Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Szomorú csempészek, hatalmas vámbevételek

Szeged - Schengeni csatlakozásunkkal alaposan átrajzolódtak a határviszonyok – az átszervezések nem kerülték el a vám- és pénzügyőrség dél-alföldi regionális parancsnokságát sem, amely ennek ellenére tízmilliárdokkal gazdagította a magyar állam kasszáját – tudtuk meg Márkus András dandártábornoktól.

– A szervezeti változások lényegesen nem befolyásolták a létszámunkat. 2006-ban 992 hivatásos pénzügyőr és közalkalmazott dolgozott a dél-alföldi parancsnokságon, 2007-ben a munkát 977 fővel láttuk el. Románia uniós csatlakozásával a megszűnt vámhivataloknál felszabadult létszámot nem kellett csökkentenünk, ugyanis a kollégák a fővámhivatalok felügyelete alatt működő mobil ellenőrzési csoportok munkáját erősítik. Befejeződött a schengeni alap támogatásával a parancsnokság felügyelete alá tartozó hercegszántói, bácsalmási és tiszaszigeti átkelőhelyek korszerűsítése – sorolta a változásokat Márkus András régióparancsnok.

Márkus András

– Továbbra is jellemző a hamis ruhák, parfümök illegális kereskedelme. Vadászati szezon idején általában olasz utasok próbálkoznak védett madártetemek csempészésével. Régiségek felderítésével is büszkélkedhetünk: közel kétezer darab, összesen kétmillió forintot érő tárgytól köszönhettek el a csempészek tavaly. A cigaretta továbbra is slágercikk, közel 46 ezer 500 karton került a vámraktárakba, 207 millió 900 ezer 836 forint értékben. Ötvenkét kiló heroint 464 millió forintos értékben, 0,4 kiló kokaint, 47 kiló marihuánát 54 millió forintos értékben, valamint tizenkét tő marihuánát foglaltunk le – tájékoztatott a dandártábornok.

Forgalom

Tavaly 16,5 millió ki- és belépő utas fordult meg, a határt átlépő tehergépjárművek száma megközelítette a 1,5 milliót. Több mint négymillió személygépjármű, 115 ezer busz, 7 ezer 900 motorkerékpár, továbbá 390 ezer vonatszerelvény haladt át az államhatáron a parancsnokság területén.

– A feltárt esetek elkövetési értéke 1 milliárd 651 millió 806 ezer 246 forint. A felderítési eredmények csökkenése leginkább azzal magyarázható, hogy Románia EU-hoz csatlakozásával a korábbi évek jelentős felderítéseinek helyszíne, a romániai határszakasz vámhatár státusa megszűnt. Viszont a mélységi ellenőrző csoportok 2007-ben összesen 2279 esetben buktattak le csempészt. Az ilyen ügyek elkövetési értéke megközelítette az 1,1 milliárd forintot. Ez az esetszám és érték az előző évhez viszonyítva közel háromszorosára nőtt.

A parancsnokság vámigazgatási szakterületen 702 millió forintnyi uniós vámbevételre tett szert. Ehhez adható hozzá a 13,6 milliárd forint importáfa és a 4,7 milliárd forint regisztrációs adó. A jövedéki igazgatási szakterületen befolyt jövedéki adó megközelítette a 13 milliárd forintot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Legyen életmódklubunk tagja!

Legnagyobb kincsünk az egészségünk. E gondolat jegyében előfizetőink körében a mai naptól új akciót… Tovább olvasom