Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Szomorú vasárnap a Fidesz főhadiszállásán

Túlbecsülték a szükséges zsíroskenyér-mennyiséget és a jelöltjük által elérhető eredményt is a Fidesznél. Csöndes, elkeseredett káromkodások, néha-néha gyér taps fogadta az eredményeket.
Fotó: Karnok Csaba
Két teremben, két képernyőt figyelve várták a Fidesz szegedi székházában az eredményt. A párt szimpatizánsai közül kevesen jöttek el. Egy kis fiatal csapat, lelkes fidelitasosok internetről, számítógéppel kivetített képet néztek. A belső helyiségben zömmel idősebbek a szobaantennával vett tévéadást követték.

Nem sokkal hét óra után Oláh János szegedi elnök – aki a vendégeket fogadta – maga is beleharapott egy zsíros kenyérbe. Hatalmas halmokban álltak a kenyerek; mellé retket, hagymát, ásványvizet kínáltak. Piros, kolbászos és hagyományos fehér zsírral kent karéj is akadt bőven – kicsit túlbecsülték a szükséges mennyiséget.

De sokan jártak hasonlóan Balogh László eredményét illetően is. A tévében sokáig nem említették, hogy áll a Csongrád megyei 2-es választókerület, így a teremben nem is tudták, hogy Balogh előnye a feldolgozottság növekedésével elolvadt, és végül az SZDSZ-es Sándor Klára nyerte el a mandátumot.

Néhány fideszes politikus is benézett. Gyimesi László volt városi elnök az udvaron sörözött. Két hete a 3-as körzetben alulmaradt Kalmár Ferenc, most farmerban, dzsekiben érkezett. Dobó László, aki eddig országgyűlési képviselő volt, rövid ideig szintén ott körözött a csalódott párthívek között. Szőllősi Béla szegedi közgyűlési frakcióvezető is bekukkantott. Balogh László azonban sokáig nem jött.

A kezdeti remény hamar semmivé foszlott. – A Fidesz vezet – jelentette ki a tévében a műsorvezető. – Istenem, bárcsak maradna – válaszolta erre egy idős hölgy. Mikor pedig Dávid Ibolya 4 százalékos egyéni eredményét mutatták, valaki fölkiáltott: – Ezt mögérdemölte! Lendvay Ildikó feltűnésekor többen kimenekültek, mások szitokszavakat mondtak. Aztán a helyzet kilátástalanná vált. Kinn a fiatalok néha tapsoltak, ha fideszes jelölt győzelemre állt. Az ünneplés ritkán hangzott fel, és a sok MSZP-s győzelem után aztán alig csattant tenyér, amikor győztes fideszest mutattak.

A vég akkor következett be, amikor Hiller István bejelentette, hogy Orbán Viktor gratulált Gyurcsány Ferencnek. Döbbent csend honolt a teremben, majd többen távoztak. Ekkor már Balogh László veresége is egyértelművé vált. Fásultan néztek egymásra a kampányt végigdolgozó fiatalok. – Hülyék az emberek – mormogta maga elé a teremben egy férfi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegednél 3 centimétert csökkent a Tisza vízszintje

Vasárnapra Szegednél és Csongrádnál néhány centimétert csökkent a Tisza szintje, de a nagy víznyomás… Tovább olvasom