Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Szomjat oltanak és egészségesek

Harmadik hete tombol a kánikula, mindenki igyekszik megfogadni az orvosok tanácsait, vagyis pótoljuk a folyadékveszteséget. Az ásványvizet ajánlják és fogyasztják a legtöbben. Hármat vettünk górcső alá.
Bőséges a kínálat, nehéz a választás Fotó: Schmidt Andrea
A szakemberek azért is javasolják az ásványvizet, mert szomjoltó, jóízű, és a szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyagokat tartalmaz. A palack címkéjén táblázatba foglalva tanulmányozhatjuk a különböző elemek mennyiségét. Mi alapján válasszunk?

– Az elmúlt néhány hét forró napjaiban majdnem kétszer annyi ásványvizet adtunk el, mint általában – osztja meg velünk tapasztalatait Szénási Annamária, a Pinty Csemege eladója. A vásárlók elsősorban az árakat veszik figyelembe, de már egyre többen nézik az összetevőket is. Az idősebbek főleg arra kíváncsiak, hogy mennyi nátriumot tartalmaz a víz.

– Az ásványvíz olyan természetes víz, melynek egy literjében legalább ezer milligramm szilárd természetes alkotórész van – világosít fel Pór Erzsébet, a Csongrád megyei ÁNTSZ munkatársa. A legfontosabb ilyen alkotóelem a nátrium, a magnézium, a kálium, a fluorid és a kalcium, ezek összetételét törvény írja elő.

Három hasonló árkategóriájú ásványvíz három összetevőjét hasonlítottuk össze. Jelentősen eltérnek egymástól, az ásványok fajtáit és mennyiségét tekintve egyaránt. A nátriumból – ami szinte minden élelmiszerben megtalálható – 200 milligrammnak kell lennie egy liter vízben. A Balfiban „csak" 196 van, a Theodorában 37, a Fonyódiban pedig 124. – A vizek ásványianyag-tartalmánál az a fő kívánalom, hogy egy literben az összes ásványianyag-tartalom haladja meg az ezret.

Így nem probléma, ha valamelyik összetevőből kevesebb vagy több van az előírtnál – mondja Pór Erzsébet. Az ásványok mennyiségét mégis figyelni kell. Például akinek magas a vérnyomása, jól teszi, ha a kisebb nátriumtartalmút választja.

– A kalciumnak például kiemelt szerepe van a csontok és a fogak felépítésében, de befolyásolja az izomműködést is. Az előírt mennyiség ebből az elemből 60 milligramm literenként, az általunk vizsgált vizekben viszont a következőképp alakul a kalciumtartalom: a Balfiban 193, a Theodorában 280, a Fonyódiban 37,5. Aki vesekőre hajlamos, vagy változókorban van, az jobban jár, ha a Fonyódit választja, vagyis minél kevesebb kalciumot visz be a szervezetébe – folytatja a doktornő.

A harmadik ásványi anyag a magnézium, ami szerepet játszik a fehérje, a zsír és a szénhidrát anyagcseréjében, az idegek, az izmok, a szív és az érrendszer működésében is.

A vizek literjében a szabvány szerinti mennyiség magnéziumból 20 milligramm, a Balfi 41,8, a Theodora 57, a Fonyódi pedig 15,1 milligrammot tartalmaz. Magnézium hiánya esetén fáradtság, ingerlékenység és izomgörcsök lépnek fel.
A szakemberek úgy gondolják, hogy ha valaki egészséges, megihat egy nap több litert is a különböző ásványvizekből, nem kell túladagolástól tartania. Akinek valamilyen szervi panasza van, jobban jár, ha kikéri orvosa tanácsát, és elolvassa a címkéket.

Gy. N.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Takarékon a szegedi kórház

Lapunk információja szerint hatvan-hetven embert küldtek el tegnap a nemrégiben két és fél milliárd… Tovább olvasom