Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Szombattól sokkolnak a cigisdobozok

Csongrád megye - Enyhítené a nemdohányzók védelméről szóló törvényt az ombudsman a bentlakásos intézmények esetében. Véleménye szerint a zárt légterű dohányzóhely hiánya sérti az itt élők önrendelkezési jogát. Szombattól jön az újabb sokk a nikotinfüggőknek: elkezdik gyártani a fotós cigidobozokat, elrettentő képekkel.
A nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítását javasolja Szabó Máté ombudsman. A jogszabály jelenleg nem teszi lehetővé zárt légterű dohányzóhely kialakítását az ápolást, gondozást nyújtó bentlakásos intézményekben. Azokban pedig, ahol egészségügyi szolgáltatás is van, az udvaron sem lehet dohányozni. Véleménye szerint ez sérti az itt élők önrendelkezési jogát, az ellátottaknak ugyanis az intézmény az otthonuk.

Van, aki teljes mértékben egyetért az emberi jogok országgyűlési biztosának kezdeményezésével, mert a mindennapokban tapasztalja a szigorítás hatásait.

Az egyik megyei idősek otthonának vezetője elmondta: lakógyűlésen is felmerült ez a téma. Korábban minden lakrész mellett volt egy fedett dohányzóhely, az új törvény életbe lépése óta azonban egyetlen szabadtéri dohányzó áll rendelkezésre. Ez sokaknak jelentős távolságra van, ami a nehézkes mozgású embereknek nagyon megkeseríti a mindennapjait. – Az időseket már nem lehet leszoktatni a cigarettáról, és jogosan háborognak, hogy nem tehetik az otthonukban azt, amit szeretnének – tette hozzá.

Az ombudsman szerint sérti a szociális intézményekben élők önrendelkezési jogát, hogy nem gyújthatnak rá otthonukban. Illusztráció: Schmidt Andrea
Az ombudsman szerint sérti a szociális intézményekben élők önrendelkezési jogát, hogy nem gyújthatnak rá otthonukban. Illusztráció: Schmidt Andrea

Persze ahol kevés dohányos van, vagy korábban sem volt kényelmesebb rágyújtani, ott nem okozott problémát a megszigorított törvény. – Nálunk csak annyi történt, hogy 5 méterrel távolabb helyeztük a dohányzóhelyet a bejárattól. Ezzel nem volt senkinek problémája – mondta el Bálint András, az Szegedi Ősz Idősotthon intézményvezetője. Mivel pedig a szobákban a tűzjelzők miatt egyébként sem lehetne dohányozni, az ombudsman által kezdeményezett törvénymódosítás sem hozna lényeges változást.

Az enyhítés egyelőre csak tervezet, szigorítás azonban már szombattól lesz – nem is akármilyen. Szeptember elsejétől csak képes figyelmeztetéssel ellátott dohányterméket szabad gyártani, 2013. január elsejétől pedig csak ilyenek lesznek forgalmazhatók Magyarországon. A cigarettás dobozokon elhelyezett elrettentő ábrák bevezetésétől – amelyek már több országban évek óta láthatók – azt várják, hogy jelentősen visszaszorul a dohányzási kedv. Nem is alaptalanul: egy kanadai felmérésben a dohányzók mintegy 21 százaléka számolt be arról, hogy kifejezetten a képek hatására már legalább egyszer döntött úgy, hogy inkább nem gyújt rá. A magyarországi előzetes felmérés szerint a képeket látók 60 százaléka visszatartó erejűnek minősítette azokat.

Összesen 14 szöveges felirat van, ehhez szövegenként 3 kép tartozik, vagyis a szeptembertől gyártandó cigisdobozokon 42 kombináció lesz. Az európai uniós tagországok számára egységesen előírt képanyaggal készült figyelmeztetéseknek 3 csoportja van. Az egyik a dohányzás egészségkárosító hatásainak tüneteit mutatja be, például daganatok, tüdőrák képével. A másik csoport a passzív dohányzás károsító hatására hívja fel a figyelmet, például egy gyermek oxigénmaszkban való ábrázolásával. A harmadik csoport a nőkhöz, férfiakhoz speciálisan szól, például egy lekonyuló cigaretta képével, az impotenciára utalva.

Ausztráliában egyébként ezzel sem elégedtek meg: ez év decemberétől a dohánytermékeken már csak az ilyen ábrák szerepelhetnek – az egységes, olivazöld dobozon még a márkanevet is csak apró, egységes betűtípussal lehet feltüntetni.

Olvasóink írták

51 hozzászólás
 • 51. Ferrer 2012. szeptember 01. 01:36
  „50. szeti
  +1, teljesen egyetértek.
  És még annyit hozzátennék: nincsenek üldözve, sem diszkriminálva a dohányosok: egyrészt legális dohányozni bármilyen formában, nem üldözi őket senki, csak illene azon elgondolkozni, hogy nem illik ezzel másokat is akaratuk nélkül mérgezni. Jöhet persze jönni az autókkal, de teljesen értelmetlen - tudjuk, hogy teljesen másról van szó, és én például nem szoktam kipufogók közvetlen közelében levegőt szívni (ez pont olyan)
  Másrészt diszkriminálva sincsenek, hiszen egyelőre ugyanolyan állampolgárként élhetnek, ugyanazok a jogok vonatkoznak rájuk, mint a nem dohányzókra. A nemdohányzók védelméről szóló törvény véleményem szerint pont egy diszkriminációt ellenző törvény: ugyanúgy biztosítja mindenki számára a tiszta levegőhöz való hozzájutást.

  A felháborodás pedig érthető, hisz Magyarország az egyik vezető a dohányosok arányát tekintve (legalább valamiben az elsők között vagyunk)”
 • 50. szeti 2012. augusztus 31. 21:14
  „Mi, nemdohányosok évtizedek óta szívunk a kulturálatlan dohányzás miatt. Nem lehetett beülni egy kávéra, elmenni egy buliba úgy, hogy ne igya át a hajamat-bőrömet-ruháimat a cigifüst.

  Örülök, hogy végre kényszerítve vannak az önkontrollt gyakorolni képtelen, függő emberek, hogy másokat békén hagyva mérgezzék magukat. Úgyhogy remélem, nem lesz enyhítés. Aki szívni akar, az szívjon is miatta.”
 • 49. anuvuk 2012. augusztus 31. 16:27
  „Az a baj, a dohányos nem ér rá, holmi képeket nézegetni! - Bezzeg a bagzó hölgyek egyből észrevennék, ha nem lenne füstszűrő, mert ugyan is, a talpastól köpködnének és egy ilyen hölgy látványa, nem lenne bizalom gerjesztő!
  A sima csikk meg könnyen lebomlana és egyből kevesebb lenne a nyílt helyen a szemét!!”
 • 48. alfa258 2012. augusztus 31. 14:02
  „Nagyon jót derültem az utolsó hsz-okon,: kumisz, ebgondolat, kvendi, Kraivan, abri47: jófejek vagytok és 100%/ igazatok van!!!! Tapasztaltam, hogy milyen élvezettel telepítették ki a "bagósokat", pedig ahogy írta is már valaki, a nagyon kövér ember sokkal nagyobb rizikófaktor, vérnyomás, cukorbetegség, szívprobléma, mozgásszervi betegség, stb. Ez mindenhol így van, de ott meg ezekre épül orvosi iparág, gyomorszűkítés, plasztikai sebészet stb....
  Azt hiszi dicső kormányunk hogy ezzel javítja az egészségünket!!!! Menjenek a fenébe!!!”
 • 47. tüsök 2012. augusztus 31. 13:46
  „A dohányzás elleni törvény részint elterelő hadművelet az alapvető problémákról másrészt ezzel is stresszelik az embereket.Senki nem meri kimondani az igazságot, fél,hogy megjelenik az OVH!”
 • 46. kumisz 2012. augusztus 31. 09:40
  „43,44 LIKE!”
 • 45. kumisz 2012. augusztus 31. 09:39
  „Engem a b.zifelvonulás sokkal jobban zavar, mint a dohányosok!”
 • 44. Ebgondolat 2012. augusztus 31. 08:50
  „Szombattól sokkolnak a cigisdobozok: az alaptörvény illusztrációi kerülnek rá!”
 • 43. Kraivan 2012. augusztus 31. 07:57
  „"Szombattól sokkolnak a cigisdobozok"
  A fizetésemnek nevezett összeg már megedzett rendesen.”
 • 42. kvendi 2012. augusztus 31. 07:10
  „HELYES...csak így tovább...!!!
  Tudok olyan szegedi munkahelyről (nem írom ki), ahol a re-habosok(rehabilitáltak), között több a dohányos - szám arányaikban - mint a nem re-habosok között..., na és megjelentek a Mars téren a profi (jól konspiráló) cigi árusok is..., temetkezési vállalat és az állam is jól jár(-hat)...majd !!!
  ...de ne álljunk már meg fél úton, folytassuk..., magyar lakosság nagyobb részt túl súlyos, kövér, mozgás szegény élet, egészségtelen ételek.., ennyi erővel lehetne a a hűtő pultok elé is kirakni fotókat, ha túl sok húst és zsírt eszel és mást nem eszel, nem mozogsz...stb. , akkor így fog kinézni 20-30 év múlva a pl.: a vastag beled(rákos vastag bél fotóját nekik)..oszt jó napot...!
  Piás üvegekre májrákos máj fotóját...Nekik...!
  ...gyorshajtóknak...szervdonor reklámot..."Siess, Hajts...Siess , mert éppen a Te vesédet várjuk"..., majd csak helyre állna már ez a rossz gazdaság...!”
 • 41. bambinaXX 2012. augusztus 31. 03:41
  „30. CSÖCSKENŐCS! Hogy találtad ezt a nicket? szétröhögtem magam.. :DDDD
  amúgy egyetértek.
  ill. előbb-utóbb bejönnek a magán-eü.-i biztosítók és igenis többet kell fizetni a dohányosnak (kövérnek, iszákosnak..) a rizikófaktor miatt.”
 • 40. torrento 2012. augusztus 30. 21:13
  „No akkor most én megkérdezem, hogy az alkoholos üvegekre miért nem raknak elrettentő képeket? Az alkoholról miért lehet reklámot készíteni? az alkohol öl, butít és nyomorba dönt. A dohányos nem öl, nem dönti nyomorba a családját, és nem biztos, hogy meghülyül. Ez egy agyament <moderálva>ság már megint. Tőlem nyugodtan rárakhatnak akármilyen elrettentő képet, ha én ezzel akarom mérgezni magam, ez az én bajom. Az orvosok is mérgeznek bennünket a gyógyszerekkel, az élelmiszeripar az adalékanyagokkal, stb. nekem ne magyarázza meg senki, hogy mit tegyek.”
 • 39. abri47 2012. augusztus 30. 21:07
  „Sok mindenre jó ez a dohányosok körül felhajtott cirkusz ami mostanában történik, ám legkevésbé a dohányzástól való elriasztásra. Most élvezkedhetnek igazán a kárörvendő nem dohányosok, miközben szinte biztos, hogy valamilyen hibájuk nekik is van, csak az jelenleg nem üldözendő. Előbb utóbb azért rájuk is sor kerül, mert ez a mostani világban sajnos így szokás. A dohányosok gyógykezelését is kár emlegetni, mert már ebből a célból tettek rá adót, csak már az illetékesek elfelejtették.
  Ki miért szokik rá arról is lehetne beszélni, de ez hosszú történet lenne. Minden eset más. Én személy szerint a dohányosok közt érdekesebb társaságra találtam, mint a nem dohányosok között. Azaz nem e szerint válogattam, csak így alakult. Állítom, hogy a mértéktartás és a kultúra itt is fontos szempont. Aki viszont a kenyér helyett is inkább cigit vesz, annak az embernek komoly más gondjai is lehetnek, talán abban kellene neki segíteni. Szóval szerintem kár ezt a témát tovább ragozni, mert egymás utálatát lehet vele szítani. Lehet, hogy ez is a cél?”
 • 38. Queenmargareth 2012. augusztus 30. 15:37
  „37. osztán?ostoba vagyok, meg butuska.”
 • 37. szegedivagyok 2012. augusztus 30. 14:52
  „29. Queenmargareth 2012.08.30. 13:30

  na látod,mégis írtál.”
 • 36. Kapitalistapista 2012. augusztus 30. 14:16
  „Tudjuk mire megy ki a játék. Amit sokszor olvasunk/látunk azt elhisszük. Amit elhiszünk, az történik velünk. Jó egészséget!”
 • 35. csöcskenőcs 2012. augusztus 30. 14:14
  „33. ikszy: abszolút pártolom az ötletedet:) tegyünk minden káros dologra visszataszitó képeket:) miért ne? :)”
 • 34. hiénakutyak 2012. augusztus 30. 14:05
  „tegyenek rohadt fogakról készült képeket a csoki csomagolásra is!”
 • 33. ikszy 2012. augusztus 30. 13:59
  „Ha ez az elképzelés hatásos lenne, akkor minden boros, sörös palack címkéjére fotót kéne tenni elborzasztó témákban, mint májbetegség tüneteit mutató arcok, testek? Mi lenne a fotók témája - a kocsmában agyonvert, leszúrt emberek? A családok százezrei, akiknek tagjait rendszeresen félholtra verik a sört, bort, pálinkát fogyasztók? Ha komolyan vennénk az "elrettentés szükségességét" minden csomag zsírra biggyeszthetnénk valamilyen fotót, mert az is hizlal - a túlsúly meg számtalan betegség melegágya. Azt, hogy milyen fotó kerüljön egyes termékekre azt majd egy jól fizetett bizottság fogja meghatározni? A zsír, a dohány, az alkohol "természetes" anyagok, ergo nem károsak?”
 • 32. Queenmargareth 2012. augusztus 30. 13:47
  „NEM KAMPÁNYOLOK. AZT ÍROM VAN FONTOSABB ENNÉL!!!!”
51 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kolláth: önkormányzati roncsderbi

A korrekt választójog tekintetében Magyarország válaszúthoz érkezett – véli Kolláth György alkotmányjogász. Tovább olvasom