állt szándékomban általánosítani!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

126 gyermekkorú bűnelkövető Csongrád megyében

Szeged - 126 gyermekkorú, 14 év alatti fiatallal szemben indulhatott volna rendőrségi eljárás tavaly Csongrád megyében. Tovább olvasom